Picture

Sol over Amager

Vinforretningen Vinos los Andes, der også kalder sig ”Det Argentinske Vinhus”, indtog Amager sidste år med både argentinsk livsglæde og levemåde. Der blev spillet guitar til langt ud på natten og drukket vino – helst bare fulgt af ordet ”todo”, som er det spanske udtryk for at sætte fingeren ved toppen af glasset for at sige: ’så meget som muligt’, lige meget hvad glasset så præcis fyldes med af rød eller hvid vin.

Der sælges dog hovedsageligt rødvin lavet på Argentinas kongedrue Malbec.

Vinbutikken der også prøver at etablere sig som vinbar, er allerede vokset ud af de oprørske teenageår, og blevet lidt mere voksen og ansvarlig, så guitar-aktiviteten er der desværre blevet skruet gevaldigt ned for.

Picture

Pizza i lange baner

Dette skaber nok mere debat end det vejleder, men guiden hér vil altså påstå, at Amager holder i hvert fald 3 gode bud på byens bedste pizzeriaer:

Pomodoro & Mozarella, Sølvstjernen og Massimo Pizzeria.

Alle tre føles ‘autentiske’, med italienere bag disken og foran ovnen, og pizzaerne bliver lavet respektfuldt som et gyldigt måltid og ikke som en måde at komme af med rester på. Og den allervigtigste ingrediens, dejen, er god i både de hjemmelavede brød og pizzabundene.

Sølvstjernens profil på Spiseliv

Pomodoro & Mozarellas profil på Spiseliv

Massimo Pizzerias profil på Spiseliv

Picture

Få din sushi lavet Kung Fu-style

Hvor mange sushisteder i Indre By kan måske prale af at have selveste Mr. Miyagi plus kone bag disken..? I et mindre lokale under navnet Amager Sushi, har det ældre japanske ægtepar i en årrække selv langet sushi over disken, og den møre laks og de kæmpe makiruller er populære både blandt amagerkanere og ‘udefrakommende’.

Sushien er tungesmeltende frisklavet og serveres sammen med utroligt velment betjening, dog kun som takeaway. Den eneste ulempe er åbningstiderne (klokken 20), der gør, at man ofte lige rammer stedet under lukketid.

Picture

Les meilleurs croissants

De ubetinget bedste croissanter på Amager (og måske i hele København) finder du hos bageren Chantilly. Og det er endda nærmest officielt, for selveste sommelieren fra Kong Hans, Thilde Marbjerg, der lever af at smage, har udnævnt stedet til sin yndlingsbager, når det gælder croissants. Der står franskmænd bag disken, og af en eller anden grund holder de lukket om mandagen. Så af en underbevidst og garanteret væren-på-tværs-drevet grund, går jeg altid og får lyst til croissanter om mandagen – altså mere end de andre dage…

Man kan også få en masse andet lækkert bagværk i butikken, som fx madeleines, frugttærter og mini-wienerbrød.

Picture

Tag på after ski – hele året

Couloir betyder ”kløft” eller ”korridor”, og er et udtryk, der bruges indenfor skiverdenen. Folkene bag det kombinerede gå-i-byen-sted og restaurant startede for 6 år siden et lignende sted i Tignes i de franske alper, og det er samme koncept, de på Amager vil prøve at give videre både til amagerkanerne og alle andre københavnere, der tager turen over broen og ud omkring Amager Strandpark.

Couloirs lokaler er både rare at være i og dansevenlige, man kan bestille u-d-e-mærkede cocktails ved den lange disk, og i weekenden er der åbent til kl. 05 med nogle ofte ganske dygtige DJ’s bag pulten.

Ja, utroligt men sandt: du kan faktisk ‘gå i byen’ på Amager!

Picture

Fish and Beer

Fish and Beer er en superfin butik hvor du, ja, kan købe øl og fisk. Efterhånden mest øl og mindre fisk. Det gør dog ikke noget, for øludvalget i butikken er stort og spændende med alt fra trippel witbier fra Canada til økologisk pilsner fra Thisted Bryghus.

Det er endnu ikke lykkedes undertegnede at gå hjem derfra uden et par impulsive promilleindkøb.

Apropos har butikken også et udmærket og ganske lille udvalg af vin, fx fra den tyske producent Köster Wolf.

Picture

Det økorrekte spisehus

De amagerkanske børnefamilier har fået et politisk korrekt tilholdssted hos Madmanifesten, der hele dagen serverer økologisk cafélatte, og hvor man også kan få en økologisk øl eller saft. Og det er ikke kun drikkevarerne, der er fri for tilsætningsstoffer. Madmanifestens koncept er, at så meget som muligt skal være økologisk, det vil sige også den udemærkede mad og det lille kolonialudvalg.

Derudover er der indrettet et legerum, så børnene kan få afløb for øko-energien, mens de voksne kan spise færdigt og tale om boliglån og forsiden på dagens Politiken. Stedet er meget populært, så ofte er det en god idé med bordreservation - også i weekenden, hvor der bydes på brunch- og frokostbuffet.

Picture

Amagerkansk is

Okay indrømmet; hér er vi så langt ude, at kragerne allerede har spist deres madpakke, og nu er ved at dø af sult. Men det ville være synd at udelade denne is-perle med det retro-romantiske navn Ismageriet et godt stykke nede ad Kongelundsvejen, som Amagers tværgående trafikåre kaldes.

Når temperaturen stiger, og tiden kalder på is-spisning, kan man opleve en længere kø udgjort af både hestepiger, kærestepar og børnefamilier stå og vente på deres tur i den lille, pastelfarvede butik.

Picture

Til lands, til vands og i munden

Amager Strand er et godt udgangspunkt for masser af strandsjov, især når temperaturerne bliver mere humane, hvor du så kan opleve både modelfoto-shoots, hundeluftere, rulleskøjter, skateboardere, løbere, isspisere, folk der sætter drage op, inkluderet de store legebørn, der så kalder sig kitesurfere, hvidvinsdrikkere, strandfester, volleyball-turneringer og masser af andre pop up-arrangementer i skøn, forvirret forening.

Helt nede i den ene ende af stranden, lige før Kastrup Lystbådehavn begynder, finder du også en masse aktiviteter:

Du kan få wellnessfornemmelser ved at tage i Svedhytten Inipi.

Eller måske leje en kajak fra Kajakhotellet fra omkring 145,- pr. time og tage på kajaktur med en instruktør.

Picture

Rodebutikken

Navnet Herolds Varehus dækker over én af byens nok skøreste butikker. Der samtidig råder over en af de største opvisninger i skrammelsamling, jeg længe har set. Gulv til loft i den lille butik er fyldt med tingeltangel, gamle bøger, Anders And-blade, sjove hatte, glansbilleder etc. etc. etc., og man kan med garanti finde en ting, der fører én lige tilbage i barndommelig begejstring.

Butikken, der har ligget på adressen siden 1923 (!) og indtil da i Dybbølsgade på Vesterbro siden 1896, har på trods af de gamle, ofte antikvariske ting noget så selvmodsigende som en rimelig fyldig hjemmeside, samt – ikke mindst – en webshop.