Det er en af de rigtig varme sommerdage den dag, jeg ankommer til Skodsborg Kurhotel første gang. Det var her, lægen og helsepionéren Carl Ottosen i  slutningen af det forrige århundrede praktiserede sin sundhedsfilosofi baseret på at man gennem hvile, frisk luft, ’systematiske legemsøvelser’ og sund mad kunne holde sig ungdommelig og fri for sygdom.

Fra værelset er der udsigt over Øresund, helt over til den anden side af det denne dag spejlblanke, azurblå vand. Lyder det som udklip fra en turisbrochure? Sandt at sige føler jeg mig også ganske hensat til sydligere himmelstrøg selv om jeg ret beset har bevæget mig ca. 20 kilometer nordpå i forhold til breddegraderne for placeringen af mit kontor i midten af København. Der er palmer og hvidskurede søjlegange ved indgangen til receptionen og solstolene lokker på tagterrassen.

Ottosens læresætninger

Men tagterrassen må vente, for anledningen for mit besøg er indvielsen af det spritnye kuranlæg. 200 millioner kroner er der postet i at få fitness- og spafaciliteterne til at være på niveau med de bedste spahoteller i Europa.

Efter installationen på førnævnte værelse med udsigt og blafrende hvide gardiner, går turen derfor til kurområdet. Det tæller, ud over fitnesscenter med fysioterapeutisk uddannet personale, swimmingpools inde og ude og skønhedsklinik med tilbud om alle former for behandlinger til fremme af den ydre skønhed, også et spaområde, hvor grundlæggeren Ottosens teorier om, at der skal vand og hvile til for at holde sig ung og frisk helt ind i sjælen, praktiseres.

’Spa Adventure’ kaldes et tilbud, hvor man gennem et par timers guidet besøg rundt i spaafdelingen kommer hele vejen rundt om Ottosens idéer om, at der skal skrubbes, skures, frotteres og hviles, for at holde sig sund og rask. Sådan en tur nupper jeg og jeg kommer da også ud på den anden side blød som en baby og ret klar til at følge den kloge Ottosens læresætning nummer et: "Al helbredelse starter med hvile."


”Arbejde skal afveksle med hvile. Og mange mennesker ville bevare deres ungdommelighed og holde ud meget længere, hvis de undte sig lidt hvile en gang imellem.” - Carl Ottosen, Skodsborgs grundlægger

Vand, hvile… og grillmad

Skodsborg er et overflødighedshorn af lækre selvforkælelsesting, man kan tage sig til. En dag er slet ikke nok, hvis man vil rundt om dem alle. En løbetur i skoven lokker, men jeg springer over og når i stedet en lur i græsset under 100 år gamle kastanjetræer og en tur i Øresunds blå bølger inden der står grillmad på programmet. Denne del af kropsgenopretningen foregår på terrassen på toppen af hovedbygningen, som med brede solsejl, palmer og havbriser endnu en gang skaber en illusion af at befinde sig et helt, helt andet sted på kloden.

Næste dag tjekker jeg ud, kontoret i København kalder. Jeg føler mig genopladet og inspireret. Ikke mindst af endnu en af Ottosens læresætninger: ”Arbejde skal afveksle med hvile. Og mange mennesker ville bevare deres ungdommelighed og holde ud meget længere, hvis de undte sig lidt hvile en gang imellem.” Jeg vender nok snart tilbage til Skodsborg til endnu en lur under kastanietræet.