Samsø Råvarefestival viser vej til den gode smag

31/5 2017

 

Flere år inden det blev moderne at snakke om lokale fødevarer, om små producenter, hjemmesyltning, surdej, gadekøkken, sæsonfokus og alle de andre gastronomiske ting, der lige nu er oppe i tiden, slog Samsø Råvarefestival teltåbningen op for en verden af god smag. En verden, der i år bliver endnu mere eventyrlig at gå på udforskning i.

Vi deler ud af stoltheden

Samsø kaldes ”Danmarks Køkkenhave” og med god grund. Det milde klima og den lange tradition for dyrkning af grøntsager har gjort øen til et af de steder i landet, hvor der produceres de allerbedste råvarer. I løbet af det seneste årti er der tillige skudt en masse små producenter frem, der laver alt fra hjemmerørt aspargesmayo til koldpresset æblecider, og tilsammen gør det Samsø til et sted, hvor både gæster og fastboende har den gode smag som nærmeste nabo.

Som samsing giver det selvsagt en stor stolthed at bo i den skønneste køkkenhave, og den stolthed vil Samsø Råvarefestival gerne dele ud af.

Før, nu og børnene

Siden slutningen af 1800-tallet har øen været kendt for de tidlige kartofler, og netop kartoflerne er grundlaget for det gode navn, Samsø har som fødevare-ø i dag. På Samsø Råvarefestival 2017 får gæsterne mulighed for at dykke ned i den samske madkulturhistorie gennem smagsprøver på egnsretter, foredrag samt udstilling om kartoflens historie.

Økologien fylder også en del på årets Råvarefestival – og i voksende grad på Samsø. Lone Landmand, som ud over at være økologisk landmand, er forfatter til flere bøger, aktiv blogger og fødevaredebattør holder foredrag om værdierne bag livet på gården, om jorden og alle dyrene.

I den anden ende af tidslinjen er de aktiviteter, der foregår for børn og unge. I samarbejde med forsknings og formidlingscentret Smag for Livet arrangerer Samsø Råvarefestival ”Smagsskattejagt”, hvor børn og deres voksne gennem en række opgaver og besøg på standene bliver klogere på både smagen og sig selv. Et andet sted på festivalen kan man gætte grøntsager ved hjælp af lugtesansen, mens man et tredje sted kan snitte sine egne fantasifulde grøntsagsfigurer.

Der skal føles, ses, duftes og smages.

Fællesskab og hyggelighed

Den gode smag er omdrejningspunktet for årets Samsø Råvarefestival, og rammerne omkring er både hyggelige og festlige. Festivalens restaurant byder sig til med kartoffelmadder til frokost og festmiddag, der er musik, Samsømesterskaberne i tovtrækning, sommerfest, kunst og kunsthåndværkere, skateboardskole, husdyr og meget mere.

www.samsoraavarefestival.dk

Samsø Råvarefestival afholdes i weekenden d. 17 og 18 juni 2017 i Tranebjerg på Samsø. Samsø Råvarefestival arrangeres af foreningen Samsø Råvarefestival. Det er en forening der drives af en frivillig bestyrelse med stor og bred opbakning fra mange frivillige ildsjæle på Samsø. Heriblandt lokale landmænd, madhåndværkere, producenter, kunstnere samt musikere.

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra Spiseliv med inspiration til madoplevelser – ude og hjemme.