Mortens aften guide 2018

Mortens aften guide 2018

Sabina
Spiseliv.dk

Lørdag den 10. november er det Mortens aften og dermed tid til at finde tidlig julestemning og vinterhyggehumør frem over en gang andesteg med rødkål, sovs og sæsonens første vinterkartofler. Eller hvad? 

Hvad enten du er til klassisk and eller noget lidt anderledes, har restauranterne masser af at byde på. Nedenfor er en guide til steder i København og omegn som fejrer Mortens Aften 2018 - det er en stor aften, så det anbefales at reservere bord hurtigst muligt.

Men hvorfor fejrer vi egentlig Mortens Aften?

Den mest berømte Martinslegende er uden tvivl den, der handler om, hvordan han fik sit embede som biskop

Den meget hellige - men også ydmyge - Sankt Martin var ikke interesseret i denne forfremmelse, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem - og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at dekretere en straf over de irriterende gæs, nemlig at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.

Fra 1500-tallets Köln kendes en beretning om Martinsgås, som nævner stegen som en overordentlig - og på det tidspunkt gammel - lækkerbidsken. Gåsen står på bordet som hovedret, sprødstegt, og fykdt med æbler, rosiner og kastanier.

Da en gås imidlertid er et både temmeligt stort og dyrt måltid, er den her til lands efterhånden blevet erstattet af den både mindre og billigere and.

Picture

Frk. Barners Kælder

Frk. Barners ligger tæt på alt, og samtidig godt gemt, i en lille gade på Vesterbro mellem smukke gamle bygninger. Nogle få trin ned af trappen og man befinder sig i det hyggeligste gamle københavnermiljø med små borde, dækket af rød- og hvidternede duge, restaurantens historie som dækserviet og på tallerkenen denne aften, serveres gammeldags stegt andesteg med det hele. Dertil en gammeldaws æblekage og er man til 3 retter, er forretten en røget laksesnitte. Book bord på telefon: 33 33 05 33.

Picture

Restaurant Vita

Restaurant Vita er i sandhed en af Københavns ældste restauranter. Og der er holdt fast i traditionerne – det klassiske danske mad. Det er stadig et spisehus, hvor man finder et åbent køkken og masser af liv i ”Det gamle Kongelige Hofapoteks” lokaler fra 1669, der nu er fredet på Store Kongensgade. Traditionen tro serveres andesteg fyldt med svesker og æbler, lækker sauce m.m. Hertil en forret af koldrøget laks med urtecreme og til dessert, Gammeldaws æblekage. Book bord på telefon: 33 11 80 11 eller på mail

Picture

Det lille Apotek

Med en historie, der strækker sig helt tilbage til 1720, kan Det Lille Apotek med rette kalde sig Københavns ældste restaurant, og ligesom tidligere, altid godt besøgt. Et par trin ned fra gadehøjde og man træder ind i et lille stykke Danmarks historie. De små stuer med smukke gamle møbler, munter stemning og gode grin flyder igennem restauranten. Mortens aften er der ovnstegt landand på menuen med brune og hvide kartofler og god sovs. Forretten er letrøget Nordsø laks med krydderurtecreme og selvfølgelig gammeldaws æblekage til dessert. Book bord på telefon: 33 12 56 06 eller online

Picture

Restaurant Under Uret

Lige på grænsen mellem Indre By og Østerbro ligger Restaurant Under Uret. Her vejrer det danske grundkøkkens fane stadig stolt på trods af de moderne, nynordiske vinde, som har rusket godt og grundigt op i restaurantscenen herhjemme. Restauranten – der nærmest er en lokal institution – serverer dansk frokost dybt forankret i traditionerne. Mortens And bliver dog serveret fra kl. 17:30 den 10. november og selvfølgelig med alt der hører sig til. Forretten er gravad laks med rævesauce og Gammeldaws æblekage til dessert. Der skal forudbestilles på telefon: 28353510 eller pr. mail

Picture

Restaurant Kastrup Strandpark

Kastrup Strandpark ligger for enden af Amager Strand med udsigt til lettende fly og stolte skuder tæt på Den Blå Planet. Ud over at være synonymt med et prisvindende badeanlæg dækker navnet også over en restaurant med et lækkert menukort. Og med sin beliggenhed under et stenkast fra kajkanten har restauranten naturligt nok fokus på fiskeretter, men Mortens Aften er der traditionel Andesteg på menuen. Forretten er rørt laksetartar og desserten æbleparfait. Børnene er velkomne, her er tegnegrej og dejlig børnemenu. Bestil bord på 32 51 74 75 eller pr. mail

 

Picture

Restaurant Krabben

Hos Restaurant Krabben får du en vidunderlig udsigt til havnen og en herlig stemning indenfor. Her kan man køre lige til døren og er man til en gåtur, er der både havn og strand. Mortens aften er en fast tradition hos Krabben, hvor der serveres ovnstegt and med kraftig sauce og lækkert tilbehør. Forretten er rimmede kammuslinger med spændende tilbehør og desserten er Clara Friis pære, syltet i porsesnaps og honning, nougat-creme, hvid chokolade sifon samt mandelkrokant. Der kan bookes bord på 43 54 05 45 (fra kl.11)

 

Picture

Rungsted Kro

Rungsted Kro ligger blot et stenkast fra vandet ved Rungsted Kyst. I stuerne i det gamle bindingsværkshus er der mulighed for at nyde nogle af de mest elskede retter fra det danske køkken. Man føler sig godt tilpas i de hyggelige lokaler, hvor den gamle stil er bevaret med respekt for traditionerne. I det første lokale er der bar og spisebåse med uformel stemning, mens det tilstødende lokale er spiselokale med knitrende brænde i pejsen og hvid dug på bordene. Nyd en traditionel Morten aften på Rungsted Kro. Book bord online her eller ring på 4586 6970

Picture

Restaurant Upstairs

Restaurant Upstairs ligger på Rådhustorvet i Roskilde. Upstairs er rustikt indrettet og ligger på første etage i et gammelt smukt hus på gågaden og sætter man pris på god smag og godt håndværk, er det trappetrinene værd. Mortens Aften fejres fra kl. 17:30 og her serveres traditionen tro, saftig andesteg med det hele og æbletrifli til dessert. Book bord på telefon: 4635 1900 eller på mail

Picture

Bryggeri Skovlyst

Midt i Hareskoven ligger Bryggeri Skovlyst. Her har været restauration siden 1893 og i dag er de pæne bygninger midt i skoven moderniseret og bruges til restaurant, mødelokaler, selskaber og til at brygge øl. De flotte kobberkedler står fremme i den store, hyggelige og lyse restaurant, og i restaurantens kælder brygges jævnligt øl, hvor brygmesteren bl.a. bruger skoven til inspiration. Mortens Aften er der andebryst med bl.a. kastanjer, tartar af røget og saltet laks samt æbletærte til dessert. Book bordet på telefon: 4498 6545 eller online her