At Akiko Muir og hendes danske mand David driver Restaurant Banzai på Vesterbro opstod egentlig som lidt af en tilfældighed.  De ville gerne lave noget sammen og det blev en restaurant. Men at de gør det på syvende år nu er begge rigtig godt tilfredse med. Her laver de det, de brænder for; ærlig japansk hverdagsmad, samtidig med at de får tid til at rive et par måneder ud af kalenderen for at tage til Japan hvert år.

Ud af køkkenlugen på Banzai kommer favoritter fra Akikos mors køkken. Hun fortæller ”Jeg har altid været interesseret i mad. Da jeg var lille stod jeg tit ved siden af min mor og kiggede, mens hun lavede mad. Da jeg var cirka ti år gammel, begyndte jeg at hjælpe hende. Min mor har aldrig i sit liv købt færdigretter eller frostmad, så jeg fik altid rigtig hjemmelavet mad. Det er jeg faktisk meget stolt af.”

De japanske restauranter er ikke imponerende

På spørgsmålet om, hvordan hendes hjemlands køkken bliver præsenteret i Danmark, svarer Akiko: ”Jeg er absolut ikke imponeret over den måde, japansk mad bliver præsenteret på restauranterne. Der er kommet mange japanske restauranter i København de seneste år, men det er jo mest sushirestauranter. Det er som om japansk mad i København er lig med sushi eller sticks, som bare er en lille del af det, vi spiser i Japan.”

”Man kan ikke rigtig sammenligne japansk mad i her i København og japansk mad i Japan. På gode restauranter i Japan bliver maden lavet fra bunden af uden brug af halvfabrikata. På den måde bliver det en oplevelse at spise den samme mad på forskellige restauranter. Hver kok har sin egen opskrift.”

”Jeg savner en rigtig god nudelbar her i København. Et sted hvor man kan få hjemmelavede nudler i stedet for diverse færdigprodukter. I Japan er det jo sådan, at nudelbarer kun serverer nudler og sushirestauranter kun serverer sushi. Man fokuserer på det, man er god til."

Akikos japanske favoritrestauranter

”Hvis jeg skal nævne min japanske favoritrestaurant i København , så vil jeg sikkert vælge Damindra. Jeg synes, de laver ordentlig mad. Uki på Vesterbro er et hyggeligt familiedrevet sted med en god japansk stemning. Ellers vil jeg anbefale Nobu i London. Det var en meget imponerende, inspirerende og anderledes oplevelse at spise der. Men også meget anderledes sammenlignet med traditionel japansk mad.”

Generelt savner Akiko en stemning på restauranterne af, at der står en person i køkkenet og brænder for den mad, der bliver serveret. Den følelelse har hun på den franske restaurant Le Basilic, som er en anden favorit på fridage.

Gode steder at købe ind til japansk mad

Når vi køber japanske ingredienser handler vi hos Janax. De har også en japansk madbutik i Fiolstræde.

København mangler en god nudelbar

Savner Akiko noget bestemt fra sin hjemlands køkken?

”Jeg savner en rigtig god nudelbar her i København. Et sted hvor man kan få hjemmelavede nudler i stedet for diverse færdigprodukter. I Japan er det jo sådan, at nudelbarer kun serverer nudler og sushirestauranter kun serverer sushi. Man fokuserer på det, man er god til. På den måde kan man forvente, at man i høj grad kan få god kvalitet.”