Brunkål, malt, Skyr, søpindsvin, Herrljunga æblecider og Svenbo ost var nogle af de råvarer, som var i spil, da 10 kokke dystede om titlen som nordens bedste kok. De skulle gennem en tre-retters menu præsentere det nordiske køkken fra dets bedste side.

Der var dømt stjernekokke i stride strømme både blandt publikum, i dommerpanelet og i de små konkurrencekøkkener.

Nomatriumf med stærkt nordisk look

Vinder af konkurrencen blev Torsten Vilgaard, René Redzepis højrehånd på Noma, som imponerede dommerne med et ekstremt højt niveau på både sammenhæng, håndværk og smag. Andenpladsen gik ligeledes til en dansker, Thorsten Schmidt fra Århus-restauranten Malling & Schmidt, mens der først på tredjepladsen var blevet plads til en af de otte tilrejsende nordiske kokke. Bronzevinder blev Adam Dahlberg fra Restaurant Mathias Dahlgren i Stockholm.

Om Vilgaards dessert på finalemenuen har dommer Rasmus Grønbech de helt store roser fremme: "Desserten sad lige i skabet. Den var flabet, kunstnerisk anrettet og havde et internationalt look, hvor det stadig var stærkt nordisk. Det var flot mad med en stærk aura".

Afleveringspanik i kulissen

Når Grønbech tilføjer til strømmen af ros over vinderdesserten, at "det var virkelig smukt at tingene væltede ud i en kontrolleret rodebunke", kan Vilgaard prise sig lykkelig. Fem minutter i aflevering fandt han ud af, at den stærkt temperaturafhængige dessert på yoghurt, marengs, malt og varm rødbedesauce skulle anrettes foran publikum og ikke der, hvor det omfattende udstyr var gjort klar i kulissen. Det skabte en del stress hos køkken nummer fem og desserten blev da også kastet på tallerkenen. Heldigvis med et virkelig smukt resultat til følge.

Frustrationen var dog tydelig hos den ellers virkelig flinke og rolige Vilgaard, der lige fik smidt lidt med en gryde i kulissen, før det store smil til dommerne kom på plads.

"Desserten sad lige i skabet. Den var flabet, kunstnerisk anrettet og havde et internationalt look, hvor det stadig var stærkt nordisk. Det var flot mad med en stærk aura"

Dansk succes kan være skidt for konkurrencen

Det er tredje gang, Nordic Challenge-konkurrencen afholdes og tredje gang, det er danskerne, som løber med guldet. Allerede inden konkurrencens start gav både arrangør Erwin Lauterbach og dommer Rasmus Grønbech udtryk for bekymring for konsekvenserne af endnu en dansk sejr. Vil de andre nordiske lande stadig synes det er sjovt at være med, når en konkurrence på dansk initiativ afholdt i Danmark hele tiden har danske vindere?

Ifølge Grønbech kan konsekvensen blive, at konkurrencen næste gang afholdes i Stockholm eller Oslo, så hjemmebanefordelen i hvert fald ikke er på danskernes side.