Og man kan åbenbart godt blive væk fra hinanden i mylderet: ”Jeg står jo ved Bunker Beer nu,” siger en gæst ved siden af mig. Han snøvler lidt. Jeg er vist også blevet lidt fuld allerede. Vi er til ølsmagning. Og man kan ikke, som med vin, smage på øl uden at synke. Så ned med det.

Mig og Jeppe, Mikkel og Cats Piss IPA.
Jeg er inviteret af Jeppe Jarnit-Bjergsø, bedre kendt som the Evil Twin, øltvillingen til Mikkel Borg Bjergsø, der er endnu mere kendt som den ene af de to mænd bag Mikkeller. Så det er ved den onde tvilling, vi starter. Jeppe er kendt som den mest eksperimenterende ekstrembrygger herhjemme – samt også mange steder i udlandet. Og den øl, der startede det hele for Evil Twin-empiriet, Cats Piss IPA er her også. 

Onde tvillinger og modsætningsfyldt øl
Jeg vælger dog en Taiji, en blanding af to andre bryg Jeppe har lavet: Øllen Yin, en mørk og sødlig imperial stout med humle, mørkristet malt, et solidt skum, og Yan, en lysere imperial IPA med duft og smag af frugt og en god bitterhed. De mødes ublandet i glasset med den mørke øl øverst. Måske skulle jeg være startet mindre rutineret end med en øl på 10%. Heldigvis kan glassene dog ikke rumme mere end 10 cl. Ad gangen.

Kom i form med øl
En mikrobrygger står mellem gæsterne og skænker ud fra en lyserød plastikbeholder, der ligner en af de flasker, fitnessfolket blander proteindrik i. Indholdet har dog intet med fitness at gøre – det er øl som ”hjemmebryggeren” eller ”køkkenbryggeren”, som de også kaldes, har lavet. Den er lyserød og hedder noget med hindbær, og smager varmt, fladt og meget syrligt. Og holder utroligt længe i de smagendes glas.

Poletland
Ellers er ingenting er gratis på Ølfestivalen. En smagsprøve koster en polet, en polet koster 10 kr. og det er eneste møntfod, der gælder på festivalen. Lidt ligesom i ferieland. Selv garderoben koster en polet – og det er, efter indgangen på 100 kr. er betalt. Det er dog en stor tørst, undskyld, jeg mener trøst, at de forskellige udskænkere ofte undlader – enten med vilje eller ved forglemmelse – at kræve en polet. Det gode er, at det er befriende nemt at komme til standene, der er placeret tæt på hinanden i den store hal.
Det er denne torsdag, at alle de rigtige nørder kommer. De mest feststemte kommer (også sammen med flere ølnørder) fredag og lørdag.

Ølcirkus
Jeg shopper rundt. Der er så mange øl at smage og så lidt tid. Mændene shopper også. Men ikke kun øl. Jeg begynder at mærke flere blikke fra de efterhånden ret våde øldrikkere, blikke, der søger væk fra skummet og over på cremen... altså os kvinder! Dem er der heldigvis en hel del af, så der er mange spinkle og brede kvindeskuldre til at bære opmærksomheden.

Tid til at bedugges
Jeg prøver øl fra et svensk bryggeri kaldet Dugges, der har lokket os med farverige etiketter og navne som '½ idjit' ('idiot', red.) og 'perfekt idjit'. Det er sødt, mørkt som lakrids og stærkt. Næsten alle, der bevæger sig rundt i hallen, kører på promiller – selv de svenske udskænkere bag disken, der mere end en gang vælter flasker på bordet. Jeg smager øl fra Vejle, der, inden det skænkes, presses direkte gennem frisk humle. Engelsk ginger beer, som man aldrig har smagt det før. Færøsk øl med navnet Rinku Steinur fra en meget gavmild dansk mand, der selv bor på øerne. Mere øl fra Evil Twin og flere fra Mikkeller. Uhumlet øl. Øl på 41%. Fra Bryggeri Skovlyst, Crocked Moon, Hornbeer og Herslev. Fra Amager til Thisted.

Jeg slutter af med den tørreste, tyskeste kringle (Pretzel) jeg nogensinde har smagt, pyntet af en utrolig gavmild salthånd. Den koster 30 poletter, hvilket oversat til DKK betyder 30 kroner. Hvilket udover at være det allertørreste således også bliver det allerdyreste stykke dej med salt, jeg nogensinde har fået. Det er da noget.

Men det ændrer ikke ved, at man kan redde sig en spændende oplevelse, om man så er nørd eller weekenddrikker, kvinde eller mand, og blive meget, meget klogere på humle, bryggemetoder og øltyper. Og også blive ret fuld.