Spis og nyd Kbh under åben himmel

Spis og nyd Kbh under åben himmel

Sabina
Spiseliv.dk

Udendørsserveringen er med det forrygende vejr i dén grad blevet sparket igang. København bugner af lækre steder, og sjældent har udbuddet været større. Det er der dog en konkret grund til; i 2012 lavede man nemlig en forsøgsordning, der betød, at restaurantejerne ikke længere skulle betale afgift for deres udendørsservering, hvilket ellers før var påkrævet på vegne af Københavns Kommune. I 2013 blev forsøgordningen permanent, og parret med byboernes nærmest umættelige lyst til caféhygge og god mad gør det idag København til en næsten sydlandsk oase at gå i byen i, især når temperaturen stiger.

Derfor er det idag en strategi for mange nyåbnede steder at have udendørsservering som en integreret del af forretningen. Det var det for eksempel for Stempel Bar & Kitchen, som åbnede sidste år og har forlænget deres forretning med dusinvis af borde, der følger spisestedets facade langs Istedgade. Der følger dog klare retningslinjer med tilladelsen, som fås ved ansøgning og evt. tegning af udendørsfaciliteterne: vælger man at servere udendørs, skal borde, stole og parasoller været opstillet hver åbningsdag fra kl 11-22 uanset vejret. Udenfor åbningstid og senest 30 minutter efter lukketid skal parasollerne været slået ned og møblerne stables, og desuden skal restaurantejerne løbende tilpasse antallet af møbler, så det passer til kundegrundlaget. Men det gøres også gerne, for som medejer af Stempel, Jesper Schneider udtrykker det:” Folk bliver så glade, når de spiser under åben himmel, og det hele er meget socialt. Pludselig får en gæst måske øje på en god ven på gaden, der også lige kommer over, og så vokser det hele bare.”  

Picture

Stempel - småretter parret med bobler

Det er noget nær den perfekte beliggenhed, som Stempel Bar & Kitchen har på Vesterbros Enghave Plads, og skønt den nærmeste udsigt til selve pladsen bliver blokeret af det grønne metrohegn, flokkes de lokale omkring stedet, der ligger strategisk på hjørnet af Istedgade. Stempel åbnede sidste år, og medejer Jesper Schneider var pærestolt af sin lille oase, der næsten hele døgnet rundt står klar med god mad til de sultne.
Særlig populært er udendørsserveringen blevet - langs istedgade er der blevet sat masser af rummelige borde op, altså ikke vakkelvorne caféborde, men rigtige udemøbler, hvor man kan sidde komfortabelt, mens den side af metrohegnet, der flugter med Enghave Plads og leder én hen til den bagvedliggende Dybbølsgade, er blevet et hyggeligt udendørs hang-out sted for både Stempels kunder og de nærliggende caféer.
Vi anbefaler at spise en god frokost eller middag under den varme forårssol - gerne indledt af en eller flere af de små, lækre forretter kaldet ‘Små bidder’, som den karismatiske chefkok Cosmin Pestina har udviklet til stedet: prøv for eksempel de grillede oksekødsruller med hvidløg og urter, det røgede andebryst, en reje cocktail eller favoritten pandestegte kammuslinger med smør, hvidvinssauce og blinis. Ledsaget af et vinkort med hovedsaligt franske flasker, er man sikker på at få en potent medspiller i glasset. 

Picture

Nose2Tail Meat & Seafood - Kødbyens ånd helt tæt på

Det faktum at dette spisested har lækker seafood og friskfanget fisk på menuen gør i forvejen Nose2tail til et oplagt sommervalg, men ligeså mange valfarter til Nose2tail Meat & Seafood i Kødbyen for at sætte tænderne i deres møre bøffer, der alle kommer fra særligt udvalgte gårde i Danmark og derfor passer som fod i hose til restaurantens bæredygtighedskoncept. Alene navnet betyder, at man her også kan støde på utraditionelle udskæringer fra både gris og kalv. Søren Haahr og Co har nemlig lige siden de startede deres restauranteventyr i Kødbyen med storebroderen Nose2Tail Madbodega haft fokus på hele dyret, for at undgå madspild, og den filosofi fortsætter på Meat & Seafood. Indenfor er interiøret udført i den klassiske, amerikanske dinner-stil, men om foråret og sommeren er det fristende at sætte sig udenfor og nyde den hyggelige leben, som efterhånden er blevet Kødbyens varemærke, og heldigvis har bevæget sig fra blot natteliv til også spiseliv.  

Picture

Café Zirup - metropol og hygge i Strædet

Læderstræde, eller i folkemunde bare Strædet, er det mere lokale modsvar til Strøget. Skønt begge gader løber parallelt med hinanden og kun forbindes af korte smutveje, så er det forbløffende sjældent, at turistmylderet finder til Strædet, som derfor især befolkes af københavnere på shoppetur eller lynvisit i City. Strædet er overstrøget med hyggelige caféer, brasserier og barer, og en af de absolut mest kendte og elskede er Café Zirup, der var med til at kickstarte cafékulturen i gaden.
Café Zirup rammer især plet på grund af sin stemning, der både er afslappet og metropol-cool. Menukortet præsenterer både en overdådig brunch, lækre rustikke frokostretter så som varme, sydamerikanske tortillas, rugbrøds-sandwiches og fyldige supper samt et middagskort med regulær aftensmad a la chili con carne, steaks og ovnbagt laks. Men også beliggenheden tager kegler under stedets baldakin, hvor sollyset hældes direkte ned i Strædet og giver masser af forårsfornemmelser.  

Picture

Il Senso - Picnic under solen

Der er efterhånden en myriade af vinbarer i København, men Il Senso har formået at stå ud fra mængden med et enkelt, velsmagende og hyggeligt koncept, hvor en kælder på den travle Gothersgade er blevet forvandlet til vinhule. I den seneste tid har Il Senso haft flere nyheder på tapetet - blandt andet blev den ferme vinentusiast og indfødte venetianer Simone Celeghin en del af teamet, og næsten samtidigt fik stedet ny chefkok direkte fra Toscana.
Senest har vinkælderen fået sig en make over og et Tasting Room tilknyttet, hvor man kan få sig en regulær trattoria-oplevelse. Ellers har maden hørt til det smagfulde men enkle, hvor man kunne få sig et godt bræt med charcuterie, en bøf eller en pastaret.
Om sommeren har det efterhånden været en solid tradition at Il Senso står for picnic-kurve, perfekt til at tage med sig over i Kongens have, der ligger lige overfor. Her kan man vælge mellem 3 varianter - Il Senso Picnic til 299kr, Il Senso Picnic Salumi til 299kr og Il Senso Picnic Deluxe til 399kr. 

Picture

Renés Brasserie - sol og smørrebrød på Axeltorv

Der er altid travlt på Axeltorv foran Palads biografen og nær Vesterport, og orker man hverken at bevæge sig ind i selve citys trange gader eller ud i et af brokvartererne for at få et mættende måltid mad, er Renés Brasserie det oplagte balg. Menukortet får én til at mindes, hvordan klassisk dansk mad smager: bøf med bløde løg, wienerschnitzler og smørrebrød med det hele er at finde til frokost, mens køkkenet mere bevæger sig hen imod det dansk/franske om aftenen. Med det solrige forårsvejr er Renés Brasserie det perfekte spot at ose, for stedet har caféborde i første parket til Axeltorv. Intet mindre end 100 pladser under store, skyggefulde parasoller kan René prale af, og de kan både yde læ for sol og regn.  

Picture

Ocean Club - mad og cocktails på havnekajen

København er fuld af oaser som mange først opdager, når vejret indbyder til det. Et sådan sted er Nordhavn lystbådehavn, hvor de fleste gæster er dem, der har et ærinde på havet, men der er også en anden vægtig grund til at tage herud til vandet, nemlig tjekkede og hyggelige Ocean Club, som ligger på næsten sydlandsk manér mellem master og bølgeskvulp på Sundkrogskajen. Allermest populær, når solen skinner, er den store terrasse med udsigt udover vandet, hvor liggestolene er de perfekte møbler at nyde enten en god middag i, en drink - eller begge dele. Køkkenet præsenterer en moderne fusion mellem middelhavskøkkenet og det asiatiske - lige nu byder menuen for eksempel på laksetatar med 3 forskellige slags laks ledsaget af sesamdressing, gedeost, æble, agurk og mandler, og karameliserede kammuslinger med avokado, mango, kokos-vinaigrette og sommerurter. En syntese af alt det bedste fra menukortet fåes ved at nyde den såkaldte ‘drunch’ om eftermiddagen, hvor man kan vælge alskens små-hapsere til deling, ledsaget af rigtig lækker vin.
Baren er et kapitel for sig selv og fremstår cool i sit minimalistiske og kosmopolitiske design, og bag den står bartendere, der flere gange har vundet adskillige mesterskaber for deres kunnen udi ‘mixologiens’ verden.