Desværre forbliver drømmen om en egenproduktion af grøntsager for mange netop dét – en drøm. For der er mange praktikaliteter forbundet med at etablere en køkkenhave. Terrassen skal brydes op eller plænen pløjes igennem. Der skal også hentes kompost et sted. Og hvad med den der fiberdug? Hvis man bor i lejlighed, kan projektet virke endnu mere uoverskueligt: Gårdlaug og nabo-børnefamilier skal beroliges. Var der ikke noget med, at kartoffelplanter er giftige?

Selv hvis man har tid og lyst til at prøve kræfter med lugning og gartnerliv, kan man dumpe i faldgruber. Kålen kan få orm. Hunden kan grave hele herligheden op. Og solsorten kan nå at spise alle jordbærrene. Haveprojektet skal helst lykkes – men hvordan?

 

Danmarks mindste grøntsagsmarker
Hos Aarstiderne på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk udstykkes nu Danmarks måske mindste grøntsagsmarker. Små mikrolandbrug, som fungerer sammen og hver for sig. Med eget jordlod under fødderne kan man nemlig stadig støtte sig til sine med-gartnere og søge råd og svar hos gårdens velkvalificerede gartnere: Folk med grønne fingre på fuld tid, som dyrker, kender og elsker jorderne I Humlebæk.

Med et jordlod på hånden er man herre i egen køkkenhave: De 50 kvadratmeter er dine til at passe som du vil. Her er plads til de store drømme om bønnestager, sjældne kålsorter og måske en busk med bær. Men også rum til at dem af os uden plantetække øve sig i køkkenhavens mange discipliner.

”Vi vil gerne gøre ideen om egen have mere jordnær og åbenbar,” siger Søren Ejlersen fra Aarstiderne. ”Mange tænker måske, at det ikke er realistisk at få passet en have sommeren igennem, eller mangler egentlig bare det sidste skub mod beslutningen. Vi stiller både muld, frø og folk med jord i hovedet til rådighed, så ideen om grøntsagshaven kan blive til spirende og frodig virkelighed." Og det er måske ikke så tosset, at bruge sin fritid på at nuldre rundt i en have og dyrke grøntsager. Som Søren Ejlersen siger: ”Nogle går til bridge eller pilates – her kan man gå til køkkenhave.”

Et jordlod på 40-50 m2 koster kr. 3.400 og inkluderer frø og planter, redskaber, vejledning, kurser, flere omgange fællesspisning og fri adgang til Aarstidernes Have.

Arstidernes Have er disponibel fra den 27. april 2013 og kan købes på www.aarstiderne.com/haver.