Picture

Høst festival på Esrum kloster

Der har i flere år sket ting og sager på Esrum Kloster, der ligger naturskønt ned til søen ad samme navn, og i snart 800 år har kunnet præsentere et klosterkøkken. Indrømmet: I middelalderen var der ikke meget pomp og pragt over den mad, man serverede, men unikt for gastronomien var det, at man selv dyrkede sine egne råvarer. Jord-til-bord-traditionen er man for længst blevet fortrolig med på klostret, der i det sidste årti har markeret sig mere og mere som et gastronomisk hot spot i området. Klostret har stadigvæk sin gamle urtehave i behold, og laver sin egen, berømmede øl, honning og klostersennep. De smukke oplevelser er oplagte at bruge til større events, og derfor løber Esrum Klosters Høst Festival ad stablen her, med Nordsjællands bedste bønder og producenter, der præsenterer lækkerier fra Bla. Gribskov. Festivalen foregår fra den 26-27 august.
 

Havnen 3: Living Foods i Gilleleje

Langs den nordsjællandske kyst varer sommeren længere end turistsæsonen, og der er noget ferieagtigt over at smutte til byerne helt oppe på nordkysten, hvor livet går sin adstadige gang. Gilleleje kan dog mere end blot at være et foretrukkent badested for turisterne, for byen har sat gang i et spændende, gastronomisk projekt på havnen, nærmere bestemt i den gamle fiskehal kaldet Havnen 3. Her holdes der hver onsdag fra juni til 31 august et Living Foods marked, og steder er et udstillingsvindue for lokale producenter af råvarer, gastronomi og produkter. Havnen 3 er 350kvm stort og ligger centralt på turiststrøget på Gilleleje havn. Har man stor appetit er det oplagt at spise frokost efter aftensmad før eller inden på Brasseriet Gilleleje, der ligger i et idyllisk hus langs havnekajen. Her kan du nyde klassisk, dansk mad med et elegant strejf, naturligvis med udgangspunkt i al godt fra det lokale hav.
 

Værftets madmarked i Helsingør

Det er lang tid siden, at Helsingør blot var en by, som var kendt for sine fulde svenskere, og Kronborg. I de sidste par år er der nemlig sket rigtig meget på kulturdelen i byen, måske smukkest illustreret med Kulturværftet, der ligger som et stort, imponerende væsen i glas og stål, lige midt på havnen. Værftet bruges som scene for talrige koncerter, teateropførelser og kulturelle sammenkomster, og selvfølgelig har gastronomien også en vigtig plads, blandt andet i form af Værftets Madmarked, som ligger i de renoverede haller, der engang rummede Helsingør Værft. På madmarkedet kan man samles omkring langborde med venner, familie og dates og nyde mad fra hele verden, fra boder med forskellige street food koncepter. Madmarkedet inviterer alle indenfor, både lokale og turister. Byen er desuden fuld af gode spisesteder, som for eksempel det hæderkronede Madam Sprunk Hotel. Madboderne lukker kl. 20.00, mens baren og aktiviteter har længere åbent. Madmarkedet kan nydes året ud, og har åbent lørdag – søndag fra kl 11-22, og tirsdag til fredag fra kl 11-21.
 

Saml vilde urter ved Dragsholm Slot med slottets stjernekok

På udvalgte onsdage og søndage kan man frem til slutningen af oktober komme med chefkok Claus Henriksen fra Dragsholm Slot komme ud i den vilde natur omkring slottet og samle spændende urter. Vandringen går 4 kilometer igennem skov, mark og langs havet, og undervejs fortæller Claus om de mange spændende urter, som findes i den specielle biotop omkring Dragsholm, og som Claus bruger til dagligt i slotskøkkenet. I får lejlighed til at smage på dem alle, og får på den måde jeres egne værktøjer til at finde lækre og sunde planter i naturen. Efter turen er der mulighed for at købe en let frokostret i bistroen Dragsholm Bistro til 100kr, og der er et glas øl, vin eller sodavand inkluderet i prisen. Turen er både en mulighed for at stifte bekendtskab med Dragsholm køkken, der er blevet michelinstjerneprydet, og den helt særlige natur på stedet. Vandreturen koster 75 kr.
 

Lejre høstfestival og god mad i Geopark Odsherred

For ikke så længe siden hørte navnet Lejre uløseligt sammen med vikinger og bronzealderhuse, hvor man selv kunne bo og lege fortidsmenneske for en dag, men i dag er konnotationerne omkring byen og dens opland blevet mange flere. Kommunerne Frederikssund, Roskilde, Holbæk, Odsherred og Lejre er nemlig gået sammen og danner sammen rammen om det smukke Fjordland rundt om Isefjord og Roskilde Fjord. Området er unikt og storslået og formet af istiden på en helt særlig, svungen måde. Fjordlandet gemmer på både Geopark, UNESCO verdensarv og Nationalpark Skjoldungernes land, og midt i det hele ligger Lejre, der med sin nærhed til Roskilde er et vigtigt opland for friske råvarer og stor smag. Lejre afholder sine Høstfestival lørdag den 9 september, hvor et væld af stadeholdere vil byde på spændende oplevelser, hvor lækkerierne er økologiske. Begivenheden bliver krydret med børneteater og kunsthåndværk, og så ligger byen ikke langt fra den spændende Restaurant Herthadalen, som om nogen er aftager af områdets gode råvarer. Det er oplagt at snuppe sig en frokost her, hvis muligheden er der, og på den måde afrunde en rejse rundt i det midtsjællandske køkken. Se mere på www.lejrehoestfestival.dk