Kom med til vinfest torsdag d. 21. november fra kl. 16.00, hvor vi smager årets første Beaujolais Nouveau, som er kommet direkte fra Frankrig, hvor den bliver frigjort omkring midnat. Vi har 1001 glas parate, så alle kan smage. I år, som er 41. gang vi afholder Beaujolais Nouveau, er det vores venner fra Dansk Veteranbil Klub, der kommer med vinen. Flere fine veteranbiler vil derfor også være fremvist på det smukke Gråbrødretorv om eftermiddagen og aftenen.

Beaujolais Nouveau er en rødvin fremstillet på Gamaydruen i Beaujolaisregionen i Frankrig. Det er den mest populære vin de primeur - et fransk vinhandlerudtryk for, at den sælges i forsalg. Vinen gærer kun i et par uger, før den frigives til salg. Det foregår altid tredje torsdag i november, som derfor bliver kaldt "Beaujolais Nouveau Dagen".

Tidligere blev vinen markedsført intensivt rundt om i verden med kapløb om at få de første flasker til forskellige markeder. Særlig i 1990'erne var frigivelsen af årets Beaujolais nouveau et tilløbsstykke, hvorimod frigivelsen efter 2000 er foregået noget mere afdæmpet.

HISTORIEN BAG BEAUJOLAIS NOUVEAU OG DE VILDE KAPLØB

Beaujolais har altid lavet en vin for at fejre afslutningen på høsten, men før Anden Verdenskrig var det kun til lokalt forbrug. Da Beaujolais AOC blev etableret i 1937, betød AOC-reglerne, at Beaujolais-vin først officielt kunne sælges efter den 15. december i høståret. Disse regler blev lempet den 13. november 1951, og Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) fastlagde den 15. november som frigivelsesdatoen for, hvad der blev kendt som Beaujolais Nouveau.

Et par medlemmer af UIVB så potentialet for markedsføring af Beaujolais Nouveau. Ikke alene var det en måde at få solgt masser af vin ordinaire med god fortjeneste, men at sælge vin få uger efter høsten var en stor fordel for vinbøndernes likviditet. Dermed var ideen født til et kapløb om at transportere de første flasker af den nye årgang til Paris. Det vakte stor mediedækning, og i 1970'erne var det en national begivenhed. Løbene spredte sig i 1980'erne til nabolandene og Nordamerika, og i 1990'erne til Asien. I 1985 blev datoen ændret til tredje torsdag i november for at sikre den bedste udnyttelse af markedsføringen i den følgende weekend.

BØF & OST STOD FOR DEN VILDE FRIGIVELSE I DANMARK

Indtil for 10 år siden vandt Bøf & Ost i mange år kapløbet om at være de første til at præsentere vinen. Blandt andet har racerkøreren Thorkild Thyrring været en af dem, som ignorerede alle fartgrænser og kom hurtigst fra Frankrig til Gråbrødretorv, hvor pressen ventede i nattens mulm og mørke. I dag foregår det som sagt mere stille og roligt, men vi fejrer stadig dagen med et glas til alle, der har lyst til at prøve vinen.