Det er helt almindelig mediekutyme, at journalister gør sig selv til profeter, orakler og dommere på én gang og udråber alt muligt mellem himmel og jord til at være in eller yt, og det vi vil på Spiseliv naturligvis ikke stå tilbage for. Vi har stukket tungen ud af vinduet, og her er vores bud på tidens tandsmør inden for mad og vin.

1. San Pellegrino Worlds Best Restaurant vs Guide Michelin
Det kan godt være, noma ikke får tre stjerner i Michelin, men det er en af verdens bedste restauranter. Lad os se det i øjnene. Michelin er bare ikke så interessant mere.

2. Læderforklædet vs Konfirmationssættet
Sune Rosforth (vinimportøren under Knippels Bro) har gået med det i årevis, og nu er det nået ud til tjenerne på restauranterne. De bærer dem på Relæ (læderforklæder er nemlig ikke bare noget, man 'har på'), og der går rygter om, at Formel B er på vej med nogen efter jul... Overtjenernes gamle, usle, slidte konfirmationstøj trænger i den grad til at blive renset, dampet, strøget, luftet, lappet, syet – eller måske bare skiftet ud? Tilsat en til tider kreperlig udtale af franske vinnavne og andre kulinariske betegnelser (hvorfor udtale s'et i Vosne-Romanée, men spise endelsen af Entrecôte, så det bliver til en Entreko?) holder det bare ikke.

3. Vin uden svovl vs Vin med svovl
Bio-bølgen er stadig i vælten, også inden for vin, men det nye sort er helt klart vin uden svovl. Svovl er konservering, og det er ligesom, når slagteren laver kødpølse: Jo mere E220, han har puttet i, jo dårligere et grundprodukt, har han haft at arbejde med, og jo mere har han sløset med hygiejnen i fremstillingen af kødpølsen. Det er det samme med vin. Oversvovlet vin, der har ligget for længe på oversvovlede egetræsfade med tredjegradsforbrændinger; avav mit hoved! Vi vil drikke samvittighedsfuld og miljøbevidst vin punktum. Det smager bedre, det ligger bedre i maven, det føles bedre, og etiketterne er tit sjovere at se på.

4. Pluk selv-mad vs Convenience food
Det kan godt være, det er praktisk at hente en gang aftensmad nede om hjørnet, men det er ikke nær så fashionabelt som selv at plukke granskud og birkebark i Rold Skov, som du tilbereder med sandart af egen fangst.

5. Post-Nyt nordisk køkken vs Nyt nordisk køkken
Helt ærligt: Jeg synes, det er fedt med et nordisk køkken, uanset hvor nyt det er, men kan I ikke lade være at bruge begrebet om ALT?

5.5. Nordisk vs Nordirsk
Væk med havtorn og tang; ind med stuvning og mørkt øl.

6. Madblogs vs restaurantanmeldere
Madbloggere, der deler deres mening til fri afbenyttelse, ja tak. Nogle af dem er endda både vidende og begejstrede. Madanmeldere, der er selvhøjtideligt navlebeskuende i deres inkompetence, nej tak. "Hvor den første dessert virkede rensende, var den anden cremet konsoliderende i sin afslutning." "Til trods for at mit billede faktisk hang synligt på et køleskab sammen med de andre anmeldere, måtte vi smilende konstatere, at jeg ikke var genkendt." "Men så kom en ret, jeg i bedste fald er uenig i, og i værste fald ikke forstår." Åh! Klap dog i madanmeldertyper!

7. Gourmetburger vs Sandwich
Ok. Blot et lønligt håb i en tid hvor byen oversvømmes af gourmetburgerbegrebet. Ikke at der er noget i vejen med burgere, men var der ikke nogen, der kunne give sandwichen en tiltrængt overhaling? Fra Spiseliv vil vi foreslå: en god baguette, skinke og ost. Start derfra og gå nænsomt – nænsomt! – videre. Kom nu fastfoodrestauratører!

8. Gourmetburgere vs Forårsruller
Hvad blev der dog af vor barndoms evige kinagrill?

9. Shawarma vs Sushi
Begge dele er fuldstændig outdatet. Ikke at vi ikke spiser det med stor fornøjelse, men vi trænger til nye fastfoodinspirationer! Spiseliv foreslår (i al uvidenhed) fastfoodtrends fra Ukraine og De Britiske Jomfruøer.

10. Hovedstaden vs Provinsen
Nu gør vi det grimme i eget spinatbed og udråber udkantsdanmark til det nye sort (lige for tiden er der jo alligevel sort stort set hele døgnet over det hele).