Smilets by har altid haltet efter København, når vi taler om gastronomi og restauranter. Hvorfor er der givetvis mange grunde til. Men et faktum. Når det så er sagt, må man også konstatere, at der sker noget i provinsens største by. Flere og flere nye restauranter og spisesteder kommer til, og de er på mange måder mere tro mod det, de laver, end man ser i så mange andre byer. Grunden skal nok findes i, at Aarhus ikke har nok indbyggere til at være en rigtig storby. De halter lidt efter andre større byer, og nye idéer på madsiden tager længere tid om at slå igennem. Som eksempel kom ramen først til Aarhus for fire år siden, mens den havde været i hovedstaden i mere end 10 år. Blot et eksempel.

Svært, hvis man ikke er lokalkendt

I den mest komplette og opdaterede guide til brunch i Aarhus finder du alle eller stort set alle, som laver brunch i Aarhus. Guiden opdaterer hver eneste uge, hvem der har åbent, og hvem der ikke har. Hvis et spisested lukker, bliver de fjernet, og hvis et nyt åbner, kommer de med. Det giver et retvisende billede af, hvem der er på markedet til brunch.

Brunch er ofte billig, og man kan drikke stor set alt til. Kaffe, te, juice og bobler ses mest, men flere anbefaler også øl og vin til. Selve brunchen kan fås fra 70 kr. og opefter. De dyreste og bedste ligger på små 400 kr.. De billigste består ofte af de billigste råvarer, man kan opdrive, og der er intet hjemmelavet eller hjemmebagt over måltidet. Sådan er det.

Brunch i Aarhus vækster som aldrig før_1

Kvaliteten svinger

Det samme gør priserne. Kvalitet og pris hænger sammen. Naturligvis. Men nogle spisesteder er bare bedre til at finde de gode råvarer til en fair pris. Det finder man hurtigt ud af i Aarhus. Problemet er, at langt de fleste spisesteder ikke gør noget særligt ud af brunch. Det ses ofte som noget kedeligt i branchen, som man kun laver for at tjene penge. Desværre, vil mange nok sige. Typisk er der ikke så meget hjemmelavet over brunch i Aarhus. Det er en generel betragtning, men måske folk ikke rigtig vil betale for en god hjemmelavet brunch. Fakta er, at den type brunch, som sælges mest, er den med et blødkogt æg, lidt charcuterie, et par oste, lidt marmelade og lidt sødt til slut. Den opskrift virker, og den sælger godt i Aarhus. Der er få steder, som virkelig gør noget ud af brunch, og hvor alt er hjemmelavet. Ikke mange, men de er der.

Et opdateret billede

Det store problem med større byer og spisesteder er, at det kan være svært at skabe et overblik over, hvad der er af spændende spisesteder. Ikke de typiske turiststeder som man ikke kan undgå at få øje på.

Spiseguiden Aarhus hjælper med at finde en restaurant i Aarhus i deres opdaterede guide. Idéen er, at de spisesteder, som er med, også eksisterer i virkeligheden. I dag, åbner og lukker spisesteder jo i et væk. Ikke engang Google er opdateret, da det er firmaerne selv, som skal opdatere deres profiler. Og det sker ikke altid. En simpel søgning i skrivende stund finder de første 25 steder i Aarhus, som er lukket det sidste år.

Husk bydelene udenfor centrum

Aarhus er meget mere end åen, Frederiksbjerg, og Latinerkvarteret. Det er de områder, som er svære at undgå, men også de oplagte og måske ikke de meste spændende. Midtbyen, som mange kalder centrum eller indre by i Aarhus, er også kendt for de mange turister. Sådan er det! Man kommer ikke så ofte i de bydele, som ligger længere væk. Trøjborg, Risskov, Christiansbjerg, Viby, Højbjerg, Aarhus Ø og Åbyhøj. De er også kommet godt med. Her får man ofte lidt mere for pengene, og der er helt sikkert mere ro.