Søren Aamand er medejer af Bargruppen Aps og barchef på The Lodge i Vejle, hvor han arbejder tæt sammen med køkkenet om at sammensætte cocktails, så de passer præcis til den mad, der bliver serveret - eller omvendt. For ofte er det kokkene, der justerer retternes ingredienser efter den smag, Søren Aamands cocktails har, og køkkenet laver også alle de sirupper, der bruges i cocktailsene. Samarbejdet er gensidigt lærerigt, og Søren fortæller, at hvor han som bartender ofte tænker meget i spiritus og udseende, så er fx bitterhed og sødme vigtigt for kokkene. Lærerigt kan det også være for gæsterne at vælge den vante vinemenu fra til fordel for cocktails til maden, og de fleste bliver positivt overraskede over at få rykket vanens grænser. Og det er lige præcis det, der gør Søren Aamands arbejde rigtig sjovt.

“Det er ikke særlig morsomt at lave en mojito, som folk har smagt 1000 gange før. Jeg vil hellere give gæsterne en oplevelse af noget nyt.”

Ok så, men jeg kan ikke lade være med at spørge:

Kan man drikke cocktails til mad?

“Ja, cocktails kan præcis ligeså vel som vin drikkes til mad, og der er oven i købet nogle flere parametre at spille på, fordi ingredienserne kan varieres og kombineres i det uendelige. Man kan lave en let cocktail til lette retter og en, der er tungere og med en tykkere konsistens til en bøf med bearnaise. Det er bare et spørgsmål om at smage den til. Man kan også tilpasse cocktails, så de både passer til maden og til den enkelte gæsts præferencer.”

Hvad er hot på cocktailscenen lige nu?
“Mange har fået nok at sødmen i daiquiris, pina coladas osv., og de klassiske, mere bitre cocktails er begyndt at komme meget igen. I det hele taget arbejder man lige nu meget mere med bitterhed, som giver en længere, mere kompleks eftersmag. Man kan få bitters i utallige varianter, fx chokolade, selleri og appelsin, og bare et par dråber giver et twist, der gør eftersmagen sjovere og mere udefinerbar. Det gør cocktailen mere interessant, at man ikke umiddelbart kan smage, hvad der er i.”

Hvad er vigtig, når man skal sammensætte en cocktail?
“Det er egentlig ret enkelt: En god cocktail indeholder spiritus, noget sødt og noget syrligt plus eventuelt noget bittert. Når der er balance i forholdet mellem de elementer, kan man lege frit derudfra og fx putte frisk rosmarin i, lidt rabarber eller hvad man har lyst til.”

Hvad skal vi drikke til sommer?
“Jeg er selv rigtig glad for det helt simple, og jeg ville servere en gin-cocktail med sukkersirup, citronsaft og friske bær toppet med danskvand for at give den liv og gøre den læskende. Hvis man er så heldig at have en have, kan man også sagtens lave en lækker sommercocktail med udgangspunkt i det, man kan finde der, fx rosenblade og citronmelisse med en god vodka, honning og is. Det er en rigtig lækker terrassecocktail.