”Jeg tror det er svaret på en længsel”, siger Peter Møller, chefkok på den nyåbnede restaurant Moehr i hjertet af Roskilde, da Spiseliv spørger til hvorfor den gamle provinsby mest kendt for vikingeskibe og Lise Nørgaard pludselig bobler af gastronomiske initiativer:” Under finanskrisen havde Roskilde og dens beboere det rigtig svært, mange mistede deres penge i kølvandet på Roskilde Banks forlis, og den ene butik efter den anden lukkede i hovedgaden. Stederne stod helt tomme. Nu er tingene i bedring, og beboerne elsker virkelig den her by. Her er fantastisk, den bedste stemning, hvor alle kender hinanden, og dette bør også afspejles i bybilledet. Vi længes efter at gøre Roskilde til det, byen var før krisen, med blomstrende handel og livsnyderi”, Siger Peter Møller.

Udgangspunktet for snakken er naturligvis Moehr – den både moderne og hyggelige restaurant, som Peter Møller i samarbejde med Flemming Haahr åbnede i efteråret 2015 i historiske præmisser – mere nøjagtigt lige dér, hvor Roskildes legendariske Café Druedahls i flere år havde været Roskildebeboernes sociale vandingshul, og hvor de erhversdrivende på byens hovedstrøg var vant til at mødes til god kaffe, croissant og en burger. ”Hele min affære med Roskilde startede netop, da jeg flyttede til byen for at gå på HF, og begyndte at arbejde på Druedahls under studierne. Jeg fik mere og mere ansvar og syntes at her var den fedeste stemning, et rigtig lille mini-Korsbæk, hvor byens karakterer mødtes på caféen for at sludre. Så fandt jeg ud af, at jeg gerne ville være kok, og jeg kom vidt omkring og endte endda som souschef på Hotel Frederiksminde i Præstø”, siger Peter Møller, der selv er opvokset i Fårevejle.

Sammen med Flemming Haahr, der var Peters gamle chef på Druedahls, fik han imidlertid en lys idé: hvorfor ikke åbne en restaurant i hjertet af Roskilde, der kunne servere moderne og veltillavet mad for de lokale, så man slap for altid at tage til København, når der skulle spises mere og andet end blot cafémad og bøf på Jensens? Sammen tog de springet og udarbejdede konceptet Moehr – en tidssvarende restaurant med god, ambitiøs mad og en metropolsk stemning, i Druedahls hæderkronede lokaler. Den gode, intime atmosfære fra ”Druen” skulle følge med, og dén kombination har siden 1 oktober 2015 fået roskildeanerne til at juble: ”Folk er kommet spontant hen til mig og har sagt: Endelig! For på Moehr serverer vi alt fra morgenmad til spændende smørrebrød til frokost og gedigne retter med et moderne, nordisk twist om aftenen. Vi ville løfte det gastronomiske niveau her i byen, og det har Roskilde virkelig taget imod,” siger Peter, der ligesom flere af sine kokkekollegaer inde i hovedstaden er selvforsynende med krydderurter, som gror i taghaven ovenpå Moehr.

Flemming Haahr og Peter Møller er langtfra de eneste, der i disse år sætter provinsbyen på det sjællandske menukort: Pipers Hus er genåbnet i Byparken som et hyggeligt og smukt spisested for de lokale, der nu kan nyde udsigten udover fjorden over en god brunch. Ligeså sørger madfestivalen RO:KOST for at roskildegenserne i uge 41 kan nyde særligt tillavede 2-retters menuer på byens restauranter, hvor fokus er på lokalt dyrkede råvarer fra oplandet, og hvor prisen er på ganske fordelagtige 250kr per kuvert. Oveni dette har hovedgaden også forandret sig markant: ”Delikatesse- og specialforretninger er flyttet ind i de før så tomme butikker, så livet er i den grad vendt tilbage til bymidten. Og nede i Støden (navnet på en af bymidtens mange små gader) åbner der snart et madhus i flere etager, et slags svar på Københavns Torvehaller. På den måde passer Moehr perfekt ind i den nye ånd, der præger Roskilde,” lyder det fra Peter.

En ånd, der også skaber nye fællesskaber. Og ordet fællesskab er netop selve kernen i Peters og Flemmings næste projekt, der kommer til at ligge i Roskildes gamle rådhus. I januar besluttede byrådet nemlig, at den forhenværende rådhusbygning skal genåbne som Byens Hus: et slags moderne forsamlingssted, der kan favne foreningsliv, folkemøder, kultur og en café. Og det er netop denne café, som Peter og Flemming kommer til at stå bag. De sendte som mange andre en ansøgning til byrådet, hvor de beskrev den funktion, som en sådan café ifølge deres drømme skulle udfylde. Og de to kompagnoner vandt udbuddet og er lige nu i fuld gang med at skitsere projektet i praksis. ”Selvfølgelig kommer maden til at være i højsædet, men også alle de sociale aspekter omkring det at mødes over et måltid bliver vigtigt for os. Caféen skal afspejle byens mangfoldighed, hvor dem, der bruger stedet, kan mødes og inspirere hinanden. Vores ambitioner på vegne af økologien og bæredygtigheden tager vi også med os fra Moehr, samt mange af de gode leverandører fra Roskildeområdet, som Kiselgården og afgrøderne i mine forældres have”, slutter Peter.

Den Danske Spiseguides prisuddeling finder sted i Aarhus på Restaurant Frederikshøj til juli.