Picture

Den Bette Kro og de udsøgte råvarer i Aalborg

Man gør klogt i at reservere bord på denne institution af en smørrebrødsrestaurant, hvor ejer Morten Gamini virkelig laver god, dansk mad fra bunden. Den ekstra indsats garanterer til gengæld også, at man får sig en uforglemmelig middag, der både hylder de danske frokosttraditioner og Nordjyllands lokale råvarer. Her får man nemlig dagligt friskfangede rødspætter fra Vesterhavet, benytter møre udskæringer fra dansk kødkvæg og serverer frilandsgris forklædt som rullepølse. Den Bette Kro giver vitterligt rendyrket krostemning, med sine grønne stalddøre og nostalgiske indretning fra dengang farfar var barn, og nostalgien slåes an med virkelig gode, hjemmelavede kryddersnapse, der hver især er skræddersyet til at følge alle retterne fra det danske frokostbord. 

Picture

Frankofil påske hos Juliette i Aarhus

Jægergårdsgade er efterhånden blevet en helt lille gastronomisk oase for de lokale i Aarhus, og netop her ligger Brasserie Juliette, der med enkle, elegante retter udi det franske altid skaber lidt solstråler og romantik på selv en helt almindelig hverdag. Har man ellerede fået nok smørrebrød, eller er man ikke dogmatisk med hvad der skal diktere ens madoplevelser under Påskeugen er Juliette et rigtig hyggeligt sted at spise sammen med familie og venner. Glæd dig til fransk comfort food a la rustik madtærte, lakserilette, oste og charcuterie og confit de canard sandwich til frokost. Menukortet udvides naturligvis om aftenen, hvor der er mulighed for møre bøffer og andelår.  

Picture

Hernings Baghuset serverer tapas og hygge

Bag ethvert langtidsholdbart madkoncept hører der en god historie, og således også tapas'en, der betyder 'låg' på spansk, og stammer fra dengang man fik lidt brød og pølse til at dække over vinglassets top med, så der ikke kom fluer ned i drikken. På den måde var tapas'en født, og spisen har udvidet sig til et enormt repertoire, som hyldes på Baghuset i Herning. Her kan du nyde en stor tapastallerken med skinke, brød, tapenader, oste, rejer, muslinger og fisk, og husk at baghuset også serverer større, mættende retter så som pasta og steaks. Tapas'en er dog en vigtig del af stedets dna og udgør også en social oplevelse, hvor man i ro og mag sidder og nipper til tingene og dermed får en bedre mæthedsfornemmelse, fordi tingene går langsommere. Og er det ikke også det, ferie og fridage går ud på? 

Picture

Vadehavsrejer og historiske vingesus hos Kolvig i Ribe

Der er højt til loftet her hos Kolvig, for den store, danske natur befinder sig blot et par kilometer herfra i form af det enorme Vadehav, der er et af Danmarks vigtigste spisekamre. Det benytter Kolvig sig selvfølgelig af og får friske leverancer af skaldyr herfra, blandt andet de fine små rejer. Og så ligger Kolvig lige ved åen i Ribe og er omgivet af historie. Selve beværtningen har til huse i ejendommen Kolvigsgård, der først blev bygget i 1600-tallet af den driftige Mogens Graves, og som i midten af 1800tallet kom på Frederik Kolvigs hænder. Kolvig handlede med alskens varer og grundlagde også her en cikoriefabrik til ristning af erstatningskaffe. Den brændte dog senere, men restaurant Kolvig har bevaret fordums tiders storhed i sit smukke lokale omgivet af tykke mure og søjler. Henlægger man sin påskefrokost hertil er man lovet en stor oplevelse – prøv gerne fadet med vadehavstapas komplet med Højer skinke, Vesterhavsost, sønderjysk kartoffelkage og andre lokale delikatesser.  

Picture

Sagen er Hav & Bøf i Esbjerg

Her kan Påsken nydes i cool og nordiske omgivelser med fejende flot udsigt udover havnen i Esbjerg. Midt i det hele troner i moderne pejs omgivet af glas, så man kan se flammerne fra alle sider af og nyde den smukke kombination af vand og ild så tæt på, og gamle fotos fra Esbjerg havn pryder væggene i store størrelser. Med nærheden til havet er det helt naturligt at Hav og Bøf serverer alskens fisk og skaldyr, som man kan pille selv eller nyde sammen med sprødstegte fritter eller i en varmende suppe. Som navnet indikerer gør man sig også i mørt kød her på restauranten, og det både i form af saftige hamburgers i midten af en burger, eller som møre steaks kombineret med rigelige sideorders, kartofler og rodfrugter.  

Picture

Kvalitetsbevidst Søstjerne med havkig i Haderslev

Lillebælt smyger sig mellem Jylland og Fyn i et blåt bånd og er et stop værd for dem, der er på vej ud for at nyde foråret, lyset og påsken. Og det er let at få forårsfornemmelser her hos Restaurant Søstjernen, der ligger blot få meter fra vandkanten mellem Slivsø og Diernæs Strand blot 10 minutters kørsel syd for Haderslev. Søstjernen er en kvalitetsbevidst restaurant der hylder det klassiske, danske køkken med overdådigt smørrebrødskort, hvor råvarerne tæller lokalt kød, godt brød, grøntsager og hjemmesylt, og især om søndagen er her godt fyldt til søndagsmatinéen hvor netop smørrebrødet er i fokus. Restaurant Søstjernen er desuden også stærk i catering hvis påskefrokosten eller middagen skal holdes i hjemlige rammer. Husk at booke bord.  

Picture

Feinschmecker-smørrebrød hos Remouladen i Vejle

Helt inde i bunden af Vejle Fjord finder man Restaurant Remouladen beliggende på den yderste kant lige inden havet. Det giver i sig selv stedet en markant profil, hvor havet og fjordens bredder bliver en del af sceneriet, men personligheden er også markant indenfor, for Remouladen er alt andet end langt fra alfarvej når det gælder gastronomi. Her finder man det klassiske smørrebrød udført med smag og elegance og med fokus på lokale råvarer, tænk blot på indslag som brændt citron, tyttebær og løvstikkecreme i kombination med gode, mættende portioner. Det er ikke uden grund af stedet blev kåret som Danmarks frokostrestaurant i 2012 af Den Danske Spiseguide, men er man mere til aftenstemning udruller der sig også en stor oplevelse, når mørket falder på. Aftenkortet indeholder bla. trøfler, morkler og pighvar – velbekomme.