På mandag den 23 januar går startskuddet til hvad der kan blive en af de vigtigste begivenheder for sjællandsk gastronomi og identitet i lang tid: den dag mødes de to gourmetrestauranter Støvlet Katrines Hus og slotskøkkenet på Dragsholm Slot nemlig til en dyst på smag og kokkekunst. Rammen er konkurrencen Bedst På Sjælland, hvor 8 af øens toprestauranter henover vinteren og foråret mødes for at se hvem der skal løbe med titlen som Sjællands bedste madtempel, men spørger man chefkokkene fra de først deltagende restauranter, er motivationen først og fremmest det sociale:

"Faktisk ser jeg ikke Bedst på Sjælland som en konkurrence, men som et fællesskab. I grunden kan man jo ikke sige, at én restaurant er bedre end en anden, for vi er alle vidt forskellige. Vi har brug for hinanden til inspiration og læring og til at sprænge rammerne for, hvad vi plejer at gøre, og derfor er det vigtigt med Bedst På Sjælland. Det får os til at yde på en anden måde og vil give os noget unikt med hjem. Hvad angår forberedelserne, så kan jeg først kort før konkurrencen sige, hvad vi kommer til at arbejde med. Det handler om, at vi bruger vores egne råvarer, og at de helt afhænger af hvordan klimaet og temperaturen er på selve dagen. Åbner jeg døren ud til vores have kl. 7, så er det én ting. Åbner jeg den en halv time senere, har situationen måske forandret sig markant. Måske er der frost, måske regner det, og det påvirker fuldstændigt, hvad jeg vælger at arbejde med på den pågældende dag”, siger Claus Henriksen, der er køkkenchef på Dragsholm Slot i det naturskønne, vestsjællandske Hørve.  

Bent Christensen, der står bag Den Danske Spiseguide, har været primus motor på at få konkurrencen op at stå, og Bedst på Sjælland blev et resultat dels af en række henvendelser, og dels af et behov, som han tydeligt ser, der handler om at skabe en modvægt til den københavnske dominans:

”En konkurrence som Bedst På Sjælland er vigtig, fordi vi skal have gang i den gastronomiske udvikling på Sjælland. I forvejen får de sjællandske restauranter ret lidt opmærksomhed og står i den grad i skyggen af hovedstaden, men jeg vil egentlig ikke sige, at det er pressens skyld. Der har bare i lang tid ikke været så meget at komme efter, men nu er tingene begyndt at røre på sig, og folk er inspirerede. Det kan vi spore tilbage til sidste år i februar, hvor Hotel Frederiksminde i Præstø pludselig fik en michelinstjerne. Det havde meget få set komme, og det har givet flere af Sjællands gode restauranter blod på tanden til at blive endnu bedre, og sige: det kan lade sig gøre. Det ved jeg, fordi jeg blev opfordret af restauranterne selv til at komme med et bud på, hvordan vi kunne gøre de gode spisesteder her på Sjælland endnu bedre, og mere synlige. Sammen fandt vi på konceptet Bedst På Sjælland, som er en åben konkurrence for dem, der har lyst til at dyste.”  

Det er første gang, at konkurrencen Bedst På Sjælland løber ad stablen, og den må meget gerne skubbe til både kvalitet og udvikling. Bent synes nemlig, at udviklingen på resten af Sjælland nærmere har lignet en bølge end den tsunami, som man kunne havet håber på, og som der har været i København. Claus Henriksen fra Dragsholm Slot kan dog se tydelige kvaliteter i ikke at ligge i hovedstaden:


"Al den snak om hovedstaden overfor resten af Sjælland er ikke rigtig noget, jeg beskæftiger mig med. Jeg går jo rundt i en bygning, hvor man har lavet mad i over 800 år, så jeg bliver påvirket af nogle helt andre ting og har et anderledes perspektiv. Det handler om at finde sig selv, og det gør man her på landet. Man lærer at se på afgrøderne og ikke hamstre og ødelægge, for så er der måske ikke nok blade på krydderurten til, at jeg kan plukke fra den i næste uge. Det er sådan nogle ting, jeg går og arbejder med. Du skal være tro mod din egen indre kraft, og jeg kan jo ikke tvinge folk til at køre herud fra København. De kommer, fordi de har lyst og har fået deres nysgerrighed vakt."


Det samme siger Benjamin Thielberg, som er køkkenchef på Støvlet Katrines Hus i Sorø:


"Det er vigtigt med en sådan konkurrence, så vi kan få mere fokus på alt det gode, der sker på Sjælland, og ikke blot i København. Lige siden lodtrækningen den 24 oktober har vi forberedt os, for Dragsholm Slot er en spændende modstander, men faktisk er det vigtigste for os ikke selve konkurrencen, men det at få en kontakt og en relation til alle de andre deltagende restauranter.  I forhold til hovedstaden, så har vi et rigtig godt grundlag herude, og jeg føler egentlig ikke at det er et minus, at vi ikke ligger i København. Her kan vi jo selv gå ud i skoven og plukke urterne og bærrene, og vi er tætte på vores producenter. Vi får lækre grøntsager og frugter fra Bakkegården i Gyrsting, vi bruger en lokal svineavler, der opdrætter den gamle, danske landrace, og vi har fiskere, der hiver sandarter op af Tuelsø. Bagsiden er selvfølgelig, at her bor færre mennesker, så der er også færre gæster at tage af."


Udover enigheden om, at Bedst På Sjælland meget gerne må styrke fællesskabet mellem de sjællandske toprestauranter, så ser alle et åbenlyst potentiale for det sjællandske køkken, nemlig de få kilometer til fortræffelige afgrøder. Bent Christensen uddyber:


”På Sjælland er der en særlig nærhed til de lokale produkter og til jorden. Vi har jo fortræffelige råvarer, tænkt bare på Søren Wiuff i Gislinge, der leverer råvarer til Københavns toprestauranter. Vi har god muld og masser af små havne, hvor der kan fanges lokal fisk, så den side af sagen er jo på plads. Nu skal vi bare have gang i udviklingen af restauranterne, og det er det, vi håber på at Bedst På Sjælland kan bidrage med: at vække øen fra sin Tornerosesøvn.”