The One
For et par uger siden forudså vi her på pladsen, at det ville gå sådan med Noma, og det er selvfølgelig meget godt. Virkelig godt faktisk, eller fantastisk rettere. At blive verdens bedste restaurant for andet år i træk, hvilken præstation. Og i Spiselivs smalle optik virkelig velfortjent. Så – Noma, René, Pontus, Lars, Jimmy, Lau, Thorsten, Katrine og alle jer andre: KÆMPE tillykke. Spiseliv får helt sved på panden ved tanken om, hvilken særlig følelse det må give – men også hvilket til tider næsten umenneskeligt pres, det må være.

Relæ, hvor blev du af?
Derudover tog Spiseliv tog fejl på en række andre punkter, hvilket naturligvis i sig selv er ret uforståeligt. Hvor blev fx Relæ af? Det var meningen, de skulle have tordnet ind på top 20? Hey, 800 testspisere, hvor har I været? Har I sovet i timen? Fäviken skulle have fulgt i hælene på Relæ direkte ind i top 20, det gjorde den ikke, men den er dog med – som nummer 71. Grattis! Det er nok ikke det sidste, vi har set til Fäviken på den liste i fremtiden.

Og ellers...
To spaniere på henholdsvis anden og tredje plads (El Celler de Can Roca og Mugaritz) lyder kun rimeligt og logisk, og den Chicago-baserede Alinea er godt på vej ind i top 3... New York's Per Se er stagneret på en tiende plads, overhalet indenom af Châteaubriand i Paris, hvilket altså virkelig er spektakulært (grænseoverskridende, vil nogen nok mene, men Spiseliv synes, det er ok). Londons St. John (endnu en aflsappet bistro-agtig restaurant) kravler langsomt, men sikkert op ad listen, der dog stadig (eller igen for nogens vedkommende) tæller klassiske mastodonter som Michel Bras på 30. pladsen og L'Arpège på 19. pladsen. Så det er altså ikke KUN, de unge, skæve, der bliver værdsat af 800 testspisere fra hele verden.

Enkelte restauranter er faldet både omkring 10 (fx er finske Chez Dominik faldet fra 23. til 35) og 30 pladser (Restaurant de l'Hôtel de Ville i Schweix er gået fra 14. plads til 47. plads på et år!) hvilket forekommer helt vildt. Har de hvilet på laurbærrene? Er de ikke blevet besøgt af testspiserne i tilstrækkelig grad? Og hvorfor er de i givet fald så ikke det? Stockholmbaserede Mathias Dahlgren finder man først på side to, nemlig på 52. plads, og også det er vist kommet bag på de fleste.

Masser af spørgsmål, men ingen svar. Blot en liste, der i sin fulde længde tæller én dansk restaurant, hvoraf dele af det yderst internationale team optrådte på scenen mandag aften i London iført vikingehjelme (!).