Picture

Thai Asien og den klassiske tom yam

Det thailandske køkken har i mange år været stærkt repræsenteret i København, og en af de nyeste restauranter på denne front er Thai Asien, der ligger centralt i Holbergsgade tæt på Nyhavn. Stedet er åbnet af indehaver Sowkvan og hendes ægtemand, der laver ægte thairetter helt fra bunden, og de serverer naturligvis den nok mest klassiske thai suppe til dato, den såkaldte Tom Yam, hvor Tom betyder kogt, og Yam er navnet på en stærk og syrlig salat. Selvfølgelig er der ingen salat i suppen, men ordet henviser til de mange karaktérfulde krydderier, der bruges i fonden, og de urter, som lægges i suppeskålen og dernæst overhældes med den varm boullion på oftes kylling eller fisk. Typiske krydderier i suppen er citrongræs, kefirblade, galanga-rod, lime saft, fiskesauce og peber. Den klassiske Tom Yam koster 39kr med kylling, og 45 kr med kongerejer.

Picture

Nepali Bhancha og nudelsuppe fra Verdens tag

Klemt inde mellem Indiens sletter og Himalayas bjergmassiver ser Nepal på et kort ret så lille ud - men det smukke land befolkes dog af 27 millioner indbyggere, hvis køkken alt efter region påvirkes både af det nordindiske i syd og det tibetanske i nord. Det er dog ikke det nepalesiske køkken, man ser meget til i København, men i foråret 2015 kom der et spisested til, der i dén grad er en ambassadør for den smagfulde gastronomi fra landet, nemlig Nepali Bhancha, som på dansk betyder Det Nepalesiske Køkken.  I Nepal elsker man linser, ris, vegetabilske karryretter - en stor del af befolkningen er hinduistisk, hvilket fordrer en kost uden kød -  og stærke krydderier, og på Nepali Bhancha, der ligger på Nørrebro, laver man Thukpa, en særlig tibetanskinspireret nudelsuppe med friske grøntsager og kylling til 69kr pr. portion. En ekstra bonus ved at spise her er stedets fokus på økologi. 

Picture

Cocktails, dim sums og brede nudler

Nepals mægtige nabo i øst er Kina, hvis køkken er ligeså mangeartet som de mange dialekter og folkeslag, som breder sig udover det kæmpe rige. Men det betyder også at man ved at sammensætte de bedste ting fra hele lande får adskillige favoritter, der danner et samlet billede af kinas gastronomiske profil. Kinesiske restauranter er dog en gammel kending i København, så restauranten Magasasa var i den grad et pust af frisk luft, da den slog rødder i byen: her kunne folk i luftige og moderne lokaler nyde ægte, kinesisk mad serveret med kærlighed, og mens de to Magasasa restauranter i Istedgade og på Amagerbrogade er helt fokuserede på maden, er det Magasasas Dim Sum & Cocktails i Kødbyen, der for alvor har nytænkt det ældgamle køkken: her kan man nemlig nyde lækre, dampede Dim Sum-boller, som er en kinesisk specialitet fyldt med kød og grøntsager,  i et stylish interiør, og krydre oplevelsen med kinesiske cocktails specialdesignet af den prisvindende bartender Jannick Gram. Der er dog også andet end disse to ting på menuen: prøv gerne Lan Mian nudlerne i suppe med tomat og æg til 95kr, eller lav en kombi og smag stedets Fengcheng dumplings i suppe med tigerrejer, bambusstrimler og brede risnudler til 85kr.

Picture

Hotpot på Good Morning Vietnam

En ufravigelig, asiatisk klasser er den dampende varme hot pot, der både er blevet nydt i Kina, Mongoliet og Vietnam i årtusinder: retten går ud på at der på midten af et bord stilles en gryde med boblende varm suppe i, hvor man så dypper forskellige ingredienser, for at tilberede dem på fonduestil. Ingredienser er kød, svampe, dumplings eller grøntsager, og hos hyggelige Good Morning Vietnam i Abel Cathrinesgade kan man prøve en vietnamesisk en af slagsen som hovedret. Man vælger selv om oksekød, kyllingekød eller seafood skal være kødtilbehøret, og gryden bliver holdt varm af et lille gasblus.

Picture

Japansk tofusuppe med mørke boghvedenudler

Den absolutte hjørnesten i Japans ernæring er ris og misosuppe - to yderst enkle men sunde ingredienser, som man i Vesten har lært at påskønne istedet for vores egne supper, der godt kan være tunge og kaloriefyldte. Og en traditionelt tilberedt misosuppe består da også blot af miso - en pasta af fermenterede soyabønner, gerne rødlig - som røres ud i kogende vand, og tilsættes fiskefond, tofuskiver og friske forårsløg. Herhjemme er det mestendels sushien, der løber med opmærksomheden, når det gælder japansk mad, men det er synd, for den er næsten ophøjet i sin enkelthed, ligesom en god kop grøn te. Herhjemme har restaurant Sukiyaki gjort tofusuppen til et helt måltid i sig selv ved at tilsætte mørke boghvedenudler, de såkaldte soba, i suppen.