”Forretningsmænd og -kvinder har jo også et privatliv”, siger Tony, og nikker hen mod panorama-vinduet. Udenfor på terrassen sidder to cykelvenner og sipper af en cappuccino. Cykelhjelmene ligger på caféborde ved siden af, og de er lige stået af jernhestene for at puste ud på havnen, der er helt stille, en hverdagsmorgen i oktober. 

Udsigten gennem vinduerne når lige akkurat til flankerne af en stor sejlbåd, der ligger til kaj. Sejlersæsonen er ovre, men nu starter en ny årstid, hvor man går på havnen, ikke for at sejle ud langs kysten, men for at indånde roen ved vandet.

”kan du se de to cykel-venner ude på terrassen?”, spørger Tony. Han er daglig leder af Café Valentin, der ligger som det første spisested i lystbådehavnen lige dér, hvor promenaden langs bådene starter. Strandvejen ligger blot et stenkast herfra, og lidt længere væk, bag løvtræerne i efterårsfarver, Karen Blixens Rungstedlund.

Det kan jeg. ”Hvis de ikke var 100% sikre på, at vi åbnede klokken 10, ville de ikke være her nu. Det er noget af det, man beslutter sig for at gøre, når man ikke ligger i midten af en storby: at være en del af lokallivet, og være medskaber af det. Jeg bor selv inde i København, men jeg elsker at komme her på lystbådehavnen på grund af roen. Og rigtig mange af vores gæster smutter herned af samme grund. Og så fordi de selvfølgelig kan få sig noget ordenligt at spise.”

Magien i at åbne klokken 10: ”Rige mennesker i Rungsted har også et privatliv”._2

Blikket vandrer hurtigt mod havet

For blot et par år siden var lystbådehavnen i Rungsted Kyst et sted, man mestendels tog hen, hvis man ville nusse om sin båd eller slentre langs bolværket med en soft ice. Men efterhånden er flere spisesteder kommet til, og de servicerer en blandet landhandel af lokale, turister og motionister, som udnytter strækningen langs vandet til at få nogle kilometer i benene.

Klokken er lidt over 10, og et par voksne veninder kommer indad døren som nogen af de første. De skutter sig for efterårskulden, går hen til et bord ved vinduet, og bestiller en varm kop kaffe. De tykke frakker kommer hurtigt af, og gæsternes blikke vandrer hurtigt ud mod vandet.

”I de 3 år, Café Valentin har ligget her, er der kommet nye spisesteder til i havnen. Sticks n Sushi og MASH ligger lidt længere nede ad molen ved siden af en bistro og et burgersted, men vi har stadig det samme klientel, og stamgæsterne elsker at komme her. Det må være fordi vi har vores helt egen profil: et sted, hvor man både kan komme og få sig en hurtig kop kaffe, et glas vin eller en god, mættende ret, uden at det bliver for middagsagtigt. Det er uformelt, og det kan de lokale fra Rungsted godt lide.”

Tony taler om de nærmeste shoppegader og Hørsholm Midtpunkt, der med deres caféer og spisesteder kunne være en umiddelbar konkurrent til Valentin. Toni føler sig dog heldig: ”Man kan få center-oplevelser de fleste steder i Danmark. Havnekulturen er i stedet noget unikt, og i den tid jeg har været her i Rungsted synes jeg, jeg kan se, at de lokale bliver bedre og bedre til at udnytte byens smukke omgivelser. Det er som om de har opdaget havet på ny. Eller også er det på grund af den generelle trend med at folk virkelig har fået brug for at koble af, og komme tæt på noget natur. Jeg mærker det selv. Jeg bliver helt rolig af at være her.”

Den eksotiske avocado

Café Valentin ligger foruden i Rungsted Havn også i Hillerød og Helsingør. Som sådan er Valentin en kæde – men hverken mere eller mindre end at hvert sted er tilpasset sin præcise placering, og at køkkenet og indretningen hele tiden er oppe at vende:

”Når der skal ske noget nyt, bliver tingene altid afprøvet først på Rungsted Havn, hvor vores klientel er mere intimt. Så kommer vores kollegaer her, og prøver sig frem i køkkenet. Vi vil gerne skubbe lidt til gæsterne i deres gastronomiske oplevelser, og i Rungsted er man mere tilbøjelig til at kigge en ekstra gang, hvis der er noget nyt på kortet. Det oplevede vi for eksempel med vores avocado-salat. Folk syntes, det var mystisk, men vi gav den tid, og nu er den en af vores gengangere. Det var det samme med vores wok-ret. Tingene bliver lavet fra bunden i vores mad, og det er vigtigt for os at gæsterne altid kan smage friskheden. Det gør en forskel”, fortæller Tony, der af og til er i udlandet med teamet for at lære nye retter til menu-kortet derhjemme.

Magien i at åbne klokken 10: ”Rige mennesker i Rungsted har også et privatliv”._1

Udlandsdanskerne vender hjem

I oktober er julen for længst dukket op i planerne på caféen. På Valentin vil de gerne pynte op med lys og bidrage til julefestligheder på havnen, og sammen med de andre spisesteder gøre molerne til det naturlige sted at hygge sig, også i en den mørke tid.

Hele året er Valentins brunch i forvejen populær – om sommeren nydes den helst udenfor i solen, og om vinteren serveres den i de lyse timer på døgnet, hvor man selv i januar kan få sig et boost af solen, når den reflekteres i havet.

”Jeg kan rigtig godt lide julen, fordi vi har en del stamgæster, der bor i udlandet, og som kommer hjem op til højtiderne. Så booker de altid bord her, det er blevet en tradition, et ritual, og vi ved, hvad de elsker at spise. Vi er på fornavn, og hvis nogen i det faste personale er væk en dag, vil stamgæsterne straks vide, hvor de er. Det er rart for dem at se de samme ansigter, og det gør det nogle gange lidt svært at holde ferie, ”griner Tony.

”For mig er Valentin mit andet hjem. Det er fedt, hvis vores gæster har det på samme måde.”