Picture

Så er der kommet beaujolais nouveau, ikke trillende ind på Gråbrødre Torv med Thorkild Thyrring bag racer-rattet, som dengang i de glade 1980'ere, men sandsynligvis med helt almindelig kedelig lastvognstransport op ad gaden gennem Tyskland, og traditionen tro er der denne tredje torsdag i november mulighed for at gå ud og få et enkelt glas eller fire af denne super friskgærede most lavet på gamay i Frankrigs indtil for nylig så udskældte, men billedskønne vinregion Beaujolais.

Skal beaujolais nouveau partout være så surt?
Nej, slet ikke. På sin vis er det lidt en skrøne, at man ikke drikker beaujolais nouveau for vinens kvalitet, for det er slet ikke nødvendigvis i overensstemmelse med sandheden. Som med al anden vin kan den skam smage ganske fint, hvis bare den er ordentligt lavet. Og det vil den jo være, hvis bonden, der lægger navn til, er en dygtig og samvittighedsfuld en af slagsen. Faktisk giver beaujolais nouveau'en et første indtryk af årgangen, og det, at vinen er ekstremt ung, ekstremt frisk og med overdreven meget frugt er slet ikke et minus i sig selv (for smagen og drikbarheden i det mindste). Når det så er sagt, skal der ikke herske tvivl om, at beaujo nouveau nok trods alt først og fremmest er en undskyldning for at give den max gas på en torsdag. Og man kan heller ikke løbe fra, at beaujolais nouveau har en særlig aura over sig af noget på godt og ondt nærmest karikeret fransk.
 

Picture

Spiseliv har fundet nogle steder, der nynner med på La Marseillaise (den franske nationalsang, red.), mens de skænker vin på fransk. Det sker alt sammen torsdag d. 18. november:

R Vinbar
R Vinbar skænker kvali-beaujolais nouveau fra Château Cambon (certificeret økologisk) og serverer den med en herlig beaujo-snack.
Det gør de både torsdag, fredag og lørdag.

Tire-Bouchon
Tire-Bouchon har sammensat en særlig beaujo-menu til den rørende pris af 275 kr., hvortil man kan købe forskellige beaujolaisvine på glas, heriblandt naturligvis også beaujolais nouveau. Menuen er i anledningen særligt burgundisk (- Beaujolais er jo en del af Bourgogne!):

Tête persillée (en slags svinepâté tilberedt med persille)
Boeuf bourguignon
Rødvinspocheret pære

Bøf & Ost
Restaurant Bøf & Ost inviterer for 32. år i træk til Beaujolais Nouveau Torvefest på Gråbrødretorv den tredje torsdag i november.

Løjerne tager for alvor fat kl. 17, hvor årets høst ankommer til det brostensbelagte torv i indre København, og festen lukker først tusind og ét glas senere. Efter sigende bliver det alt sammen très français!