Det er nærmest den omvendte verden. Plejer det ikke at være franskmændene, der ved bedst, når det kommer til gastronomi og vins fins? Er det ikke Frankrig, der er hjemland for alverdens store kokke?Både Escoffier, Michel Bras og den vaskeægte Paul? Ikke The Paul, men Le Paul, verdens laveste kok med verdens højeste kokkehue, som står og svinger pisken over sine stakkels køkkennegre, mens han råber, DER KAN VÆRE MEGET MERE SMØR I DET DER! Paul Bocuse, altså, og nej, nu skulle det ikke handle om ham, men han er svær at give slip på, når man først har taget ham til sig (det må være smørret?).

Ikke desto mindre er avantgardistgastronomerne, som det franske gastronomunivers Omnivore, der ud over at udgive bøger og magasiner også arrangerer kokke- og vinfestivaller, er blevet fortaler for, helt vild med la cuisine nordique. Fænomenet er ikke helt nyt: Allerede for seks år siden på den store Omnivore Food Festival i Deauville kunne man således møde René Redzepi, og både Mads Refslund, René Redzepi og Christian Puglisi har været med siden, og næste år er både Christian Puglisi og Rasmus Kofoed (Restaurant Geranium) til stede (sammen med Arzak, Berasetegui og Luis Aduriz blandt andre; nordspansk bølge er nemlig heller ikke slut endnu), men nu her i første omgang tager Christian Relæ Puglisi og Torsten (Malling &) Schmidt altså til Paris som repræsentanter for la brigade nordique for at kokkerere på Les Grandes Tables du 104.

Den skarpe læser vil muligvis indvende, at Relæ ikke er nordisk, og det er også rigtigt i den forstand, at de jo ikke har et religiøst forhold til nordiske råvarer og gladeligt bruger både olivenolie og trøffel fra Umbrien (hurra for dem), som Noma fx har det. Christian Puglisi siger dog til Spiseliv:

"Det er rigtigt, at Relæ ikke er nordisk, og det plejer jeg at holde virkelig stejlt på, og jeg ved godt, arrangementet her er slået op på det med det nordiske, men jeg synes egentlig, det er et sympatisk arrangement, så jeg har ikke taget det så højtideligt denne gang. Det nordiske er måske også det mest oplagte link mellem mig og Torsten (Schmidt), så som sådan er det forståeligt nok, at det er det, de har valgt at betone. Uanset hvad glæder jeg mig. Der er plads til 160 gæster, og de 130 er allerede solgt.”

Og mht. det nordiske kan man måske tillade sig at tale om en nordisk stil i den mad, som både René Redzepi, Christian Puglisi og Torsten Schmidt – for nu at holde os til dem, det handler om – laver (en stil, der i øvrigt – pudsigt nok – går igen på det hypede parisersted Châteaubriand). Det er kort fortalt mad i den lette stil, hvor friskhed og 'naturlighed' i både smag, udseende og fornemmelse betones.

Hvad de skal så lave, Christian & Torsten? Mad, naturligvis. Til 35 € menuen inklusiv et glas bobler (non dosage nature, biensûr) at starte på. Vinen køber man selv. Vinkortet – der ligesom boblerne, og ligesom på Relæ i øvrigt, er très nature – starter ved 15 € flasken; det er vel ok.