Spiselivs stolthed :-)
Vesterbroerne, de heldige asener. Mette Helbæk, Spiselivs første redaktør, som stadig bidrager med bl.a. dejlige opskrifter til Spiseliv, når hun ikke har for travlt med at få syet forklæder til sine grønthandlere, eller føde nogle babyer, har siden sidste år i juni været grønthandler med stadeplads på Victor Borges Plads på Østerbro. Nu udvider hun med en rigtig butik på Vesterbros lille hyggelige Tullinsgade lige ved Værnedamsvej. Nogle kalder det Paris i København, men i ægte Baghave-lokal-ånd vil vi nøjes med at glæde os over, at det rent faktisk ER i København.

Kolde knolde og modige grønthandlere med knald i låget
Livet som grønthandler med stadeplads kan indimellem være en ret kølig affære, det er faktisk ikke så svært at forestille sig. Det er heller ikke svært at se for sig, at sprudlende og sprøde sommergrøntsager tiltrækker flere købere end trætte og kolde vinterknolde. Men det kan ikke nytte noget, og det tager Baghaven konsekvensen af. For det er nu engang sådan, at vi bor i det kolde nord, og der er ikke sprøde asparges, saftspændte bøftomater og solmodne sensommerblommer året rundt. Til gengæld er der rigtig mange måneder med vinterkål og kolde knoldselleri. Og det er altså midt i denne tid med pågældende vinterkål og knoldselleri, at Mette Helbæk, aka din yndlingsgrønthandler, kvinden bag (i?) Din Baghave, har valgt at slå dørene op til byens garanteret hyggeligste grønthandlerbutik, der har slået sig op på udelukkende at handle med lokale varer. Lyder det som en tosset idé?

Det umiddelbare svar er ja, det rigtige svar er nej. Se bare her, hvad Mette skriver:

En hilsen fra din grønthandler
“Hej Spiseliv
Lige inden nytår fik jeg nøglerne til min nye butik i Tullinsgade. Dem har jeg godt nok ventet på længe! Jeg har været lige ved at gå helt i panik, for jeg kan godt afsløre, at det ikke ligefrem har været en god forretning at drive stadesalg med den decembermåned, vi har haft. Tre eller fire åbningsdage tror jeg, det blev til, resten af tiden var det frostvejr. Så der har været en del tjekken dmi, snakken frem og tilbage med bønderne om, hvad det nu var, der var ved at dø ude under sneen, og noget personale, der har gået og kedet sig. Heldigvis kom julen og reddede det meste.
 
Nu er det så Vesterbro, det gælder. Håndværkerne er i fuld sving, og vi kommer inden længe til at åbne byens fedeste butik for madnørder med hang til lokale varer med god smag og gode historier. Det bliver et sandt slaraffenland, især når sæsonen for alvor starter igen til foråret.
 
Man kan mene, det er et ret håbløst tidspunkt at åbne en grønthandler på. Bl.a. fordi det er meget råvarefattige måneder, vi går i møde – hvilket bestemt ikke er hjulpet af, at vinteren satte rekordtidligt ind i år. Men det er og bliver jo en del af grundvilkåret, når man sætter pris på, at ens mad er præget af de omgivelser, den nu er dyrket i. Heroppe er det tilfældigvis koldt om vinteren. Vi er nødt til at spise de samme ting mange måneder i træk og jo længere vinter, jo mere kan vi også gå og glæde os til, at aspargesene ENDELIG kommer. Jeg lover stadig, at vi vinteren igennem nok skal have nogle rigtig sjove ting at komme efter alligevel, selv om det nok meget bliver over temaet kål og rodfrugter.
 
Der bliver også andet end grøntsager. For eksempel frisklagte æg, stenkværnet mel på gamle kornsorter, dansk vin, biodynamisk mælk, hjemmesylt og den slags ting. Alt skal være til at betale og hyggen bliver i højsædet. Det her bliver bare masser af madglæde til hverdagsbrug. Festlige hverdage, i hvert fald.

Mange hilsener

Mette Helbæk
Grønthandler”

Så altså – kære læsere! Hvis I har lyst til at vide, hvor I skal gå hen og shoppe alle de varer, som damebladenes 2011-trendguides skriver om i øjeblikket, så kig forbi Din Baghave i Tullinsgade nummer ti. Måske ses vi der...

We love baghaven!