Vibeke Sell fra Danske Restauranter & Caféer (DRC) anslår, at 80% af restauranterne i Københavns indre by har været ramt af vandskader efter skybruddet 2. juli i år.

”Det var ikke bare det, at de blev oversvømmede, der var problemet. Det var kloakvand, der fossede ind, og så skal man have fødevareregionerne ind over bagefter for at tjekke, at alle bakterier er væk.”

Hun fortæller, at fordi oversvømmelsen skete i sommerperioden, ramte det restauranterne ekstra hårdt. For det første fordi, de måtte vente længere tid på at få fødevareregionernes godkendelse på grund af ferie, og så er sommermånederne typisk et tidspunkt, hvor mange restauranter henter en stor del af deres omsætning.

”Det er en periode, hvor mange krydstogtskibe lægger til, så mange er gået glip af en omsætning, de har kalkuleret med,” siger Vibeke Sell.


Gæsterne skyllede væk

Rasmus Grønbech, som har restauranten Grønbech & Churchill på Esplanaden, fortæller, at da skybruddet indtraf kvart over otte om aftenen den 2. juli, måtte gæsterne øjeblikkelig forlade restauranten:

”De skyllede nærmest væk.”

Grønbech & Churchill åbnede op igen efter seks uger den 12. august, efter at Rasmus Grønbech havde brugt det meste af, hvad der ellers kunne have været en sommerferie, på byggemøder og restaurering af kælderlokalet på Esplanaden.

”Det er billigt sluppet, jeg ved at mange andre har været lukket meget længere, og nogle har endnu ikke åbnet op igen," siger Rasmus Grønbech, der måtte skifte alt inventar ud i restauranten, som ellers stod spritny og nyåbnet bare 4 måneder forinden.

Overtog to måneder før
Et af de steder, der har været hårdest ramt af vandskader, er Bjørnekælderen på Frederiksberg, som kun to måneder før, skybruddet indtraf, blev overtaget af den unge kok og tjener Tanja Benn.

Therese Toft Hansen, som er administrativ medarbejder i Bjørnekælderen, fortæller, at da skybruddet ramte Frederiksberg den 2. juli midt i aftenrykket, måtte alle Bjørnekælderens gæster evakueres, mens de sad og spiste.

”Der var kloakvand i hele restauranten, det har ødelagt alt. Restauranten var totalskadet, og alt måtte rives ud. Der var kun de bærende vægge tilbage.”
 

”Det var vanvittigt omfattende. Alt har været ude, lokalet har været fuldstændig tømt, alle maskiner har været sendt til restaurering og alt ned til den mindste gaffel er blevet skiftet ud eller desinficeret. Det har været et kæmpe arbejde – det har været rigtig øv.”

”Det har været rigtig øv”
Et andet sted, der var hårdt ramt, er vinbaren Il Senso ved Kongens Have. En af bagmændene, Jonas Fogh, fortæller, at vinbaren var lukket fra den 2. juli og frem til den 13. september.

”Det var vanvittigt omfattende. Alt har været ude, lokalet har været fuldstændig tømt, alle maskiner har været sendt til restaurering og alt ned til den mindste gaffel er blevet skiftet ud eller desinficeret. Det har været et kæmpe arbejde – det har været rigtig øv.”

Men det, der måske har været mest ”øv”, fortæller Jonas Fogh, er, at Il Senso blev pålagt af forsikringsselskabet at fyre alle medarbejdere i perioden, indtil vinbaren kunne åbne igen efter knap 3 måneders renovering.

”De er heldigvis kommet tilbage, og det er vi meget taknemmelige for.”

Lige så travlt som før
Også gæsterne er kommet tilbage, og Jonas Fogh fortæller, at Il Senso nu har ligeså travlt som før vandskaden.

”De sidste to weekender har der været fuldt hus. Vi kan mærke, at gæsterne har savnet Il Senso, og vi er dybt taknemmelige for den opbakning, vi har fået både på Facebook og blandt gæsterne i vinbaren. Men vi har da været meget bekymrede for, at folk ville finde et andet sted at gå hen, når de var gået forgæves et par gange.”

Rasmus Grønbech har også været bekymret for gæsternes loyalitet.

”Lige inden vandskaden havde vi fået gode anmeldelser i mange medier, og da vi åbnede op igen, havde det ingen nyhedsværdi. Gæsterne er begyndt at komme igen, men fordi vi ikke har været på banen ret længe, har vi været meget bekymrede for at glide ud af folks bevidsthed, når de blev mødt af et ’lukket’-skilt på døren.”


Man kan altid finde noget positivt

Men der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Therese Toft Hansen fortæller, at der i Bjørnekælderen efter skybruddet er rykket om på inventaret, så logistikken er lidt mere logisk. Også på Il Senso er der blevet bygget om, og vinbaren har blandt andet fået nye, flotte vinkøleskabe.

”Man kan altid finde noget, der er positivt, men jeg ville godt nok hellere have undværet,” siger Jonas Fogh.

Udover Il Senso, Bjørnekælderen og Grønbech & Churchill er bl.a. Restaurant Amalie, Christian 4-tal, Told & Snaps og Café Alma åbnet igen efter omfattende vandskader. Ida Davidsen er fortsat lukket og forventer først at åbne op igen til november.