”Stedet lever op til sit navn Oishii, der betyder “lækkert”, og hvis vi havde sushistjerner i Børsen, ville der blive tale om fem ud af seks.”

 
Børsens madanmelder Ole Troelsø er ikke i tvivl, og i det hele taget er der flere og flere madører omkring os, som taler så varmt om en lille sushirestaurant i Ringsted. Hvad er det med Oishii? Spiseliv er kørt en tur til Ringsted for at undersøge sagen.
 
Vi parkerer i gågaden og mødes af venlige smil fra værtsparret Tao og Lily og et ægtepar, som har taget plads for at spise deres frokost i restauranten.
 
”Min kones kollegaer kører gerne fra København for at hente sushi her,” fortæller manden, som er stolt af at kalde Oishii sit stamsted.
 
Tao kommer med en ret, der signalerer, at her er en kok, som vil noget med sit køkken: Kingfish carpaccio, cashewnødder, shiso, jalapenodressing, tobiko og et ordentligt skud trøffel udgør en velsmagende enhed, som markerer starten på en frokost af de bedre.
 
Årets sushikok
Det er snart fire år siden, Tao sagde sit job op på gourmetrestauranten Umami for at åbne sit eget, kort tid efter, han havde vundet Umamis pris som Årets sushikok. 
 
”Oishii var den første sushirestaurant i Ringsted, så i starten brugte vi lang tid på at fortælle folk, hvad sushi er, og hvordan man spiser det. Mange af vores gæster havde kun smagt sushi fra supermarkeder eller kinesiske buffetrestauranter, så de blev meget positivt overraskede,” fortæller Lily.
 
”Det var lidt svært i starten, for mange syntes også, det var dyrt, og vi har stadigvæk mest travlt først på måneden, for priserne her er lidt højere end på andre sushisteder i området. Pris og råvarer passer sammen,” supplerer Tao. 
 
Efterhånden har Oishii fået flere og flere fans – og altså også en del, som kører langt hertil efter take away. Siden starten i 2009 har Ringsted fået yderligere et par steder, hvor man kan spise sushi, men især mere fokus på kvantitet. Det er helt fint, synes Tao – og dog.
 
”På den ene side er jeg glad for, at mine gæster spiser andre steder, for så ved de, at de får, hvad de betaler for. Men det er en skam, hvis folk prøver billig running sushi én gang og så tror, at det er sådan, sushi skal smage. Mange siger, de ikke kan lide sushi, fordi de ikke kan lide smagen af fisk. Men frisk fisk smager ikke af fisk.’”

En helhedsoplevelse
Råvarernes friskhed er alfa og omega på Oishii, men også tilberedning og anretning er discipliner, som Tao gør en dyd ud af. Hver dag står han i sit lille køkken og eksperimenterer med nye råvarer og smagssammensætninger, så selv stamgæster kan blive overraskede, når de kommer på Oishii.
 
”Jeg prøver mig hele tiden frem. Mange tror, de kender sushi, men de kender ikke vores sushi,” siger han med henvisning til, at så længe kombinationerne går op i en højere enhed smagsmæssigt, kan enhver frisk råvare principielt bruges. Han bruger blandt andet mange grøntsager, og også frugt, hvilket næste servering er et eksempel på. 
 
På et bugnende fad kæmper sushi med ingredienser som mango, asparges, cream cheese, laks, røget tuntartar og japanske pickles om pladsen. Der er også mere stilfærdige sager som gyoza, dumplings med rejer, og nigiri, men selv på de mere ”almindelige” retter er der lagt vægt på detaljer, såsom at nigiriens risbolle er helt dækket af fisken, der i øvrigt er super frisk. 
 
”Det skal være en helhedsoplevelse at spise her,” siger Tao, og opmærksomheden på alle detaljer er tydelig. Saucer og dressinger er hjemmelavede og nøje afstemt, så de passer til den ret, de skal serveres til, ligesom sojaen er af en god, lidt mindre salt kvalitet. 
 
Taos eksperimenterende natur ses også på dessertmenuen, som skifter ligeså ofte som udvalget af sushi. Han serverer mørk chokoladekage med lakrids og hvidchokoladekage med pistaciebund, yuzu og blåbær for os og forklarer videre:
 
”Desserterne er også en del af helhedsoplevelsen, ligesom kaffen og selvfølgelig betjeningen, som måske i virkeligheden er det allervigtigste. For mig, når jeg selv går ud, er oplevelsen det vigtigste. Man skal føle sig velkommen.”
 
Og velkommen føler man sig virkelig på Oishii - og godt mæt, når man går derfra. Hvis vi havde sushistjerner på Spiseliv, ville der blive tale om fem ud af seks, men vi nøjes med en varm anbefaling.