Vinderretten blev “malt/honningporcheret svineryg med Nysted-svunget slikporre samt asparges, spæde skud fra Knuthenborg jord, hertil Krenkerup sauce”. Bag den stod køkkenchef Anders Bach og hans kokke fra Restaurant Svanen på Hotel Maribo Søpark.

Spiseliv fangede Anders Bach på telefonen og spurgte:

Hvorfor blev det jer, der vandt?
“Det vil jeg lade op til dommerne at svare på. Det var meget tæt løb, og alle retterne var rigtig flotte og velsmagende.”

Hvordan var det at være med?
“Jeg har prøvet det et par gange før, men jeg havde min helt nye elev med, som har været hos os i 14 dage, og han syntes, det var super sjovt. Det er det vigtigste for mig. Så længe personalet synes, det er sjovt, synes jeg det også. Men først og fremmest stiller vi op, fordi vi gerne vil bidrage til at sætte fokus på, hvor mange fantastiske råvarer og gode restauranter, vi har her på Lolland og det sydlige Sjælland.”

Vil du stille op igen til næste år?
“Ja, helt sikkert, men mest for mine elevers skyld. Når man har elever, så forpligter det - det er vigtigt, at de bliver prøvet af og oplever det pres, der hviler på en, når man skal præstere og aflevere noget på det rigtige tidspunkt. Det lærer de meget af. Derudover fungerer konkurrencen også sådan, at man bagefter deler smagsprøver ud til de gæster, der er mødt op, og det er sjovt at snakke med dem, samtidig med at det også er udviklende for eleverne at stå face to face med gæsterne og præsentere det, de kan.”

Udfordrende betingelser
Kokkekonkurrencen formål var at sætte fokus på bæredygtig adfærd, kreativitet og sparsommelig, så der var ikke frit slag på alle hylder, når de deltagende kokke skulle sammensætte deres retter. Betingelserne var, at retten skulle være udviklet af kokkene selv, minimum 75% af råvarerne skulle være regionalt produceret, og produktionsprisen per ret måtte ikke overstige 35 kr.

Baltic Cooking blev afholdt på uddannelsescenteret CELF i Nykøbing Falster i samarbejde med skolens afdeling ”Mad til Mennesker. Uddannelsescentret deltog selv med et elevhold, som indtog en tredjeplads i dagens maddyst, mens andenpladsen gik til La Comida i Nykøbing Falster.

Retten “malt/honningporcheret svineryg med Nysted-svunget slikporre samt asparges, spæde skud fra Knuthenborg jord, hertil Krenkerup sauce” er på kortet i Restaurant Svanen på Hotel Maribo Søpark frem til den 31. august, hvis man har lyst til at smage en ægte vinderret.