“Smagen bliver fuld af aroma og næsten eksotisk, på grund af alle de forskellige træer og blomster, som de har i haven; kastagnetræer, lyng, roser og Rhododendron, hver en honning vil variere i smag alt efter hvor bien har høstet sin nektar.”

Oliver Maxwell er entusiastisk; både for sit firma Bybi, der siden 2010 har placeret bistader rundt i hele København, og for hver af sine små, flittige medarbejdere, der netop er flyttet ind på taget af Tivolis koncertsal i 10 stader - 300.000 styks bier ialt, der ikke blot skal fylde den gamle haves luft med sød summen, men også levere hjemmelavet honning til Tivolis egne gourmetsteder, nærmere bestemt Nimb Brasserie og Nimb Hotel, hvor den gyldne væske skal forkæle gæsterne til morgenmad og tjene som vigtig ingrediens i resten af gastronomien.

For bare få år siden ville det være utænkeligt at forbinde bier med travle metropoler, men indenfor de sidste par år har lokale initiativer som netop Bybi integreret de små dyr i København. Efter sin start i 2010 har Bybi efterhånden placeret 20 bigårde i hele hovedstaden - sidste år også på taget af Københavns Rådhus, og før det, på taget af DR-Byen ude på Amager.

Trenden med at høste lokalt og bruge råvarer, der kommer i en minimal radius fra et givent spisehus, omfavner idéen med bybier perfekt, for faktisk er Københavns blomster og planter renere end mange steder ude på landet, hvor der sprøjtes. Gift gives der meget lidt af til byens vegetation, og derfor er Københavns parker, altaner og vejsider rigtig gode og sunde steder for bien at finde mad.

Rent praktisk er honning biers oplagsnæring, som de små insekter spiser i løbet af deres overvintring; massen består af nektar, som bierne samler i blomster, samt sukker, såkaldt ‘honningdug’, som bladlus producerer. Nektaren behandles med enzymer i biens honningmave, hvorefter den bliver til honning, der kastes op af bierne, og fordamper ind til en tyktflydende masse, som opbevares i bistadernes voks.

Oliver Maxwell er englænder og egentlig uddannet antropolog - oog har siden 2004 arbejdet for at støtte udviklingen af sunde socialøkonomiske virksomheder i både England, Danmark og Vietnam.
Det menneskelige aspekt er netop vitalt i Bybis filosofi, hvor biernes flittighed har inspireret virksomheden til at udbrede vigtigheden af et meningsfyldt arbejde til de personer, som håndterer honningen; Bybi ansætter og aktiverer nemlig hjemløse, asylansøgere og langtidsledige i deres hverdag med bierne - et eksempel er Osmann er fra Sudan, asylansøger og assistent hos Bybi. Han startede på biavlskurset, som firmaet kørte i samarbejde med Dansk Røde Kors og har hjulpet til i fabrikken lige siden, samt den tidligere hjemløse Lasse Christiansen, som har været hos Bybi siden 2013. Han er med til at passe bierne, laver guidede ture for gæsterne og er ekspert i honningslyngning.

Den præcise historie med Tivoli og Bybi startede, da den gamle have blev inspireret til at holde bier under udarbejdelsen af tegningerne til Tivoli Huset i Tietgensgade. Denne nye bygning skal efter planerne først stå klar i 2017, men på tegningerne blev det skitseret en plan om at holde bier på taget - noget, man syntes var så interessant, at haven ikke kunne vente derpå i 2 år. Bybi blev indkaldt, og resultatet blev en opsættelse af de 10 bistader på taget af Tivolis Koncertsal. Helt præcist skete det den 29 april, og alle glæder sig og er spændte - selvom år 2015 indtil videre ikke har været gunstig overfor de danske bier.
 

Oliver Maxwell uddyber: “Det her forår har været det koldeste i mange år, gennemsnitstemperaturen har ligget omkring de 12 grader, hvilket er meget lavt, og mange bier er døde, især af sult, da blomsterne først er begyndt at blomstre meget sent.” Alligevel forventer Tivoli at kunne høste cirka 450kg af deres egen honning i staderne. De 10 bifamilier vil hele tiden blive passet og plejet af Bybi, som jævnligt kommer forbi og holder øje med trivslen hos de nye 300.000 medarbejdere, og efterhånden vil begynde at tappe honningen. Den første høst håber de vil finde sted allerede i løbet af juni måned, når Tivolis haver har bidraget til lækkerbiskenen.

Og Bybi lover, at bierne kun vil sprede glæde - bier er nemlig fra naturens hånd fredelige og bliver ikke tiltrukket af gæsternes mad som for eksempel hvepsen, der godt kan blive aggressiv og meget pågående med udsigten til soft ice og candyfloss. I sig selv er dyrene små mirakler - hver bi skal flyve 80.000km for at kunne producere 1 kg honning, og bierne kommer forbi 40 mio blomster tilsammen i løbet af en sæson. Det hjælper selvfølgelig at Tivoli henover en sommer rummer millioner af blomster i de mange haveanlæg. Og sådan kan haven og dens bier samarbejde i en helt særlig vekselvirkning, hvor der bestøves blomster og frugttræer, til stor glæde for både gæsterne og Nimbs kokke, hvis egen køkkenhave ligger i selve Tivoli, og hvis veje ofte går forbi forlystelsernes bede fulde af paradisæbler, nødder og bær.

Tivoli kommer efterhånden også til at sælge sin egen honning til gæsterne i haven, ligesom Bybi har flere salgssteder i hele byen, hvorfra man kan købe Københavns lokale honning produceret og indsamlet i hovedstaden.