Picture

Hummer i bedste parket til Nyhavn

I samme område, men så langt nede ad Nyhavn, at man fornemmer brisen fra Øresund, ligger Hummer. Filosofien bag stedet er, at enhver bør få redefineret deres syn på hummeren som noget elitært og ensidigt. Derfor kan man på Hummer opleve det store skaldyr i overraskende versioner, i forretter og hovedretter og naturligvis klassisk som vi kender den. Her er ingen egentlig gårdhave, men en helt utrolig beliggenhed hen mod enden af Nyhavn, hvor man er på tilpas afstand af den største leben. Hummer er åbnet af Michael Rønnebæk-Rørth, som også står bag Kofoed og Hummerhytten på Bornholm, og bestyres til dagligt af hans kone Marie. Hummer har udover en ambition om at lave lækker mad til Nyhavns gæster også et ønske om at revitalisere det gastronomiske udbud langs kajen, så flere lokale københavnere også lægger vejen forbi.
 

Picture

Tivolihallen og den hemmelige gårdhave

I over 200 år har der ligget et spisested her lige på hjørnet af Stormgade, i hjertet af det gamle, historiske København. Det var her forbi, at københavnerne ’stormede’ mod svensken under krigene i midten af 1600-tallet, da København var besat, og lige ovre på den anden side ligger Nationalmuseet med Danmarks vigtigste nationalskatte. Tivolihallen er for længst blevet en del af det faste sceneri, og skønt stedet ligger nede i en kælder, er der langt fra en snusket bodegastemning, tværtimod kommer man ind i lyse, borgelige omgivelser med gamle, udskårne karme, smukke døre og pudsede lamper. Og henover forår og sommer kan man i restaurantens smukke baggård nyde sin mad omgivet af solgule mure og blomsterkasser. Menukortet rammer på samme, velfungerende vis en balance mellem det traditionelle og det friske. Her kan du få det gode, gamle smørrebrød lavet helt fra bunden, solid husmandskost tilberedt med respekt for råvarerne og stedets specialitet, kogt klipfisk. Tivolihallen, der i årtier har hørt til blandt byens mest populære frokostrestauranter har nu også åbent om aftenen.
 

Picture

Allégade 10 frister med gård og have både for og bag

Ligeså snart solen stråler viser sig myldrer københavnerne udenfor, og på Frederiksberg ved man, hvor man skal tage hen for at fejre foråret. Hele Pile Allé summer nemlig af hæderkronede beværtninger, hvis stakitindrammende forhaver er små oaser at nyde en kop kaffe, et smørrebrød og sågar en overdådig buffet i. Sidstnævnte får man til overflod hos Allégade 10, hvor der grilles hele året, og en kok behændigt svinger lækkert lamme-okse og kalvekød over disken. Der kan suppleres med lækre salater og flere slags kartofler, og når man er bænket mellem de grønne træer kan blikket vandre på smuttur mellem havens kuriositeter, iblandt en kæmpe kongekrone og statuer i metal, der slår Frederiksbergs mondæne atmosfære an. Der er veludstyret med varmelamper i Allégade 10s forhave, hvis vejret skulle vise sig fra den kølige side, og man er naturligvis altid velkommen til at trække sig indenfor. En gårdhave bagved afsløres også når man går på opdagelse i restauranten, som har museumspræg og rummer masser af historiske kuriositeter.
 

Picture

MG Petersens gamle familiehave

De gamle familiehavers historie, der i dag ligger som en klynge mellem Pile Allé og Roskildevej, hænger uløseligt sammen med Frederiksberg Have. Det var nemlig helt tilbage i 1858, at den første ejer af familiehaven, M G Petersen, fik bevilling af kongen til at skænke kogende vand, kaffe og fløde op for det bedre, københavnske borgerskab, der især om sommeren flokkedes til Frederiksberg have for at spadsere og holde picnic. I dag har Petersens Familiehave for længst udvidet deres sortiment og er i dag et folkeligt, lokalt paradis for frederiksberggensere og folk fra radio- og tv-branchen. I familiehaven kan man sidder i pavilloner og overdækkede miljøer og nyde solid dansk husmandskost, og live-musikken og de mange dannebrogsflag understreger den intime kolonihavestemning.