Erwin Lauterbach er især kendt for to ting: Sin store kærlighed til grøntsager og for at være en af forgængerne for det, vi i dag kalder nordisk gastronomi. For Erwin Lauterbach har det, siden han startede sit virke som kok i 1970’erne, været naturligt at lave mad med det, der nu er i sæson. Lige for tiden er det blandt andet østers, og for at sætte fokus på det sexede bløddyrs potentiale og den forestående østersfestival, Oyster Trophy Week, har Lauterbach  sat sig for at kreere en østersmenu med 5-6 retter. Inputs til menuen har han fået af nogle af verdens største østerskendere, nemlig deltagerne i Danish & World Oyster World Cup, de uofficielle østersåbningsmesterskaber, som finder sted på Frederiksberg den 19. oktober. Dagen inden World Cup’en, fredag den 18. oktober, mødes alle deltagerne til en sejltur i Københavns Havn og efterfølgende "Oyster Mash Up" på Erwin Lauterbachs restaurant, Lumskebugten, hvor østersmenuen serveres for østersåbnerne og almindelige gæster, som har købt billet. 

”Kan østers noget mere end bare blive slugt?” har Lauterbach spurgt sig selv og østersåbnerne, og resultatet er en menu, der blandt andet byder på kold østers/persillesuppe, lun østerssalat, spicy østers og cremet østersrisotto med parmesan. 
 
Selv foretrækker han sin østers au naturel, men som han siger: ”Det at få sin livret er jo i virkeligheden ret kedeligt. Nogen gange er det godt at blive udfordret lidt. Sådan har jeg det med østersmenuen; man behøver ikke altid lige at få det sådan, som man er vant til.”
 
 
6 hurtige til Erwin Lauterbach om østers
 
Hvorfor skal man spise østers?
Østers er minusmad, så man bliver faktisk sulten af at spise dem. Det er en glimrende slankekur eller appetitvækker.
 
Hvordan smager østers bedst?
Enten naturel eller serveret med rødløg og riseddike. Ved siden af skal der være en klapsammen med rugbrød smurt med sennep og drysset med masser af karse. Det er godt!
 
Hvordan smager østers værst?
Nydelsen ved at spise østers har for mig meget at gøre med størrelsen. Er de for store? Ikke så sjovt. Det skal være lige, så når man får dem i munden, så passer de i størrelsen, så man ikke skal sluge en kæmpe klump.
 
Hvad hvis man ikke kan lide østers?
Rødløg og hvidvinseddike opløser den jodsmag, mange ikke bryder sig om. Ellers kan man kamuflere dem i en kendt ret som fx risotto. Laver man noget, folk kender, accepterer de rigtig mange skud fra siden, fordi de fokuserer på det kendte.
 
Hvad vil du helst drikke til østers?
Champagne. Hver gang, man ser billeder nogen, der spiser østers, så sidder de på Maxim i Paris med rosé-champagne i coupe-glas, og det ser så hyggeligt ud. Det er nok noget psykisk, men for mig hører østers og champagne sammen.
 
Er danske østers de bedste i verden?
Danske østers er ikke så salte som de franske, men til gengæld smager de mere af jern. De har en fersk, mineralsk smag, men er ofte for store. Så må man skære dem over, sådan er det.