”Mandagsmad kl. 18: Umut er køkkenet: Ragout på kalvetunge, fladbrød og godt med salater... Med andre ord Umut kebab”.

Sådan står der på Ved Stranden 10’s facebook-side ved en 14-tiden mandag eftermiddag, hvor førnævnte Umut Sakarya fra den ”rigtige” pop up-restaurant I’m a Kombo nogle timer senere vil indfinde sig i den gamle fredede tehandel, der nu i over 2 år har fungeret som vinhandel, og servere kebab på sin helt egen måde.

Det er nemlig dét, det hele handler om her Ved Stranden 10, når gæstekokkene får lov at boltre sig i køkkenet. Frihed, legen med maden og rendyrket hygge.

Ingen regler
”Det skal være fuldstændig uformelt – ingen regler. Vi giver kokkene et frirum at lege i, som de så selv kan vælge at tilføje et personligt twist til. Hovedreglen er bare, at det skal være hyggeligt. Og så er det en supergod måde at starte en mandag op på, ved at invitere alle forbi til middagsmad – så er ugen i gang! Og egentlig handler det jo bare om, at vi gør noget, vi selv har lyst til at være med til”.

Jeg sidder denne mandag lidt over middag – over en kop kaffe i fin porcelænskop fra Royal Copenhagen – sammen med den ene af barens markante ejere, Christian Nedergaard, mens vintersolen falder blødt ind ad vinduerne i de lyse lokaler. Der er allerede gæster, der spiser frokost eller holder forretningsmøde over en gang mad og måske et glas vin.

I højtalerne er der klassiske juleslagere, på tavlen bobler fra både Frankrig og Danmark, rødvin fra Ploussard og Jean David, alt imens luften er fyldt med duftende, krydret gløgg, lavet overvejende af østrigsk vin og andre gode sjatter og med hele, spanske mandler i (som man både kan få hjemmebagte brunkager og æbleskiver lavet ”à la minute” til).

Men vi snakker ikke om jul. Vi snakker om vinbarmændenes seneste tiltag ”Mandagsmad”, der har været i gang siden midtoktober.

Det er slet ikke kun pop up-eksperter, der får adgang til gryderne (som fx den kæmpe kobbergryde, Christian indkøbte til formålet så snart havde en undskyldning, og som stod ham i 3500 kr.).

Nye elever og gamle chefer

Det kan være både være nye elever og gamle chefer, eller også laver vinbaren selv mad. Idéen er, at alle kan komme forbi og for 100 kr. prøve vellavet, kærlig personalemad, kendt under kælenavnet ”P-mad” – også selvom de ikke arbejder i branchen.

”Der er ikke nogen regler eller dogme for den type mad vi serverer om mandagen, men ofte er det dén slags, man ikke har tid til at lave derhjemme. Langtidsbraiserede retter, og noget der kræver håndværk, som fx anderledes udskæringer. Det bliver aldrig nogensinde kedelig P-mad eller pasta med kødsovs. Mandag er lidt sjov dag, hvor mange fra branchen har fri – så derfor er det også en måde at ruske op i en lidt kedelig ugedag. Der er en mere fri stemning om mandagen, når vi sætter maden på bordet. Folk snakker mere sammen på kryds og tværs”.

Et anden vigtigt element er impulsiviteten. Det er derfor Ved Stranden 10 først annoncerer, hvem der laver mad, og hvad du skal spise et par timer før, det hele går i gang. Nåja, og så fordi de heller ikke selv ved det meget før.

Samme update fra I’m A Kombo er selv kommet lidt tidligere på dagen:
”Umut laver Kebab på Ved Stranden 10 i aften fra kl. 18.
100,- pr. snude, kom glad!”, står der på facebook.

Det er altså ikke nogen hemmelighed, hvem det er, der kommer og laver mad – det skal bare ikke være det, der er i fokus.

Folk skal ikke komme for at kigge på en stjernekok
Vi gider ikke sådan noget cirkus. Altså at folk skal komme for at kigge på en eller anden stjernekok. Det skal bare være mad – det er dét, man skal komme for. Det er det sociale, det handler om og at få noget god, lækker mad. Så hellere gøre det til en overraskelse.

”Er det ikke ham dér…””.

”Vi inviterer jo bare de kokke, der har lyst til at komme og hygge med os og gæsterne, mens man tager et glas vin eller to. Vi gider jo ikke ha’ folk i køkkenet, der ikke har lyst til at være her – så smager det ikke godt” – siger Christian med ét af de mange glimt, der altid ligger parat i hans øjne.

”Ofte kan kokkene jo ikke lade være med at lægge deres helt eget køkkenpræg på maden. For eksempel var Nose2Tail-drengene også forbi hernede, og de lavede selvfølgelig blodpølse”.

Der er ingen reserveringer om mandagen – det er bare om at møde op med god appetit. Og det står helt selv én for, om det er et glas vin, der passer godt til retten man vil ha’, noget med yndlingsdruen – eller bare et glas vand.

Næste gang er det Lars, der laver mad. Bare Lars. Og ingen, nok heller ikke Lars, ved hvad der er på menuen endnu. Intet er sikkert. Andet end at maden står på bordet kl. 18 altså.