Picture

Frokost bag voldene i Rabes Have

De lokale, ved det, og de gør det: hygger, spadserer og lufter hunde på resterne af det gamle voldanlæg, som omkranser Christianshavn. Det er netop her, at den traditionelle Store Bededagstur er blevet afviklet i århundreder, og endnu i dag er det yderst stemningsfuldt at følge stierne, som smyger sig omkring bastionerne, og opleve atmosfæreskiftet mellem det hektiske Amager og den det gamle København inde bag voldene. Traktørstedet Rabes Have ligger næsten helt vokset sammen med de gamle voldanlæg, og umiddelbart gør stedet heller ikke det store væsen af sig, som det ligger der med sammensunkne mure og små vinduer. Men indenfor åbenbarer der sig et rigtig hyggeligt frokoststed, der har rødder helt tilbage til 1600-tallet, hvor man lavede brændevin her. Har man ikke fået nok af den friske luft – og er vejret til det – bør man også nyde den dejlige gårdhave.
 

Picture

Fredensborg Store Kro, slottet og Esrum Sø

En af centrene for den danske kongemagt har i århundreder været Fredensborg, hvor Frederik den 4 i starten af 1700-tallet byggede sit elskede slot. En bygning, der helt op til i dag har været et vigtigt mødested for de kongelige, både når det gjaldt det private og det offentlige liv. Omkring slottet skød en landsby op, og deriblandt en statelig, hvid bygning til venstre for selve slotspladsen, hvor royale gæster kunne sove, når der var behov for det. I samme ejendom ligger i dag Fredensborg Store Kro, hvor de luftige lokaler lægger væg til gourmetmad både til frokost og aften. Med blot et stenkast til Esrum Sø er der vide muligheder for at trave sig en tur i omgivelserne i anledning af bededagen, både rundt i slotsparken og helt ned til vandet. Det er netop i naturen omkring søen, at Fredensborg Store Kro finder mange af råvarerne til maden på spisestedet, som netop i det sene forår pibler frem.
 

Picture

Kroatisk vin & tapas i Helsingør

Omkring Kronborg Slot løber et smalt bånd af blødt græs, der indkapsler den statelige bygning og det gamle borganlægs bastioner, og agerer bølgebryder mellem jord og hav. Området er elsket af de lokale, som jogger, lufter hund og spadserer her, og også kan komme helt ned på stranden for fødderne af det gamle renæssanceslot. Kronborg blev først opført under Erik af Pommern og siden af Frederik den 2, men brændte i 1629, hvorfor Christian den 4 opførte det i sin nuværende udgave. Kronborg er det oplagte sted at besøge i bededagene, hvor man også kan gå på opdagelse i selve slottet, i kælderen og i kasematterne, hvor den berømte statue af Holder Danske befinder sig. Efter rundgangen langs Kronborgs fæstningsanlæg er det hyggeligt at fortabe sig i Helsingørs gamle middelaldergader, og i en af de hyggeligste ligger Kroatisk Vin & Tapas. Stedet startede egentlig som en lille vinbar i Stengade, men har takket været sin succes udvidet og kan nu byde på større lokaler, hvor man kan droppe ind og nyde et rigtig godt glas kroatisk vin, ledsaget af lækre tapas. Er sulten større efter både mad og kroatisk vin kan man vælge flere flasker fra det lange vinkort og tilføje varme retter, a la dampede muslinger og en mør ribeye.  

Picture

Cafe København nær Frederiksborg Slot

’Rød’ er gammel dansk for ’rydning’, og kendetegner mange af de bynavne, som vi har i Nordsjælland. Hillerød var en af de større rydninger, som i gammel tid blev foretaget her, men selve byen begyndte først at skyde op da Frederik den 11 købte en stor herregård af Gøye-familien, og døbte den Frederiksborg, efter ham selv. Det Frederiksborg Slot, som vi i dag kan nyde synet af ude i Hillerød slotssø, er dog bygget af Christian den 4, og få steder har man så flot en udsigt udover hele sceneriet som fra Café København. Caféen ligger i forlængelse af selve Hillerøds hyggelige Torv, der prydes af en statue af Christian den 4 og ofte er fuld af ænder, som kommer i land fra søen. ’I gamle dage’ var bygningens dansegulv stedet man besøgte for at lufte danseskoene til den nyeste musik, mens Café København i dag er et meget populært mødested for lokale i alle aldre, og byder på klassiske caféretter: til frokost kan man få burgere, godt smørrebrød og lune husmandsretter, og om aftenen møre bøffer, lækker pasta og gode fiskeretter. Søndagen er desuden lokalt skattet for sin store brunchbuffet, og er vejret til det kan man naturligvis nyde både mad og udsigt fra Café Københavns flotte terrasse blot et par meter fra slotssøen. Er der behov for at spadsere mætheden af sig ligger den smukke barokhave lige om hjørnet bag Frederiksborg Slot.
 

Picture

Peter Lieps hus i Jægersborg Dyrehave

Få steder er så idyllisk midt i maj som Dyrehaven nord for København, og for mange nordsjællændere og københavnere er det en fast forårstradition at tage en tur i den store, historiske park. Midt i parken ligger det kendte Peter Lieps Hus som en lille oase midt i al det grønne, og skønt traktørstedet har været brændt ned flere gange siden sin første opførelse i slutningen af 1700-tallet, er det noget af en institution. Stedet er opkaldt efter skytten Peter Liep, som i 1880’erne havde restaurant her, og endnu i dag kan man nyde det gode, klassiske husmandskøkken i Peter Lieps Hus, både i form af smørrebrød eller lune retter. Til den lille sult kan man få sig en god kop kaffe med lagkage til ved bordene udenfor, mens kapervognene triller forbi og hjortene skimtes i det fjerne, men er vejret ikke lige til det er det ingen skam at sætte sig indenfor: med lamper omgivet af hjortetakker og trofæer på væggene er man ikke i tvivl om, hvor man befinder sig. I sommersæsonen er huset også åbent om aftenen, og tilpasset de lange, lyse timer under bøgene.
 

Picture

Rungsted Kro og spadseretur på Rungstedlund

Nordsjælland er plettet af slotte og herregårde, men ikke alle steder har huset kun royale. Danmarks vidtberømte forfatterinde Karen Blixen levede og døde på sit landsted Rungstedlund, der i dag udgør et af Sjællands mest fascinerende museer. Stedet er oplagt at opsøge på lune majdage, og er omgivet af en fantastisk have, hvor Karen Blixen selv ligger begravet. Blot et stenkast herfra befinder Rungsted havn sig, og dermed også Rungsted Kro, hvis hyggelige stuer fulde af bindingsværk, malerier og kuriosa er det perfekte sted at nyde god kromad og smørrebrød enten inden eller efter besøget og spadsereturen på Rungstedlund.