Fonden repræsenteres af en sammenslutning af førende kokke fra nogle af Danmarks bedste restauranter samt fødevarevirksomheder, som alle har det mål for øje, at hæve niveauet for dansk gastronomi langt ind i fremtiden. Dette gøres bl.a. ved at støtte unge kokketalenter til at blive endnu dygtigere til klassisk håndværk og teknikker, men også vise dem at det er vigtigt, at være en god kollega og ven, for sammenhold i branchen løfter dansk gastronomi - også på den udenlandske madscene. Det viser de danske topkokke tydeligt ved, at gå forrest med passion for faget og lysten til at hjælpe de unge kokketalenter, som repræsentanter for Fonden for Dansk Gastronomi, frivilligt og ulønnet.

Hvordan finder man de unge kokketalenter
Hvert år indstilles unge talenter til Masterclasses, som Fonden løbende samler penge ind til at kunne afholde. Det er til disse Masterclasses de unge lærer om klassisk håndværk og teknikker. Unge kokke og elever under 30 år inviteres hvert år til to Masterclasses - én i øst og én i vest - hvor de kommer rundt hos tre af fondens kokke og lærer om alt fra beef Wellington, indbagt laks, eclair til noget helt andet. I år foregik Masterclass København den 30. september hos Brønnum og den 23. september hos Bent Brandt i Århus.

På dagene udvælges 3 fra hvert hold af unge, der har udvist god velvilje, nysgerrighed på at lære, godt håndværk samt at have været en god kammerat. Disse går videre til konkurrencen kokkenes Kokketalent - her skal de være elever for at komme med i konkurrencen - som afholdes hos Danish Crown i Randers den 28. oktober. Her dyster de 6 elever om en præmie på et rejselegat til en værdi af kr. 25.000,-
For at vinde, skal de have tydelige elementer fra noget af det de har lært til Masterclasses med samt at retten er varm, velanrettet og velsmagene. Vinderen afsløres på dagen.

Årets festaften og Kokkenes Kok
En gang om året afholdes der en festaften, hvor der samles penge ind til at fonden kan lave sine aktiviteter for de unge. Her stiller fondens kokke frivilligt op og laver en brag af en middag - en rigtig brancheaften hvor andre dygtige kokke inviteres med.
Denne festlige aften afholdes i 2024 hos Sortebro Kro den 3. november, hvor også den prestigefyldte pris ´Kokkenes Kok´ uddeles. På aftenen er det Fonden for Dansk Gastronomi som uddeler kokkenes egen hæderspris - Kokkenes Kok - som er en pris der går til en kok, der har ydet en særligt bemærkelsesværdig indsats for at fremme dansk gastronomi.

Middagen er sponsoreret af flere fødevarevirksomheder, som både er med på dagen og samtidigt støtter op om projektet. I år har Fonden for Dansk Gastronomi tilføjet en auktion og tombola, som gerne skal være med til at samle endnu flere penge ind. Aftenens konferencier bliver Timm Vladimir.
Fondens bestyrelse består af:
• Pelle Øby Andersen, formand, Food Organisation of Denmark
• Lars Johannesen, Danish Crown
• Anita Klemensen, Restaurant Studenterkilden
• Steffen Villadsen, Sjette Frederiks Kro
• Per Thøstesen, Bistro Boheme
• Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall
• Vivi Schou, tidligere Restaurant Babette
• John Kofod Pedersen, Sortebro Kro
• Claus Christensen, Salon
• Morten Vinther, Jacobsen/Carlsberg
• Sofie Biltoft-Riis, Arla Foods
• Niclas Østergård, Arla Foods
• Ida Maria Kampmann, sekretær, Food Organisation of Denmark