Dining Week 14-21 februar

 

For sjette år i træk løber restaurantfestivalen Dining Week af stablen i uge 7, så alle os, der ikke er rejst efter puddersne og afterskiing i stedet kan smovse os igennem lækre, 3 retters menuer, som en bred vifte af københavnske restauranter har specialkomponeret til Dining Week til en særlig fordelagtig pris, nemlig rørende 200kr. Hver gang, Dining Week afholdes, vokser festivalen, og i 2015 deltog 142 restauranter. Også i år deltager et rekordstort antal spisesteder, der favner alt fra sydeuropæisk hygge over gedigen bistro og bøfhuse til nynordiske eksperimenter. For eksempel serverer Fabio's Paparazzi oksecarpaccio marineret i limoncello med rucola, A Hereford Beefstouw en stor, grillet oksefilet, og Loft på toppen af Field's en perfekt græskarsuppe med and, kimchi og koriander.

 

Chokoladefestival den 27- 28 februar

 

Chokoladeelskere har de sidste par år valfartet til landets største chokoladefestival, der udnytter de rummelige lokaler i Tap 1 ved Carlsberg til at skabe god plads omkring de cirka 40 stande. Her bugner det med chokolade eksperter og delikatesser – det koster 460 kroner at komme ind, med så følger der også 6 smagspoletter, så man frit kan vælge sin favorit blandt den udstillede chokolade. Under festivalen vil der være foredrag og mad-eksperimenter i demokøkkenet.

 

Michelinstjernerne drysser over København

 

Der var fest og glæde, da restaurant AOC kunne føje en ekstra stjerne til sin samling i 2015. Således har den gode restaurant nu 2 af slagsen, og falder således på linje med noma og Geranium, der alle, ifølge guiden, falder ind i kategorien ”en restaurant, der fortjener et gensyn”. I 2015 kom der også 3 restauranter fra Aarhus med i det gode selskab, og idet København nu rummer 15 michelinrestauranter med i alt 18 stjerner, er Danmarks hovedstad Nordens suveræne michelinby. Udover de nævnte spisesteder har Marchal, Clou, Studio, Grønbech & Churchill, Relæ, Den Røde Cottage, Kokkeri, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Søllerød Kro og Kadeau alle 1 stjerne i guiden. Stjernerne uddeles næste gang i slutningen af februar, når Michelinguiden Nordic Cities udkommer.

Årets kok og årets tjener i Messecenter Herning

 

Sidste år var dommernes talsmand, den mangeårige restauratør og gastro-autoritet Bo Jacobsen, ikke synderligt tilfreds med kokkenes niveau, da Danmarksmesterskabet for professionelle kokke blev afholdt i Bellacentret. Vinder blev dog Lasse Starup Petersen, mens tjenerne, som også blev kåret i samme ombæring, havde været anderledes velforberedte og grundige. Vinderen i ´den kategori blev Heine René Egelund, der ovenud lykkelig kvitterede med krumspring og rejehop på scenen. Det bliver interessant at se, om tjenerne i år kan holde samme niveau, og om kokkene mon har oppet sig? Årets Kok og Årets Tjener kåres søndag den 6 marts.

 

Kødbyens Mad og Marked fra den 2 april

 

Der skulle gå flere år, før Kødbyen endelig fik rystet sit ry som først kødcentral og siden hektisk gå-i-byen-sted af sig – oveni kom der endda en ammoniaksag, som gjorde, at flere steder af sundhedshensyn ikke kunne åbne. Men stædigheden og kærligheden til et af Vesterbros mest markante byggerier sejrede, og i dag er Den Hvide Kødby nok bydelens mest hotte sted at spise ude: udvalget spænder fra kinesiske nudler hos Magasasa over surdejspizzaer hos Mother til gedigne og bæredygtige bøffer hos Nose2Tail Meat & Seafood, og sidste år havde Kødbyen kæmpe succes med sit store udendørs Mad og Marked, hvor der slåes telte op på asfalten, sælges råvarer og laves lækker gademad for de besøgende. Markedet åbner den 2 april.

 

 

Copenhagen Cooking – Danmarks største madfestival

 

På få år er denne festival blevet Skandinaviens mest toneangivende indenfor mad, og fungerer som en ramme, hvori Københavns bedste restauranter lancerer events og særlige menuer, alt sammen for at fejre hovedstadens gastronomiske mangfoldighed og udnytte det store fokus på Danmarks madscene. i disse år, hvor Den Ny Nordiske bølge præger landet, er antallet af gastro-rejsende stærkt stigende, og mange vælger at komme til København i den sidste uge i august, hvor netop Copenhagen Cooking giver anledning til usædvanlige oplevelser: ikke alene er de omkring 150 restauranter og spisesteder, der sidste år deltog, enormt kreative med deres events, selve festivalen laver også temaer, der kan få kreativiteten til at blomstre yderligere: Taste of Copenhagen var sidste år et kæmpe hit, hvor mad fra hele verden var repræsenteret, og også det 300 meter lange langbord, der ned ad Frederiksberg Alle bænkede 1000 gæster for at fejre de danske høsttraditioner, var populært. Festivalen afholdes i år den 19-28 august.

 

Pluk frugter i Nyhavn

 

De fleste københavnere ved det, men ikke alle når lige derned, når pæreskuden fra Fejø ligger til i Nyhavn med sin overdådige last af netop plukkede frugter fra øen med det fabelagtige mikroklima. Frugtsejladserne fra Fejø til København startede i begyndelsen af 1930'erne, hvor bl.a. købmand Jørgensen opkøbte frugt på Fejø og sejlede den til København. Sejladsen ophørte dog under 2 verdenskrig pga. farer for miner, men blev genoptaget i 1992. Overskuddet af salget går til foreninger, laug og institutioner på Fejø, og skibet lægger til fra den første lørdag i september og en uge frem.

… og mere september: glem ikke Nørrebrogade Mesterskab i Shawarma, der sidste år blev holdt lørdag den 19 september, og har enorm opbakning fra de kebablystne københavnere. Tusindvis af lokale stilte sig op i kø for at være smagsdommere, og ud af 10 shawarma-restauranter på Nørrebrogade vandt Kösem i nummer 186 æren og pokalen. Følg med i dette års dyst samt find datoen for dette års mesterskab på Nørrebrogade Mesterskab i Shawarmas facebook-side.

 

Årets Vildtret i oktober måned

 

Foreningen Bæredygtig Jagt har virkelig slået et slag for kendskabet til vildtkød med konkurrencen Årets Vildret, hvor landets bedste kokke hvert år dyster for at tilberede den bedste ret. Konkurrencen har eksisteret siden 2011 og satte rekord sidste år, hvor 30 kokke tilmeldte sig dysten, og indsendte deres ypperste opskrifter på vildtkød. Årets Vildtret-konkurrencen kan forhåbentlig medvirke til, at det sunde og typåisk ganske fedtfattige vildtkød indtager en lidt større del af ”menu-kortene” rundt omkring i de små hjem.

Mange tror nemlig fejlagtigt, at vildtkød samtidig er ”vildt dyrt kød”, men sådan behøver det slet ikke være: For det første er det en god mulighed for mange at få eller købe et stykke vildt fra en jæger i familie- eller bekendtskabskredsen ind imellem, og for det andet kan der for rimelige penge købes vildt hos både vildthandlere, købmænd og større supermarkeder. Sidste år vandt Yasser Rahim Naz fra Svinkløv Badehotel med fasanbryst og hare inspireret af Mellemøsten.