Guide til klassisk julefrokost i København

11/11 2010

 

Det er ikke et sekund for tidligt at få booket bord til årets julefrokost, hvad enten I er mange eller bare et par stykker, der skal fejre det sammen. Byens gode smørrebrødssteder bliver hurtigt fyldt op, så hvis I vil være sikre på bord, kan det være en god idé at planlægge julefrokosten en anden dag end fredag, hvor alle andre også skal ud og skåle i snaps og indtage store mængder af fedt med sjældent god samvittighed.

Her er nogle af de steder, vi rigtig godt kan lide, som serverer julemaden helt klassisk, som det sig hør og bør.

________________________

Tivolihallen

Tivolihallen

Tivolihallen er en af byens ældste frokostrestauranter, og den dag i dag bliver de gamle dyder holdt i hævd i den hyggelige restaurant, som er indrettet i mormorstil. Maden laves således fra bunden af gode råvarer, og selvom specialiteten er klipfisk, er også julemaden en disciplin, der gøres meget ud af.

Her kan man vælge imellem tre forskellige julepakker. Hvis det skal være helt klassisk og uden, at der er sparet på noget, skal man tage det store julebord med tre slags sild, fire slags fisk og skaldyr, fem varme retter og ost og ris a l’amande til dessert til 365 kr.

En hurtigere og mere mådeholdende model er juletallerkenen med julesild, røget ål, æbleflæsk, and og ost til 195 kr. Endelig er der mulighed for at vælge ”Tante Elses Julekøkken”, som er en tre-retters menu bestående af kalvehalesylte, glaseret and med det hele og ris a l’amande til at slutte af med. 310 kr. koster den.

Tivolihallens profil på Spiseliv »

Se julemenuerne her

Café Petersborg

Café Petersborg

Selvom navnet kan lyde sådan, er der ikke meget russisk over Café Petersborg. Navnet skyldes, at restauranten i fordums tid lå i samme bygning som det russiske konsulat og derfor tiltrak de russiske sømænd på visit i København. Nej, tværtimod er Café Petersborg et ærkeklassisk, dansk frokoststed med god, hjemmelavet mad, som trods den celebre beliggenhed i Mærsks baghave byder på yderst rimelige priser.

Årets juleanretning koster således 295 kr., og for de penge får man flere slags sild, fiskefilet, laks, rejer, ål, sylte, medister, æbleflæsk, ribbensteg, andebryst, oste, ris a l’amande og alt hvad dertil hører af tilbehør.

Café Petersborgs profil på Spiseliv »

Se julemenuen her

Bjørnekælderen

Bjørnekælderen

Bjørnekælderens historie er lang og farverig fra den angiveligt fik sit navn efter at være blevet beboet af en bjørnetæmmer og senere blev til restaurant helt tilbage i 1895. Nu som dengang frekventeres restauranten flittigt af det lokale Frederiksbergborgerskab, ligesom mange gæster og skuespillere fra de nærliggende teatre lægger vejen forbi. Lige uden for Bjørnekælderens døre finder man Betty Nansen Teatret og længere nede af teateralléen ligger Camp X og Aveny T.

I den hyggelige kælder eller den lyse udestue kan man vælge mellem to modeller til at stille julefrokostsulten: Den forholdsvis beskedne eller den meget grundige. Den forholdsvis beskedne omgang er juleanretningen, hvor man får to slags sild, laks, fiskefilet, ribbensteg, hønsesalat og valget mellem ris a l’amande eller ost for 185 kr. eller 210 kr. inkl. et glas vin eller en øl mandag-torsdag. Juleanretningen serveres kun til frokost frem til kl. 14.30.

Den meget grundige model byder på julebuffet i tre serveringer ved bordet, først to slags sild, fiskefilet, laks og rejer, så æbleflæsk, ribbensteg, leverpostej og andesteg og til sidst ris a l’amande og ost. Prisen er 295 kr. til frokost og 345 kr. om aften.

Bjørnekælderens profil på Spiseliv »

Se julemenuerne her

Christian 4-tal

Christian 4-tal

Når man har sat sig til rette i de høje, bløde sofaer i den hyggelige kælder på hjørnet af Torvegade og Strandgade, som huser smørrebrødsrestauranten Christian 4-tal, kan man godt begynde at glæde sig. Her serveres nemlig noget af byens bedste smørrebrød, og stort set alt er økologisk, også drikkevarerne.

Naturligvis er der heller ikke sparet på noget på julemenuen, som består af buffet serveret ved bordet ad tre omgange. Først får man to slags sild, laks og rødspættefilet, så leverpostej, sylte og kamsteg og til sidst blodpølse, oste og ris a l’amande. Buffeten skal bestilles til minimum 6 personer og koster 329 kr. til frokost og 349 kr. til aften inklusiv mandelgave til ris a l’amanden.

Christian 4-tals profil på Spiseliv »

Se julemenuen på Facebook

Pilekælderen

Pilekælderen

Pilekælderen er en af Københavns nyeste frokostrestauranter, og i den tidligere Grønne Kælder er de vegetariske retter nu erstattet med danske frokostklassikere lavet fra bunden af rigtige kokke og af ordentlige råvarer. Sådan skal det være, når der står julefrokost på programmet, og i år får Pilekælderen for første gang lejlighed til at bevise, at julemaden er en disciplin, restauranten mestrer. Men mon ikke?

Det overdådigste valg består i en julefrokostmenu med tre slags sild, gravad laks, fiskefilet, and, flæskesteg, medister, frikadeller, oste med rugkiks og ris a l’amande til dessert. Prisen er 295 kr. for julefrokosten, som serveres alle fredage og lørdage i november og december for minimum otte personer, og hvis man er flere end 20 personer også andre dage mod forudgående aftale.

Hvis man er færre eller mindre sulten, kan man bestille en juleanretning med to slags sild, gravad laks, leverpostej, flæskesteg og ris a l’amande til 195 kr.

Pilekælderens profil på Spiseliv »

Se julemenuerne her

Café Gl. Torv Huset med det grønne træ

Café Gl. Torv Huset med det grønne træ

Café Gl. Torv Huset med det Grønne Træ ligger på hjørnet af Gl. Torv, og også her har der været forskellige former for beværtninger – i år faktisk i 100 år. Indretningen er klassisk på den hyggelige måde, men silden, flæskestegen og de hjemmestegte deller serveres på den moderne udgave af Royal Copenhagens musselmalede stel, og ligeledes piftes de gamle klassiske retter her og der op med lettere moderniserede indslag, men er altid tro mod forlægget.

Alt er hjemmelavet, også julemaden, som fås i tre forskellige varianter. På juleplatten til 269 kr. finder man julesild, fiskefilet, gravad laks, ribbensteg, medister, leverpostej og ris a l’amande.. Julebord I består af de samme retter plus karrysild, husets sylte og ost. Retterne serveres ad fire omgange og koster 369 kr. Endelig kan den helt store julesult stilles med Julebord II, hvor der i tillæg til alt det før nævnte serveres stegte sild, rejesalat, røget ål og røget and med waldorfsalat – alt for 469 kr.

Alle julemenuer serveres fra den 15. november til selskaber fra 2 personer og opefter.

Cafe Gl. Torvs profil på Spiseliv »

Se julemenuerne her

Palace Hotel

Palace Hotel

Byens hoteller er måske ikke de første, der popper op i tankerne, når årets julefrokost skal arrangeres. Men hvorfor ikke holde frokosten i stilede rammer lige ved Rådhuspladsen? Julemaden er ligeså traditionel som alle andre steder, og maden er lavet af gode, primært danske råvarer på Palace Hotel, som har plads til små selskaber i restauranten og lidt større og rigtig store selskaber i hotellets forskellige selskabslokaler.

Menuen står på julebuffet med sild, rejer, gravad og røget laks, fiskefilet, hønsesalat, roastbeef, leverpostej, mørbradbøffer, and, svinekam, medister, ost ris a l’amande, chokoladekage og frugt, og hele herligheden koster 395 kr.

Scandic Palaces profil på Spiseliv »

Se julemenuen her (pdf)

Kanalen

Kanalen

Fra Kanalens vinduer er der en fin udsigt over Christianshavns Kanal, og de elegante rammer er ideelle til en julefrokost med stil. Der er hvide duge på bordene og tjenerne har styr på deres vinkort, men den gode julemad, den er næsten ligeså klassisk, som vi kender den. Næsten, fordi det klassisk danske suppleres med franske inputs, men vigtigst af alt - maden er lavet fra bunden af kokke, der kan deres kram.

Julefrokostmenuen serveres fra den 18. november og byder på 3 valg. Det enkleste består i en julemenu til 290 kr., for hvilke man får gravad laks med rævesauce, confit af andelår med rødbeder og linser og valget mellem oste eller ris a l'amande. For 378 kr. trakteres man med "Havnefogedens julemenu", som består af tre slags sild, koldrøget hellefisk, gravad laks, stegt rødspætte, leverpostej, ribbensteg, andelårsconfit, ost og ris a l'amande. Det tredje valg byder på frit valg fra a la carte kortet, hvorfra man kan vælge mellem klassisk danske retter og mere fransk-inspirerede indslag til priser fra 65 til 168 kr.

Julefrokostmenuerne serveres kun til frokost, dog kan Havnefogedens julemenu bestilles til aften også, hvis man er mindst 20 personer til julefrokosten.

Kanalens profil på Spiseliv »

Tivolihallen
1552 København V

Café Petersborg
1260 København K

Bjørnekælderen
1820 Frederiksberg C

Christian 4-tal
1401 København K

Pilekælderen
1112 København K

Cafe Gl. Torv
1457 København K

Scandic Palace
1550 København V

Tekst og foto: Redaktionen

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.