Det er efterhånden hverdag på de danske restauranter at få besøg af diverse madanmeldere, madbloggere og journalister, som skal bedømme stedernes gastronomiske niveau, men det var alligevel noget helt særligt for henholdsvis Achille Melis og Elvio Milleri, da Il Gambero Rosso for nyligt kom forbi. Anmelderne fra den prestigefyldte italienske guide kvitterede nemlig med to meget fine udmærkelser: Achilles pizzeria La Vecchia Signora løb nemlig med titlen som Københavns Bedste Pizzeria, mens Elvios Era Ora blev udnævnt som byens bedste italienske restaurant. Og det er en pavestolt Achille Melis, der på en telefon fra sin hjemø Sardinien fortæller om hvordan besøget gik til:


”Il Gambero Rosso kom forbi La Vecchia Signora, spiste pizza og forlod os så på høflig vis. Efterfølgende fik vi et opkald af en mand fra guiden, der spurgte meget indgående ind til hvordan vi lavede pizzaen; hvordan den blev lavet og krydret, hvordan den blev tilberedt i ovnen, og ved hvilken temperatur. Han var selv indfødt napolitaner, og den sande pizza kommer jo fra Napoli, så han havde i den grad den nødvendige forståelse af de udfordringer der kan ligge i at lave den perfekte pizza. Og det har aldrig været vigtige end nu at have fokus på hvordan en rigtig pizza laves: I Napoli og hos os på la Vecchia Signora går vi meget op i at pizza skal være en let og letfordøjelig ret, som man ikke bliver helt slået ud i maven af at spise. Jeg er nogle gange kommet til at spise såkaldte gourmet-pizzaer i Italien, som er fyldt med tunge sager, og det har intet med rigtig pizza at gøre.”


Et marked mættet af smagsdommere og guidebøger


Med Michelin guiden, The White Guide og Den Danske Spiseguide som de vægtigste guidebøger på markedet i disse år, kan det virke massivt, ja endog overflødigt, at få endnu en guide på banen herhjemme, på trods af det høje niveau i især København og Aarhus. Hvert år åbner der stadig flere restauranter med ambitioner, og de nuværende guides inkluderer allerede de italienske restauranter i deres pointgivninger. Italiensk gastronomi er sammen med det franske køkken det mest velfunderede og anerkendte køkken herhjemme, så hvilken berettigelse har Il Gambero Rosso overhovedet i Danmark? Elvio Milleri forklarer: 

”Il Gambero Rosso er den mest kvalificerede italienske guide når det kommer til vine og restauranter i Italien. Fra i år af laver guiden så sin første udgave om italienske spisesteder i udlandet. For os italienere har det en meget høj værdi fordi guiden udspringer fra vores hjemland og derfor har en vigtig baggrund i at kunne bedømme italienske restauranter. Det er en italiensk guide om italienske steder, så Gambero Rossos udgangspunkt er helt anderledes end de andre guidebøger på markedet. Den er ret specifik og har et dybere og mere kvalificeret kendskab til emnet.”  

Achille Melis, der sammen med sin kone Olimpia Grussu driver pizzeriaet La Vecchia Signora i Grønnegade, er helt enig:
”Gambero Rosso er meget vigtig, fordi der endelig er en guide, som beskæftiger sig med de cirka 6000 italienske restauranter, der ligger udenfor Støvlelandet. Guiden har et hæderligt rygte i Italien og har eksisteret i mange år, og os italienere ved hvad den står for. Og så er staben på guiden sammensat af mennesker, der kan deres kram, og kender i detaljer til de italienske traditioner, råvarer og tilberedningsmetoder. Det gør at deres vurderinger er autentiske, og at de igennem deres guide gør noget godt for at verden udenfor Italien får det sande køkken at smage fra mit hjemland.”


Fra kommunistisk tillæg til børsnotering


Med udgivelsen af en guide der også dækker italienske restauranter i udlandet er Il Gambero Rosso godt i gang med at konsolidere sin position på markedet. Men med 30 år på bagen har der også været rigtig god tid til at udvikle brandet. For Il Gambero Rosso startede i meget mere ydmyg kår tilbage i 1986, da det udkom som et otte siders tillæg til den italienske, kommunistiske avis ”IL Manifesto”. Siden har Il Gambero Rosso udviklet sig til noget af et imperium, der i dag omfatter et forlag og en koncern for mad og vin, der i samarbejde med italienske handelskamre rejser rundt i hele verden for at markedsføre italienske produkter. Vinkendere ved allerede at Il Gambero Rosso løbende kommer til Danmark for at holde vinsmagninger på Børsen, og den enorme koncern er nu blevet så stærk, at den i 2015 blev børsnoteret som det første vin- og madmediehus i verden.


At udgive en guide over de bedste italienske spisesteder i udlandet er uden tvivl en del af strategien for hvordan koncernen kan give afkast til sine auktionærer, og brandet er stødt og roligt blevet oparbejdet så Il Gambero Rosso i dag anses som den vigtigste madbibel i Støvlelandet. Mens vi danskere først skal gøre os rigtig bekendt med guidens tilstedeværelse i Danmark er der allerede stor interesse at spore hos de herboende italienere, der virkelig ser det som et cadeau derhjemmefra at blive indlemmet på siderne i 'den røde reje'. Og det er med udnævnelsen af La Vecchia Signora og Era Ora som henholdsvis Københavns bedste pizzeria og restaurant i 2017 tydeligt at Il Gambero Rosso har klare succeskriterier for sine bedømmelser. Både når det kommer til pizza og gourmetmad er den italienske gastronomi i disse år under indflydelse af den nynordiske trend, hvor retter genfortolkes og moderniseres. Med Gambero Rossos udnævnelser er man i hvert fald ikke i tvivl om, at italienerne i Italien anser restauranter der udøver det klassiske, italienske køkken som de rette ambassadører for Støvlelandets smage i udlandet.