Majsolen dansede i vandoverfladen ud for Restaurant Amass på Refshaleøen, og København viste sig i det hele taget fra sin bedste side, da 12 håbefulde bartendere dystede om at blive Nordens bedste i den verdensomspændende bartenderkonkurrence World Class. På konkurrencens første dag afholdte stjernekokken Matt Orlando workshop for deltagerne, om hvordan de kunne genbruge råvarer i kulinarisk sammenhæng. Og med København som værtsby virkede det også ret oplagt, at Rasmus Leck Fisher fra Gastronomisk Innovation på konkurrencens anden dag udfordrede deltagerne i, hvordan de kunne bygge bro mellem tilberedningsteknikkerne fra det nordiske køkken og cocktailens verden. Alt sammen med udgangspunkt i en enkelt råvare.

World Class er verdens største bartenderkonkurrence, og årets tema handlede netop om at benytte teknikker fra madens verden og tænke bæredygtigt. Men bartenderne blev ikke kun bedømt på deres evne til at holde sig indenfor temaet og udvise et højt teknisk niveau. Charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails vejede ligeså tungt i den samlede bedømmelse. I finalens sidste konkurrence skulle bartendere overtage barerne Ruby, Balderdash og K Bar for en enkelt eftermiddag. Her var den endelige udfordring, at servere en signatur-cocktail, hvor de blev bedømt på deres evne til at skabe den helt rigtige stemning mellem bartender og gæster. Rammerne var et live setup med rigtige gæster, der løbende bestilte en bred vifte at andre cocktails for at stresse de hårdtarbejdende deltagere i kampens hede.

Svenske Emil Hed fra Svartengrens i Stockholmstod tilbage som nordisk mester, imens Michael Hajiyiannis fra Ruby i København vandt titlen som Danmarks bedste bartender foran Martin Zikavsky fra Curfew og Tina Rovåger fra Duck and Cover.

”Michael var stabil gennem hele konkurrencen, arbejdede på et højt niveau med nogle meget interessante smagssammensætninger, og så var han overordnet set meget likeable. Det sidste er en væsentlig ingrediens i en konkurrence som den her, fordi det er en vigtig del af bartenderfaget. Han var også god til at formidle sin viden. Og så formåede han for eksempel at bruge en mezcal i sin anden drink, der ikke overdøvede alt andet, hvilket også var ret unikt,” fortæller Josephine Sondlo, der vandt det nordiske mesterskab sidste år og i år har fungeret som dommer i konkurrencen.

Fra destilleriarbejder til VM i Berlin
Michael Hajiyiannis er 27 år og har været bartender siden, han var 19 år. Han er oprindelig fra Plymouth i det sydvestlige England, hvor har startede med at arbejde på byens gin-destilleri. I sin spæde ungdom var der ikke særlig meget, han var passioneret omkring. Men på destilleriet fik han en kollega, der inspirerede ham og for alvor introducerede ham for spiritussens verden. Derfra førte livet ham til Melbourne, hvor han arbejdede som bartender i en årrække, inden han ret tilfældigt kom til Danmark. Han skal lige vende sig til den nye titel, og så vender han ellers næsen lidt hjemad sommeren over for at gøre sig klar til finalen i Berlin om fem måneder.

”Jeg er faktisk overrasket, men selvfølgelig virkelig glad og lettet. Jeg synes, de andre bartendere lavede fantastiske cocktails, så jeg havde ikke set mig selv stå tilbage som dansk vinder. Nu har jeg til oktober, hvor jeg kan finpudse mine evner. Jeg skal blandt andet til London og opsøge gamle venner og kollegaer fra barmiljøet, der kan inspirere mig og hjælpe mig med at blive hundrede procent klar finalen i Berlin,” fortæller Michael Hajiyiannis.