”Det smager lidt som en god grill-pølse”, siger Simone. Hun er værtinde på restaurant simpleRaw, og har netop frembragt en burger fyldt med den meget specielle ingrediens tempeh.

Vi sidder midt i restauranten, som ligger et step under gadeplan. Lokalerne er charmerende og lyse med hvidkalkede munkesten og en kæmpe frugtkurv, der vidner om udvalget af friskpresset juice i alle regnbuens farver. 

Spiseliv mynte juice

At sætte tænderne i Tempeh’en svarer rigtig nok til at bide i en grillpølse eller hamburger af godt kød. Konsistensen er både fast og blød, og hvad der ligner en saftig krumme er egentlig sammenpressede og fermenteret lupinbønner, som giver en unik og meget karakteristisk umami-smag.

Menuen byder udover tempeh også på retter med proteinkilder som tofu, mungbønner og quinoa tilberedt på forskellig vis alt efter sæson. For ikke at nævne de friske drikkevarer, som læsker og slukker tørsten. simpleRAW laver sine egne jucier og shakes på grøntsager, frugt og mandelmælk samt tre hjemmelavede lemonader på økologisk citronsaft med henholdsvis agavesirup, ingefær og mynte, som matcher de fyldige grøntsagsretter.

Alt er vegansk og skabt med naturens egne råvarer, og simpleRAW anvender ikke konserveringsmidler, tilsætningsstoffer, farvestoffer, mælkeprodukter eller glutenholdige produkter.

Veganer-bevægelsens næste generation serverer plantekost for dedikerede devotees og nysgerrige novicer_1

Tempeh’en mætter forbløffende hurtigt. På den måde passer ingrediensen rigtig godt til simpleRAWS filosofi om at gøre op med fordomme, som kan være knyttet til plantebaseret gastronomi - for eksempel at det smager af mindre eller ikke kan stille sulten. Hos simpleRAW kan du forvente mere end luftige salater og letkøbte stedfortræderingredienser, og det er en fornøjelse at spise et sted, hvor udvalget er overskueligt, hvor sundhedsfaktoren er givet på forhånd, og hvor man samtidig får en regulær ny madoplevelse hver gang.

Man behøver dog ikke vente indtil hovedretten på at opleve tempeh’en: Den serveres også marineret på sticks med peanutsauce som snack, gerne sammen med dehydrerede kålchips vendt i sour cream & onion, der også glimrer på appetizer-kortet ved siden af oliven og saltede mandler. Kålchipsene kan endda købes med hjem i en handy, lille pose. 

Ikke blot et eksotisk påfund

simpleRAWs chefkok Luis Macera er selvfølgelig selv veganer og anser ikke de veganske rammer for en begrænsning.

”Der er et væld af spændende valgmuligheder derude i verden, som jeg kan bruge til at give gæsterne en rigtig god spiseoplevelse, uanset om de er veganere, vegetarer eller fleksitarer. For eksempel hjælper det mig at udforske nye, ukendte smage og tilberedningsteknikker fra Asien og Mellemøsten. Og så er det jo ikke bare et eksotisk påfund, men rent faktisk også et godt sundt alternativ for både mennesker og planeten”, siger Luis.

På den måde er simpleRAW et oplagt valg for både veganere og for folk, der er naturligt nysgerrige på den veganske filosofi, og som gerne vil prøve noget nyt indenfor den store verden af plantebaseret kost, der konstant udvikler sig.

Spiseliv vegansk tiramisu

Der kommer derfor også vidt forskellige mennesker på simpleRAW: alt fra grupper af studerende til veninder på shoppingtur og familier med far, mor og børn. De kan med fordel også gå ombord i desserterne, hvoraf tiramisuen lokker. Den klassiske italienske dessert er i sin oprindelige form en bombe af sødet flødeost og lady fingers lavet på blandt andet hvedemel og sukker. simpleRAWs udgave ankommer spisen til bordet som en fløjsblød kage i et glas, der afslører den kendte konsistens, men er komponeret af 100% plantebaserede ingredienser uden gluten. I stedet for mascarpone ligger den faste brownie crumble-kage i lag med en hjemmelavet, vegansk vaniljecreme, som giver en let syrlighed, og med sin sprøde krymmel på toppen er dette en moderne nyfortolkning af tiramisuen, der klart skal prøves.

Kaffen gør sig altid godt til tiramisu, men vi er trods alt på en nytænkende restaurant, så her er det naturligt at spørge efter en ’golden latte’, hvis man vil prøve noget anderledes. Drikken laves på plantebaseret ’mælk’ og iblandes gurkemeje, der giver drikken en dyb og varm smag, og desuden er en af de mest anti-inflammatoriske krydderier, vi har til rådighed i gastronomien.

Flere danskere har en kødfri dag

Den veganske trend kom til Danmark i 00’erne inspireret af et stigende bevidst kundesegment, som savnede enkel, plantebaseret mad med fokus på næring og blottet for de ting, som igennem årtiers raffinering af for eksempel mel og sukker-produkter havde givet folk lidelser som glutenallergi og diabetes.

I dag er antallet af danskere, der har en kødfri dag steget markant. I 2010 havde 17 % mindst én kødfri dag om ugen, i 2017 var det 28% og 2019 30% af danskerne. Hvorfor? 36 % peger på sundhed, 27 % på klima/miljø og 19 % på dyrevelfærd. 

Spiseliv simpleRAW

Om simpleRAW

simpleRAW var en af de allerførste, der sådan rigtig gik grønt herhjemme. Konceptet udsprang oprindeligt af RAW-tankegangen, men er siden udviklet. I dag inkluderer menukortet både vegansk brunch, frokost og aftensmad. Maden er skabt af medarbejdere med både viden og entusiasme inden for vegansk gastronomi.