1. Vand, gær og surdej blandes. I vandet hældes rugmel og 800 g. hvedemel lidt ad gangen, mens røremaskinen kører ligeså stille derudaf. Tilsæt nu salt, valnøddekerner, hvidvinseddike, solsikkeolie og endnu mere mel. Fortsæt med at hælde mel i lidt efter lidt, til dejen næsten ikke klæber længere

2. Sæt dejen til hævning så længe, du kan vente - minimum 1 time og meget gerne 3 eller 5. Du kan også sætte dejen i køleskabet natten over

3. Stil ovnen på 220 grader. Hæld dejen fra skålen og direkte over på et meldrysset bord. Lad være med at ælte og den slags, dejen har bedst af at blive rørt så lidt som muligt. Skær dejklumpen ud i firkanter med en kniv eller form 2 brød

4. Bag brødet i oven i 20-25 minutter ved boller og 30-40 minutter, hvis det er brød, du bager. Har du damp i din ovn kan du slå den til de første 15 minutter. Vend brød/boller med undersiden opad og bag videre i yderligere 10 minutter

Server med tandsmør og stærk ost