Græske Georgios Vasileiou er i Vejle kendt som manden, der revitaliserede bymidten med ophængte, opslåede paraplyer og blomsterkasser – selv ligger Georgios græske taverna i Nørregade, en af de mange, smukke smøger i den jyske handelsby, som i de seneste år har lidt af butiksdød i langsom kvælning. Han er dermed en regulær Ole Lukøje, der igen har fået de erhvervsdrivende i gaden til at drømme om masser af kunder og et livligt lokalliv. Intet mindre end 400 paraplyer har han sørget for er blevet hængt op i Vejle Midtpunkt. De hænger opslåede i alle regnbuens farver og sørger for godt vejr til de handlende.

”Jeg syntes, vi trængte til at gøre noget. Her kom færre og færre mennesker, men ingen gjorde noget. Folk vil hellere tage til store shopping-arkader end at handle i de små, lokale forretninger. Så jeg tog initiativ til at hænge paraplyerne op og sætte blomsterkasser op langs gaden, og i dag er tingene ved at vende. Her er stemning, og folk er begyndt at lære og slappe af”, siger Georgios.

Væk med saucen og frem med krydderurterne

For hvordan er man græsk i Vejle? Skønt byen ligger naturskønt ud til vandet har Vejle ikke meget til fælles med Olympens hjemland, og det var da også en hård nød at knække for Georgios at komme til Danmark. Det gjorde han i 1999, men han savnede køkkenhåndværket fra sit hjemland, hvor han allerede havde drevet restaurant. Så i 2003 blev Taverna Hellas en realitet.

Men selvom Grækenland har et af Sydeuropas ældste og mest velsmagende køkkener, hvordan kan det så være at man sjældent hører om mad fra dén kant i Danmark?

Georgios tager en dyb slurk kaffe inden han svarer. Han sidder på bedste, sydlandske manér udenfor sin restaurant og hygger, inden dagens forberedelser begynder. Han læner ryggen med Hellas’ lyse mur. ”Mange af dem, der laver græsk mad i Danmark, vil hele tiden være ’In between’, det vil sige at de blander det græske køkken med det danske. En god lammekotelet skal serveres med sin egen sky og lidt oregano og IKKE overhældes med mærkelige saucer.”

Georgios ser op og ned ad gaden, som er stille i morgenlyset. Han mødte sin danske kone i Grækenland og tog efter et par år til Danmark for at finde arbejde. Hurtigt blev det klart at han måtte starte sin egen restaurant, og den blev en stor succes.
 

Men hvorfor er det fedt at være græsk i Vejle?

”Det er det, fordi man kan vise danskerne den græske gæstfrihed. Den ligger dybt i os, og er ikke som gæstfriheden, som man møder i den øvrige del af Middelhavsområdet. Hos os ligger den så indlejret, at den øverste gud Zeus i den græske mytologi havde et kælenavn, som frit oversat betyder ”ven af fremmede”. Filoxenos, hed han. Myten fortæller, at Zeus tog skikkelse som dødelig og besøgte et gammelt, fattigt ægtepar, der selvom han var fremmed gav ham husly og slagtede deres sidste gås for at brødføde ham. Deraf kommer ordet. Det er også derfra, at navnet Philadelphia kommer. Du ved, storbyen i USA. De fleste grækere vil vitterligt alle det bedste, selv dem, vi slet ikke kender. Og vi vil give noget tilbage til fællesskabet, og jeg til Danmark, for jeg har kunnet drive en fin forretning i et system, hvor tingene fungerer. Det er jeg taknemmelig for. Jeg lavede projektet med paraplyerne helt frivilligt, og nu får jeg min betaling tilbage i form af folks respekt.”

Slap af og glem dine problemer

Men det er alligevel lidt vildt, at der skal komme en græsk mand fra det store Europa og sætte fut i Vejles gader, før der sker noget. Men han er et godt eksempel på den forskel, som ildsjæle gør i deres nærmiljøer, og på hvor meget én, der tror på sig sag, kan udrette. Men effekten handler ikke kun om paraplyer og blomsterkasser. Georgios har en vigtig lektion til sine medborgere:

”Det, jeg egentlig prøver at skabe med Taverna Hellas i Vejle, er et pusterum for danskerne midt i deres travle hverdag. Det er jo helt vildt, så lidt tid de tager til sig selv. Jeg vil vise danskerne, at livet er fantastisk. I stedet for at komme hjem og skynde jer med at lave mad til klokken seks, så slap i stedet lidt af, og spis lidt senere. Det er, som om folk er lidt bange i Danmark. Det handler måske om, at de har svært ved at se ud over deres egne problemer, og bliver helt opslugt af deres tanker. Så er det balsam for sjælen at gå ud og lytte til andre. At opdage, at man ikke er alene i verden, og at andre går og tumler med de samme udfordringer. Måske man kan løse dem i fællesskab? Husk at leve i nuet, og vær taknemmelig for det, du har. Det er grækere rigtig gode til, og det er også sådan et pusterum, som Taverna Hellas skal være.”
 

På Taverna Hellas får man den gode, enkle græske mad serveret, med retter som moussaka, grillet lam og små, delikate appetizers, de såkaldte mezes, i centrum. Og i Grækenland er det ikke unormalt at dele maden mellem hinanden. En trend, der først i de senere år er blevet udbredt i Danmark, og som mange lige skal vænne sig til.

Georgios morer sig selv over den danske vane: ”Når folk bestiller, så bestiller de ofte til sig selv. Der sidder måske 3 gæster ved bordet, og hver én af dem bestiller tzatziki. Så opfordrer jeg dem til at bestille 1 tzatziki i stedet, og så to andre ting, så alle ved bordet kan smage lidt forskelligt. Det kommer helt bag på dem, men jeg håber på at kunne lære dem lidt om græsk bordskik ved det”, ler han.

Men Georgios Vasileiou ser også ud i fremtiden: han har åbnet Café Deli lige ovre på den anden side af gaden, som også er fuld af sprudlende farver. Derigennem håber han på at kunne gøre en forskel for de lokale danskere, der trænger til lidt godt vejr inde i deres hjerter. Under de græske paraplyer befinder man sig i hvert fald i en unik lomme af Danmark, som nødigt forlades.