Under parolen ”Snapsen tilbage til folket” har kokken Rasmus Leck-Fischer for nylig udgivet en bog med opskrifter på snapse til enhver lejlighed: Sommersnapse, madsnapse, snapse til kaffen og cocktailsnapse, hvor det på ægte nordisk vis er de gode ingredienser, som findes i naturen omkring os, som kommer i spil. Det er en rigtig god idé!
 
”Med lidt held kan den obligatoriske gin & tonic få lidt konkurrence i fremtiden, når vennerne kommer på besøg,” skriver Rasmus Leck-Fischer i bogen, som især henvender sig til det yngre snapsepublikum, som ellers kun kender kommensnapsen fra denne tids julefrokost.
 
Opskrifterne er så enkle, at de er til at gå til for enhver, og de fleste ingredienser i bogen er rimeligt tilgængelige, hvis man ved, hvor man skal lede. Det ved Rasmus Leck-Fischer, og han deler rundhåndet ud af tips i bogen, som nok skal vække lykke under juletræet eller som mandelgave til unge og gamle – snapsefans eller ej.
 
Snaps – naturen på flaske af Rasmus Leck-Fischer. Forlaget Ehrhorn-Hummerston 2013
 
6 hurtige til Rasmus Leck-Fischer – om snaps
 
Hvorfor skal man drikke snaps?
Snaps kan være et super lækkert alternativ til eksempelvis rom og whisky. Snaps er desuden helt fantastisk at lave cocktails med - mulighederne er uendelige. 
 
Hvorfor skal man lave sin egen snaps, fremfor at købe en færdig? 
Der er faktisk kommet nogle rigtig gode kryddersnapse på markedet, fx Schumachers snapse. Men man skal lave sin egen for det første fordi, man på den måde slipper for den rædselsfulde kommensmag, som de fleste købesnapse har, og som desværre har været med til at gøre snaps til en upopulær drik. Desuden er det sjovt selv at have skabt smagen i flasken. Det er den samme fede fornemmelse, som når jægeren og fiskeren selv bringer byttet hjem. Smagen af hjemmelavet snaps varierer og kan aldrig fuldstændigt genskabes. Derfor er hver enkel flaske unik, og det er det fineste, man kan byde sine gæster. 
 
Hvad drikker man snaps til udover julesild? 
Bløde og let sødede snapse lavet på fx valnød, umoden pære og hvidtjørn går godt til ost og chokolade. Bærsnapse er rigtigt gode til desserter. Kraftigt parfumerede snapse lavet på fx lavendel, salvie og hæg kan med fordel bruges i cocktails, som matcher et hav af forskellige retter. 
 
Hvilken snaps drikker du helst selv? 
Min egen! Jeg har selvfølgelig en favorit, og det er enten umoden pæresnaps eller snaps med rønnebærblomsterknopper. 
 
Hvilken snaps er den værste, man kan servere for dig? 
En lunken Rød Aalborg. 
 
Har du et snapsetip til Spiselivs læsere? 
Midsommeren er den bedste snapsetid, hvis man vil  have det mest varierede snapseudvalg til julefrokosten. Så mit råd er at sætte kryds i kalenderen og lave sine snapse i sommermånederne. Ingen snapse er ens, derfor er det vigtigt at smage på dem ofte og selv vurdere, hvornår smagen er bedst, og de skal filtreres. Et andet råd er, at man skal huske at kun meget få snapse skal fortyndes - det er misforstået, når man tror at alt snaps skal fortyndes igen og igen - det bliver smagen ikke bedre af.