Snapsen bliver hældt op så der lige præcis er en millimeter at give af, når den løftes til læberne. Det er Lottes håndelag, der tæmmer snapsens munding og dens lumske dråber, og udover snapsens karakteristiske, danske æblesmag kan man næppe forestille sig noget mere hjemligt sted at nyde drikken: hvis man ikke vidste bedre skulle man tro at man sad midt i kulisserne til Badehotellet med de lette gardiner, sommerlyset og de voksne tjenerinders stivede forklæder omkring sig. Så meget mere forbløffende er det at restaurant Frihavn ligger i et af Københavns mest rå og urbane kvarterer: udenfor vinduet kan man skimte redningsbådene på Oslo-båden, og havet slår mod havnekajen og sender en fast rytme ind mellem de nybyggede højhuse i glas og stål.

Smørrebrødet vinder altid

”Jeg har i flere år gerne ville åbne en restaurant i lige præcis denne bygning”, fortæller Jakob Mastek, som slog dørene op for Restaurant Frihavn den 12 august, og er ganske stedkendt i området: I foråret åbnede han Mastek blot et stenkast herfra i det samme havnemiljø, men med et helt andet udtryk: en hule med mørke klinker på væggene, dæmpet belysning og fuldfed fransk mad på menuen. Travlhed var der nok af. Alligevel drømte han om at flytte ind i den gamle Frihavn station, der stod helt alene som et forvokset kolonihavehus iblandt lejlighedskomplekserne.

”Jeg ville have et sted med gedigent, dansk smørrebrød uden nogen dikkedarer. Come on! Hvad skulle man ellers servere derinde, hvis ikke det?” siger Jakob, og peger på stadsarkitekt Heinrich Wencks nationalromantiske bygning med rødt bindingsværk, sprossede vinduer og miniature-klokketårn i bedste Tivoli-stil. Flere af Wencks stationsbygninger står stadig sået rundt omkring i hovedstadsområdet: i Helsingør, i Holte, langs Gribskovbanen og på Østerport. Og naturligvis den mægtige Hovedbanegård.

Vil kontordrengene savne Lotte og den gode betjening?

Restaurant Frihavn vil være Københavns urbane svar på Badehotellet: ”Folk skal ikke sige, at de skal ned på Frihavnen. De skal ned hos Lotte.”_6

Engang blev der indløst billetter her på station Frihavn, der i over 100 år var knudepunkt for de rejsendes færgetur til Malmø og Helsingborg. Ruten stoppede i 2000, og stationen stod uvirksom hen mens 00’ernes ubekymrede byggespekulation fik højhuse til at skyde op omkring bygningen. Man flyttede endda den bevaringsværdige bygning nogle 100 meter, da den stod i vejen for ekspanderingen, og fik sin nye position på Amerika Plads.

Omkring Restaurant Frihavn er der imidlertid slået en cirkel af ro og hygge: man har anlagt små haver med urter og blomster lige foran terrasserne, hvor man kan nyde solen i loungemøbler, inden man går indad døren i karakteristisk, mørkegrøn DSB- farve og bliver mødt af noget a la, ja, Badehotellet:

”Hvis jeg kunne, ville jeg elske at drive et sted som Badehotellet. Men med Restaurant Frihavn er det lykkedes at ramme noget af den samme stemning, med god hjælp fra gedigne, danske møbelklassikere, det hvidbejdsede gulv og en rigtig god betjening! Det er også tjenernes varme, som folk skal huske os på. At man sidder oppe på kontoret og siger til de andre: ’Vil I med ned til Lotte og spise frokost?’ For godt smørrebrød skal serveres af moderne og dygtige tjenere”, fortæller Jakob.

Anekdoter, porser, rejer og en drøm om bananer

På Restaurant Frihavn kan man opleve at gå på toilettet på kontoret; ved siden af døren ud til det lille hus hænger KONTOR -metalskiltet, som stammer fra dengang Frihavnen stadig var station. En dag blev skiltet pludselig stjålet, og forsvandt sporløst, indtil en mand en dag dukkede op og sagde, at nu ville han gerne levere skiltet tilbage. Han havde haft det i så mange år, og havde efterhånden fået dårligt samvittighed. ”Den historie kunne vi naturligvis ikke stå for, og skiltet hænger nu på sin oprindelige plads”, fortæller Jakob. ”Det er en del af charmen at arbejde i en gammel bygning, som er bevaringsværdig, og hvor man føler at man en del af de mange år, der er gået her i havnen, og hvor man passer på sit lands arkitektoniske historie.”

Restaurant Frihavn vil være Københavns urbane svar på Badehotellet: ”Folk skal ikke sige, at de skal ned på Frihavnen. De skal ned hos Lotte.”

Restaurant Frihavns køkken ligger i den ene ende af bygningen og åbner op ud imod et stort, lyst lokale med kig til kip og robuste spær. Jakob har sat Emil Astrup på gulvet og Dennis Nielsen i køkkenet. Begge er også henholdsvis Restaurantchef og Køkkenchef på Mastek, så Jakob har samlet de bedste kræfter i teamet på Restaurant Frihavn, hvis renoverede rammer er færdige, og har en ærkedansk menu:

”Menukortet har de klassikere, som vi synes, der skal være. Blandt andet er vi begejstrede for ’Oldemors Sylte’. Opskriften kommer fra køkkenchefens familie, og sylten laves på masser af kød, mens vi hjemmemarinerer alle sildene, som kommer kyndigt saltede fra Bornholm. Frihavnssilden svømmer for eksempel i Emils hjemmelavede porsesnaps. Et bud på et signatursmørrebrød kunne være stjerneskuddet. Det er en mad, der virkelig fortjener opmærksomhed, og hvis garniture altid vil være i sæson.”

Restaurant Frihavn vil være Københavns urbane svar på Badehotellet: ”Folk skal ikke sige, at de skal ned på Frihavnen. De skal ned hos Lotte.”_1

Det er Restaurant Frihavns ambition at servere smørrebrød også til aften – for hvorfor egentlig ikke? Jakob fortæller begejstret om smørrebrødets uendelige variationsmuligheder: om barndommens puddersukkermadder over det ristede rugbrød med smør på til bananmadder og brød med smeltet pålægschokolade. Det hjemmelavede rugbrød er essensen i Frihavns smørrebrød – og tingene får lov at blive twistet lidt uden at det går over gevind og bliver nynordisk: for eksempel på rejemadden, hvor mayonnaisen er blevet rørt let med chili, og toppet med friterede, hele fjordrejer.

Og så skænker Lotte snapsen: den er sød, ikke på grund af sukker, men af de karamelliserede, danske æbler, der har ligget i væsken og givet den sidste bedste aromaer. Til sylten nydes der fadlagret snaps fra Bornholm, og til stjerneskuddet snaps på dild og anis fra Copenhagen Destillery.

Restaurant Frihavn vil være Københavns urbane svar på Badehotellet: ”Folk skal ikke sige, at de skal ned på Frihavnen. De skal ned hos Lotte.”_4

På Restaurant Frihavn har man sommerferiestemningen med til bords. Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, at stedet ligger på en havn. Der kunne ligeså godt danne sig klitter og vokse marehalm udenfor. Og måske er det også den drøm om evig sommer, der allerede har fået flere til at booke bord til de kommende julefrokoster, og som skal sikre restauranten god brise fremover.