På Kong Volmer i Odense er man specialist i det klassiske danske frokostkøkken. Den indfødte odenseaner David Levy Nielsen har drevet Kong Volmer siden 2008, hvor han slog dørene til sin restaurant op i de selvsamme lokaler, hvor han engang købte sin første guitar. Den gang var der musikforretning, men i dag er det altså en pæredansk frokostrestaurant, man finder her midt i Brandts Passage. 

Det er ikke, fordi det vrimler med smørrebrødsrestauranter i Odense. Men måske netop derfor har de på Kong Volmer valgt at gå planken helt ud og hengive sig fuldkommen til den klassiske danske frokostkultur. David Levy Nielsen forklarer: ”Vi er et af de få steder i byen, der serverer godt, hjemmelavet smørrebrød. Og fordi vi har valgt at følge denne retning 100% er det også noget, vi gør rigtig godt. Fordi vi ikke render og laver alt muligt andet samtidig. Vi holder os til det danske frokostkøkken. Den store espressomaskine, vi havde i starten, har vi kylet ud. Espresso og smørrebrød hænger ikke så godt sammen, så vi har valgt at holde os til traditionerne. Man skal ikke sidde her og drikke latte”, siger den lune fynbo og smiler stort.

Restauranten ligger i Brandts Passage, Odenses gamle store klædefabrik, som i dag fungerer som byens kulturcentrum med museum,  cafeer, restauranter og biograf samt en håndfuld spændende butikker.

Smørrebrød i flere størrelser
Det er både de lokale, men også byens turister, der kommer ind til frokost på Kong Volmer, hvor man som gæst får udleveret en smørrebrødsseddel, der skal afkrydses. Her vælger man traditionen tro hvilke stykker smørrebrød, man vil spise, og på hvilken slags brød. Men på Kong Volmer er der faktisk endnu et valg, der skal træffes – nemlig størrelsen på ens smørrebrød. Kong Volmer serverer nemlig også smørrebrød i hapse-størrelse. Altså en miniudgave af det klassiske højtbelagte smørrebrød. Vælger man de lidt mindre hapsere frem for den fulde størrelse, kan man komme mere rundt i kortet og få smagt flere ting. Og hvem har ikke siddet med et godt smørrebrødskort og været tvunget til at træffe frygtelige fravalg? ”I starten var det mest de kvindelige gæster, der valgte hapsestørrelsen, men i dag har vi mange forretningsfolk – fuldvoksne mænd i jakkesæt - der kommer ind og bestiller store fade med blandede smørrebrød i hapserstørrelse”, fortæller David Levy Nielsen om den populære hapserversion af smørrebrødet.

Det er dog stadig det klassiske smørrebrød og frokostretterne, folk mest kommer efter på Kong Volmer. På kortet finder man selvfølgelig de klassiske stykker, men køkkenet leget hele tiden med nye kreationer. Lige nu er der et nyt stykke undervejs, som er en smørrebrødsversion af brændende kærlighed, der er David Levy Nielsens personlige livret: et stykke rugbrød med en skive kold kartoffelmos toppet med lune bløde løg og sprødstegt bacon samt hjemmesyltede rødbeder. Og til maden serveres der selvfølgelig øl – men kun fra fynske bryggerier.

Snaps og delikatesser
Har man lyst til at få noget af Kong Volmers køkken med sig hjem, kan det faktisk også lade sig gøre. ”Vi har flere og flere kunder, der kommer ind til os bare for at købe tre lag pålæg”, fortæller David Levy Nielsen. Kong Volmer får lavet pålæg efter egen opskrift hos en lokal slagter. Og der bliver faktisk også brygget snaps i restauranten. David Levy Nielsen peger på den store glaskrukke, der står fremme på bardisken – den er fyldt med skiver af rugbrød, der ligger i en væske: ”Lige nu har vi en rugbrødssnaps til at stå og trække – den er vi ret spændte på”. Den mærkelige snaps skal stå og trække med ristet rugbrød i 14 dage, hvorefter den filtreres og tilsmages. Derefter er den klar til at blive serveret i restauranten. David Levy Nielsen fortæller med stor entusiasme om sine planer om at lave en baconsnaps: ”Jeg skal lige finde ud af hvordan jeg får fedtet fra bacon til at fungere sammen med spritten. Men bacon er godt og snaps er godt – så det kan vel ikke gå galt!”