Det evigttilbagevende issue: Hvad drikke til julesvinet? Dagbladenes vigtige vinsvende vænner år efter år tilbage til det og ender (næsten) altid med at pege på Amarone og Châteauneuf-du-Pape eller noget spansk tempranillo som de eneste rigtigt gode alternativer til julemaden. Fordi, siger avisvinsvinene, undskyld, avisvinsvendene, maden er både fed og sød, og det kræver altså noget gæret saft, der også er og om ikke sødt, så i hvert fald sødmefuldt – og fedmefuldt.

Men det bliver måske lidt ensformigt at sidde der med sin Flor de Pingus år efter år? Og i virkeligheden ikke så tilfredsstillende, når det kommer til stykket? Spiseliv spurgte Relæs sommelier Anders Frederik Steen Hansen (også kendt som De Fire Stærke) for at få et nyt syn på sagen, og det fik vi.

Lethed i maden fordrer elegance i vinen
“Det fine ved and er, at det har en utrolig fin smag i sig selv. Selvfølgelig bliver det hele meget sødt og fedt, når man serverer sovs og sukkerbrunede kartofler til, og så er tempranillo eller barbera naturligvis oplagte valg til, men jeg tror, der er ved at ske noget med julemaden i Danmark. Jeg tror, flere og flere går bort fra det meget tunge, fede og søde tilbehør til den tørstegte and og søger mod mere friskhed. Man steger måske kartoflerne i ovnen, laver braiseret endivie og frisk rødkålssalat med appelsin. Tilbehøret er mere grønt og mindre kogt. Og jeg tror især, at den brune sovs og de sukkerbrunede kartofler er ude af billedet! Til gengæld vælger man måske at partere anden og confitere lårene, mens brysterne bliver sprødstegt separat. Sagen er, at de kogebøger, der bliver læst i dag, er måske snarere Paul Cunninghams eller Thomas Herman frem for Frk. Jensen, og kogebogsforfattere i dag tænker generelt set grønnere end Frk. Jensen gjorde. Det hænger måske sammen med, at der i højere grad er adgang til sæsonbetonet grønt, og med det sæsonbetonede grønt er det lettere at tænke friskheden ind i retterne. Fx er frisk grønkål i vælten i øjeblikket, og grønkål er et godt eksempel på en grøntsag, der traditionelt set serveres fuldkommen skamkogt. Der er lettere adgang til det friske end for bare 10 år siden, og det har helt sikkert en betydning for, hvordan folk tænker julemad i dag. Derudover handler det måske også om, at man simpelthen ikke gider stå og stege juleand i fire timer med det resultat, at hele hytten stinker af julemad resten af året. Man bruger måske nok de fire timer, men man bruger dem anderledes. I det hele taget bruger man både tid og penge på mad, men man disponerer begge dele anderledes.”

Jov, men det var det med vinen til, Anders?
“Ja nemlig! Jeg vil foreslå en anden type vin end den sædvanlige sødme- og fedmefulde vin. Jeg vil foreslå 2008 Papesse eller 2009 Sagesse fra Domaine Gramenon i det sydlige Rhône. Det er en vin, der har en krydret tyngde, men det er også en levende vin. Papesse er en virkelig smuk og god vin, faktisk. Tilpas alvorsfuld uden at være dyster og samtidig rank og mørk i det. Og så er det med sin røde laktop og meget enkle og klassiske etiket en flot flaske at have stående på bordet, som man tilmed ikke bliver ruineret af. Det skal man ikke kimse af juleaften, hvor alting skal være godt og rart. Og er det så ikke bedre at sidde med tre flasker god Papesse end én flaske Pingus, der har væltet ens i forvejen decemberskrøbelige budget?”

Vi siger tak til Anders og supplerer hans forslag med lidt flere, så der er noget at vælge mellem og lidt konkret at gå efter i den jungle af flasker, som det danske vinmarked er blevet:

'Papesse', Côtes du Rhône, Domaine Gramenon (Skål)
'Sagesse', Côtes du Rhône, Domaine Gramenon (Skål)
'Sainte Épine', Saint-Joseph, Domaine Romaneaux-Destezet (Vinrosen)
'Coll del Sabater', Conca de Barberá, Escoda-Sanahuja (Rosforth & Rosforth)
'Suo di Giacomo', Langhe, Az. Agr. Eugenio Bocchino (DWC Vin)
'Énergie Yang', Côtes du Rhône, Domaine Viret (H. J. Hansen Vin)
'Rouge', Vin de Pays des Côtes Catalanes, Clos du Rouge Gorge (Domaine Brandis)
Rasteau, Domaine Élodie Balme (Norma Vin)
Granito Vivo, Roussillon, Clot de l'Oum (Weinerei)
Jadis, Domaine Léon Barral, Faugères (Brdr. D's Vinhandel)
Cascina Francia, Barbera, Giacomo Conterno (Adriat)
Valdiba, Dolcetto di Dogliani, Barberis (Terroiristen)