Picture

Det har vi næsten i forvejen. Selv om den afspærrede del af gaden kun strækker sig omkring 500 meter, tager det næsten et kvarter at gå fra den ene ende, hvor de mange foreninger og netværk har stillet sig op med hvide telte 5 meter over for hinanden og tilbyder hjemmelavet kage (der enten koster en rund 5’er eller er helt gratis), og så op til den anden ende af gaden ved den store scene, der denne weekend har lagt brædder til alt fra Xander til sabeldans fra Ukraine.

Og det tager selvfølgelig meget, meget længere tid, hvis man stopper op og smager og lugter, snakker og kigger på indholdet i boderne. Og det gør vi.

Somalisk kaffe ikke en udsøgt fornøjelse

Først skal det gøre godt med lidt kaffe… Vi prøver somalisk kaffe med ingefær(pulver) til 10 kr. Ikke en udsøgt fornøjelse. Kaffen koger løs på en varmeplade, mens den venter på kaffetørstige kunder, og selv om vi hælder godt med sødmælk i for at tage den kogte, udbrændte smag, er der ikke meget at gøre.

Picture

Så er vi langt heldigere ved det dansk-eritreanske netværk, der har den allerstørste fest af nogen hér på Rantzausgade. Høj musik med trommer og råb ledsager tre kvinder i både store, hvide kjoler og tøj med vilde farver, der har taget mageligt plads i gaden foran boden. Hér rister de kaffebønner og serverer god, stærk – denne gang gratis – kaffe i små fine lerkrus, mens de byder brød, snakker, møder venner og brænder en form for røgelse af, der ligner sten. Åbenbart en kendt tradition i Eritrea, hvor man brænder røgelsen af til kaffeslabaradser.

”I Etiopien?”, spørger jeg igen for at være sikker. ”Jojo, tæt på”, svarer den imødekommende dame, der åbenbart har vænnet sig til, at hun i danskernes ører kommer fra det ukendte land på Afrikas Horn mellem Sudan og Etiopien.

Picture

Her ER da også virkelig mangfoldigt. Her er både legende børn på stylter og koncentrerede voksne fra nødhjælpsorganisationer, unge fyre og gamle damer, vesterbrohipstere og børnefamilier fra Østerbro, Ace of Base's ”All that she wants” blandet med jungletrommer – og mad fra både Mexico over Pakistan til Sverige.

Her er ikke så meget dansk mad til gengæld. Men det er vel netop pointen. Vi får vel nok lasagne og boller i karry (…) til hverdag…

Også nogle kendte
”Er der kød i?”, spørger to unge fyre, og kigger ned på fyldet i det lune brød beskyttet af grillede blade. Det svarer en sydamerikanske kvinde, som sælger de små mexikanske tamales, nej til. Der er svampe i. Men trods deres protein-skepsis ender de dog alligevel med at købe en hver. Og ser ud til at nyde den.

Picture

Det er ikke kun små madboder, der har taget plads i gaden. Man støder også på kendte navne som Lêlê, Il Dona, Ricco’s Kaffe, Scarpetta, Ranee’s, Patépaté, Kiin Kiin, Al Mercante…

En sød, lille muffin

Vi prøver LêLê’s forårsruller og rispapirsruller til 30 kr. hver. Forårsrullerne er gode, men de 3 stykker rispapir er en tør og skuffende oplevelse. Det går lidt bedre med Il Dona’s grøntsagservering med aubergine, selvom konsistensen på denne lilla grøntsag kunne være fastere. Lykke gør dog en sød, lille muffin med lidt for meget smør-frosting på toppen, men det hjælper endnu mere at de 10 kr., den koster, går direkte til foreningen Hope.

Picture

Vi smager også på både tyrkiske og iranske dadler, der er lidt mørkere i farven, mens Patépaté har kræmmerhuse fyldt med lækker, lagret ost og pølse fra Spanien, der er smagsprøver på hjort/fasanpølse, kæmpe cookies til en ti’er, tyrkiske sjove og måske lidt tørre kager, og, og…

Folk snakker, smiler og småkæmper sig roligt frem og tilbage gennem gaden med åbne næsebor og øjne.

Weekendens varme vejr holdt lige indtil søndag eftermiddag, hvor regnen faldt og dråberne stille og roligt lukkede den internationale gadefest.

Picture

Og den holdt, regnen, lige indtil mandag morgen, hvor vandet stadig ikke var forsvundet fra skyerne over Rantzausgade. Det var boderne, musikken og menneskemængden til gengæld. Dog ikke før Internationale Dage havde gjort et godt forsøg på at gøre København endnu mere bevidst om, hvor mange spændende verdener og historier vi egentlig deler. Sammen.

Picture

Kom, så og serverede gode fish cakes: Ranee's på Blågårds Plads.

Picture

Med en yderst gavmild smør/sukkercreme på toppen. Ret lækre blåbær/chokolademuffins. Og så gik pengene til fattige børn.

Picture

Haps på svensk.

Picture

Haps igen.