Det starter med druemost
Måske skulle vi lige starte med at præcisere, at pet.nat. er vin. Derudover er det en efterhånden officiel forkortelse for petillant naturel, der direkte oversat betyder 'naturligt mousserende'. Modsat unaturligt mousserende eller hvad? Ja, faktisk. Champagne og anden vin, der proklamerer at være produceret efter champagnemetoden, méthode champenoise, får tilsat bobler for nu at sige det på den måde. Pet.nat. indeholder bobler naturligt.

Sådan laver man bobler i vin
Vin bliver til vin ved at mosten gærer, hvorved sukkeret i druemosten bliver omdannet til alkohol. Champagne bliver til champagne ved at gennemgå en andengæring. Dvs. når mosten har gennemgået gæringen og er blevet til vin, tappes den på flaske og tilsættes gær og sukker, hvorpå den begynder at gære igen, men da der ikke er noget ilt, bliver sukkeret omdannet til kuldioxid, altså bobler, og ikke til alkohol. Og vupti, så har man champagne.

 

Men man kan også gøre sådan
Med petillant naturel er det anderledes enkelt. Der tapper man vinen på flaske, inden den er færdig med at gære på tanken (alternativt fadet, men med petillant naturel er det typisk på tank), og så gærer den færdig i flasken, men pga. den manglende ilt, omdannes gær og sukker til kuldioxid – altså bobler – i stedet for til alkohol. Derved får man en frisk, lidt sød vin med lav alkoholprocent og bobler. Med andre ord: En rigtig solskinsbasker.

Det er oftest de små vinbønder med en naturlig tilgang til vindyrkning og vinproduktion, der laver pet.nat., og priserne er ofte mere end rimelige og overkommelige.

Har du fået mod på at smage et glas pet.nat., så prøv her:

Sabotøren
Byens svedigste høvlbænk, vinbaren i en sidegade på Nørrebro, serverer et lille stykke hjemmelavet mad til gode biovine skænket glasvis, heriblandt pet.nat. fra Loire.
Sabotøren, Fensmarksgade 27, 2200 København N
Åbningstider: tirsdag-onsdag: 15-22, torsdag-lørdag: 15-23

Kadeau
Bornholmerperlen forsøger sig med en gang pet.nat. til desserten, som består af bl.a. havesyre og yoghurt.
Læs mere om Kadeau her.

Ved Stranden 10
Vinbaren, der både i design og indhold er tiptop, har pet.nat. fra Jura på kortet, lavet på druen ploussard, og pas på det glider lige ned, så man skulle næsten tro, det var saftevand.
Ved Stranden 10, 1061 København K
Åbningstider: mandag-torsdag 10-20, fredag-lørdag 10-22

Relæ
Selvfølgelig kan man få pet.nat. hos Relæ, der ikke serverer andet end naturlig vin til naturlige priser.
Relæ, Jægersborggade 41, 2200 København N
Åbningstider: tirsdag til lørdag aften

Den Røde Cottage
Igennem hele juni måned er der pet.nat. på menuen!
Den Røde Cottage, Strandvejen 550, 2930 Klampenborg
Åben hver dag

SalonSalon
'Salonen', som den går under i 8000C, er leveringsdygtig i naturlig vin, heriblandt pet.nat., naturligvis.
SalonSalon, Vestergade 50, 8000 Århus C
Åbningstider: tirsdag-torsdag 16.30-24, fredag-lørdag 15-02

Og vil du lave din egen pet.nat.-smagning, så investér i nogle pétanquekugler og henvend dig her:

Krone Vin
Rosforth & Rosforth
Skål
Lieu Dit