Vallø Slotskro udenfor Køge løber med de store priser

Vallø Slotskro udenfor Køge løber med de store priser

Sabina
Spiseliv.dk

2016 og 17 har været fænomentale år for restauratørparret Palle og Tina Møller på Vallø Slotskro, hvis man altså opgør succes i hædersbevisninger: først vandt de Årets Bo & Spis adresse i Spiseguiden, så blev de Bedst på Sjælland foran Dragsholm Slot i finalen, og så blev de internationalt anerkendt for deres vinkort af det amerikanske vinmagasin Wine Spectator. Senest kunne de atter løfte hænderne da White Guide den 21 november præsenterede deres guide for 2018, hvor Vallø Slotskro blev hædret som Årets Smag for skillingen 2018.

Måske den store bølge af fremgang er det ultimative tegn på at anmelderne endelig er begyndt at rykke udenfor storbyerne, og vigtigst af alt, at gæsterne rykker med?

”Jeg tror helt sikkert at der er en udvikling i gang. Og vi har endnu ikke set toppen af det. Vi står på tærsklen til noget stort, en slags bevidsthedsændring omkring det at gå ud og nyde et godt måltid. Man er begyndt gerne at ville flytte sig for oplevelserne, for kilometerne betyder altså noget i sidste ende. Før vi overtog Vallø Slotskøkken havde vi en restaurant i Hårlev, som lå 14 kilometer udenfor Køge. Nu ligger vi 6 kilometer udenfor Køge, og det kan vi se gør en forskel. Der er noget mentalt i den afstand – 6 kilometer virker meget mere overkommelige, selvom 14 jo rent faktisk er ingenting, når man først har sat sig ud i bilen”, fortæller Palle.

Fra stille start til en førsteplads

Det var i 2010 at restaurationsparret besluttede sig for at flytte fra landsbyen Hårlev og ind i Vallø Slotskro, der som navnet antyder ligger lige overfor det gamle Vallø Slot. Beliggenheden er dermed ganske eventyrlig, men i starten gik Palle og Tina lidt stille med dørene. De ville opbygge en solid forretning, og så havde de en ambition om at lave noget helt andet end det, som slotskroen før tilbød. Det har resulteret i et hyggeligt men elegant fine dining koncept med udgangspunkt i lokale råvarer og store smage kombineret med en vinkælder med omkring 800 forskellige vine af høj kvalitet – af samme grund har Vallø Slotskro som sagt også modtaget et diplom fra Wine Spectator som en af bare 10 danske restauranter, der blev tildelt to glas for at signalere, at man har en fremragende bredde i vinkortet, og at restauranten er en perfekt destination for vinelskere.

”Jeg og Tina har ikke brugt så meget energi på at booste restauranten udadtil. Vi ville i stedet bruge kræfterne her på stedet for at opbygge det værtsskab, som vi var så kendte for i Hårlev, og som fortsætter her på slotskroen. Men nu hvor tingene er faldet på plads og der er styr på rutinerne har vi kunnet vende blikket mere udad, og deltage i nogle konkurrencer. Og sidste år var vi stolte af at vinde Bedst på Sjælland, som er en dyst der har til hensigt at vise danskerne niveauet udenfor de store byer.”
 

Det gode værtsskab

Men for at vende tilbage til den aktuelle hædersbevisning fra White Guide har Vallø Slotskro især udmærket sig ved balancen mellem økonomi og produkt – hos Palle og Tina ligger prislejet nemlig der, hvor de fleste kan være med. De præsterer at servere mad, matche drikkevarer, yde service og værtsskab i mesterklasse uden at pengepungen gløder bagefter, og de er så heldige at kunne tilbyde deres gæster en helstøbt oplevelse, fordi de også har 8 værelser til rådighed. De er nyrenoverede og ligger lige overfor slottet, og Palles og Tinas gourmetophold er blevet særligt populære, hvor gæsterne kan købes sig til en 4 retters menu og en overnatning med morgenmad i de flotte faciliteter.

”Af alt hvad der sker her holder vi allermest af vores gæster. Det er fantastisk at mærke deres humør og tillid, og vi prøver at gøre hver en oplevelse så personlig som muligt. Når folk kommer første gang gør vi vores bedste for at lære dem at kende, og vi har masser af stamgæster der elsker gensynet med stedet her. Og Så går jeg og Tina ofte ud blandt gæsterne og småsludrer og lægger noget på deres tallerkner. Det er den største æresbevisning, når folk kommer igen, og jeg har ingen interesse i at skrue mine priser i vores for at fremstå ekstra fin. Luksus ligger især i den personlige relation, og den kan ikke købes for penge”, fortæller han.

 

 

Kunsten at lave en god handel

Men omgivelserne spiller naturligvis også en rolle, når folk søger ud af byerne for at slappe af. Vallø Slotskro ligger sammen med slottet i en gammel park fuld af stier, og de omgivende skove er også høstegrund for kroens kokke, når der er friske spirer og urter i skovbunden. Blot 2 kilometer herfra ligger havet, og man kan følge skoven næsten helt ned til stranden.

At rigtig god mad ikke nødvendigvis behøver koste en bondegård hænger selvfølgelig også sammen med godt købmandsskab. Priserne kan forblive på et rimeligt niveau fordi Palle og Tina forstår at udnytte sæsonens råvarer, så englene synger, og når tingene er i sæson, er de som regel også billigere end sædvanligt. Og restauratørparret anstrenger sig for at få produkter fra Køges opland, hvilket også kan hjælpe økonomisk, og giver en vigtig økonomisk indsprøjtning til de små bønder i området: ”Jeg får de mest fantastiske grønne asparges fra Klippingegård ved Stevns. Og svinekødet kommer fra skovgrise nær Holbæk. Skovkyllinger får vi også fra en lokal opdrætter, og disse leverandører er vores livsnerve. Jeg ved godt at mange kokke er begyndt at lave deres egne køkkenhaver, men det har jeg og Tina slet ikke tid til. Vi lægger ansvaret ud til de gode bønder i vores opland, og så støtter vi dem”, slutter Palle.