Der er selvfølgelig smadder meget forskel på børn, lad det være sagt med det samme, og det følgende skal ikke læses som en løftet pegefinger, okay! Men: Det kan være frygtelig hyggeligt at tage sine poder med ud at spise. Og her mener vi ikke på den lokale café (selv om det også er rigtig udmærket, men det er altså ikke det, vi taler om her). Vi mener, sådan rigtigt ud at spise. På en af byens bedre beværtninger. Måske har man, hvis man selv er sådan en, der går vildt meget op i, hvad man sætter til livs, næsten pligt til at gøre det indimellem? Næsten altså. Mange børn synes faktisk også, det er hyggeligt. Og det er opdragelse! De skal have noget kultur, de børn. Og en tur på Noma fx er faktisk kultur. Kultur og forkælelse. En måde (blandt mange) at vise dem på, at man gider dem og tager dem alvorligt? I hvert fald en måde at udvide deres horisont på. Selvfølgelig er det ikke alle steder, det er lige sjovt for børn at komme med ud at spise. Men der er mange steder, hvor det er mere end ok.

Noma
Vi lægger ud med toppen; kan man lige så godt, det er alligevel ikke til at få bord. Men skulle man være så heldig, at man fik et bord i frokosten i vinterferien, så bare se at komme af sted! Børn er velkomne på Noma, og godt nok er Noma en 'fin' restaurant, men den er ikke fisefin. Tjenerne er fx vildt flinke! Og det er spændende at være der og spise. Det er det for voksne, men bestemt også for børn. Noma er virkelig en oplevelse. Det er og bliver noget særligt, og det kan også børn godt mærke. Det er nok ret sikkert, at ikke alle børn vil kunne lide samtlige retter (!), men de vil helt sikkert også blive overrasket, og om ikke andet så mæt af indtryk. Og er de heldige får de en hel snemand til dessert...

Restaurant Saison
Hvis man skal sige én ting om Erwin Lauterbachs mad, så er det, at den er utrolig ren i smagen. Det kan de fleste børn godt lide. Desuden er Erwin Lauterbach en af de kokke, der gladeligt byder børn velkommen. Sikkert bl.a. fordi han forstår vigtigheden af at pirre børns sanser og vække deres nysgerrighed. Saison har også frokoståbent, og det er rigtig oplagt, når man tager børnene med, for en frokost varer som regel lidt kortere tid, og man vil typisk spise lidt færre retter; Saison byder fx på en toretters frokost til 195 kr., og den kunne i vinterferien lyde på stegt torskerogn og kapersmarinerede vintergrøntsager samt bøf og løgurter!
 

 

Restaurant Paustian
Havde Bo og Lisbeth Jakobsen ikke for nylig overtaget Paustian, kunne man i stedet have foreslået deres flagskib Restaurationen, for Bo & Lisbeth hører også til den kategori af kokke, der – bevares – forventer, at ens børn opfører sig ordentligt, hvis man tager dem med ud at spise (det manglede da i det hele taget også bare), men som også byder dem hjerteligt velkommen, når det er. Og Paustian er oplagt. Lidt mere frit og lidt mindre intimt end Restaurationen, og med priser og et a la carte-koncept, der er til at tage at føle på. Bo er en mester ud i hjemmelavede pølser, men lur mig om ikke også de fleste børn ville slubre kørvelsuppen med fire slags flæsk og pocheret æg i sig uden de store vanskeligheder. Et studie i dansk madkultur på den gode, gammeldags og helt igennem hjemmegjorte måde, og på mange måder ugens lektie for forældre: Tag dit barn med ud at spise hos Bo & Lisbeth!

Lêlê nha hang
Den vietnamesiske bistro på Vesterbrogade er bare ikke fisefin. Den er farverig og tilpas larmende, både omgivelserne og maden menes. Gæster er gæster, uanset størrelse og alder. Fiskesovs, chili, lime, tamarind, kokosmælk, citrongræs og koriander går igen i mange retterne, og der spilles på både sødme og styrke i smagen. Retterne serveres oftest med en sprød grøntsag til. De er fotogene, og det man ser, er det man får, så at sige. Desuden et virkelig mere end udmærket og ikke dyrt vinkort, også hvad angår vine serveret glasvis.

Sticks'n'sushi, Valby
Det er mere reglen end undtagelsen, at børn elsker sushi, og det er ikke svært at forstå hvorfor: Det smager godt, det er enkelt at se på, rent i smagen. Sushi er oplagt som take away, ikke mindst fordi landet pt bugner med sushi take away's. Men. Man kunne jo også gå ud at spise sushi i stedet for at købe den med hjem. Og Sticks'n'sushi i Valby ligefrem reklamerer med, at der på alle måder er 'højt til loftet', som de selv udtrykker det. Fra balkonen er der et kig ud i hele restauranten og ned i det travle køkken, som børnene også er velkommen til at besøge sammen med en tjener, hvis de skulle have lyst, hvilket da lyder ret storslået! Restauranten har åbent hele dagen uden stop og ligger desuden i passende afstand fra zoo, så det kunne jo være den oplagte afslutning på en dag i zoo (der desværre ikke selv byder på nogen mindeværdige kulinariske indslag, ud over dem man selv medbringer).
 

MASH
Måske lyder det mindre oplagt. Men det ER faktisk oplagt at slæbe sine poder med på MASH. Alene af den grund at det ligger Francis Cardenau på hjerte at lære børn om mad, god mad. Så man skylder ham det næsten, nu hvor han gjort så meget for gastronomien her i landet. Desuden er der jo masser af børnevenlige tiltag på MASH, der er fx både maccheroni and cheese og løgringe som tilbehør til bøffen. OG de laver burgere. Med chilifries. Vælg evt. den på Skovriderkroen; så kan man starte med en tur i skoven, så børnene kan få løbet krudtet af sig inden bøffen.

Mother
Selvfølgelig skal der et pizzeria med i guiden her. Men ikke et hvilket som helst. Det hedder Mother, men kunne på en måde lige så godt have heddet Mamma, fordi pizzaerne smager som at komme hjem til den ægte mamma i Italien. Og så alligevel bliver det selvfølgelig nødt til at hedde Mother. For det handler slet ikke om din mor, men om ... surdej! Det er – øko- – pizza bagt på surdej, og surdej hedder 'moderdej' på engelsk, altså mother dough... Det smager endnu bedre, end når man bare laver en pizzadej på industrigær. Hos Mother bliver pizzaerne – selvfølgelig – bagt i stenovn, og de er ikke to go. De spises på stedet, for sådan er de bedst. Og mens I sidder og venter på jeres Patatosa (pizza med kartoffel, rosmarin og flødeost; 105 kr.), Capricciosa (pizza med champignoner, æg, artiskok, skinke og oliven; 105 kr.) og Bufala (pizza med bøffelmozzarella, friske tomater og basilikum; 120 kr.), kan I tage et spil Uno til en tallerkenfuld bruschette (på brød bagt på manitobamel) til 30 kr. stykket med fx kikærtepuré med rosmarin, porcini (svampe) med ricotta og rucola eller bøffelmozzarella med Njuda (en særlig salami fra 'tåen' i det italienske støvleland, i egen import). Det lyder sgu da som en ok familie-hyg-stund. (Spiseliv er på vej, i samlet trop, med samtlige juniorspiselivsagenter in spe hængende om benene).