Spiseliv tager dig med på en lille rejse igennem Odense by. Her kigger vi ind hos 3 helt unikke restauranter, hvor historien og det nære binder dem sammen, men byder gæster indenfor til hver sin madoplevelse. Og historien er vigtig, for den giver svar på hvor byens hjerte banker i dag. 

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_5

Hvor det hele startede

Restaurant Under Lindetræet startede som Bang´s rugbrødsbageri i 1837, hvis minde stadig kan ses ved siden af indgangsdøren. Senere overtog Bagermester H. Hansen og huset fortsatte som rugbrødsbageri frem til 1944, hvor det blev solgt til Tobaksfabrikant Erik Poul Stokkebye og gennemgik en omfattende ombygning og blev til restaurant. Restaurantens første navn var Likørboden og i 1953, hvor det unge lindetræ foran huset for alvor fik krone på og gav huset sit navn, Restaurant Under Lindetræet.

Erik Poul Stokkebye overtog sin fars velrenommerede cigar- og tobaksforretning fra 1882 med så stor succes, at selveste Winston Churchill var kunde da han besøgte Odense. Erik Stokkebye har præget byen med stor passion for historie, antikviteter og i 1937 skabte han Den Gamle Kro – hvor krostuen havde været et konditori siden 1874 – her viste han igen sin kærlighed til historien og bragte huset tilbage til den gamle byggestil fra 1600-tallet. Den Gamle kro står stadig flot i samme stil, indrettet med smukke antikviteter fra gemmerne og i 60´erne overraskede huset med levn fra en ældre rødstensbygning med kampesokkel og tøndehvælvinger, som blev til Munkekælderen. I midten af huset er gårdhave med rullende glastag og fire spændende selskabsstuer omkranser gårdhaven på førstesalen. Den ene stue er opkaldt efter Stokkebye, en anden efter konditor Madam Juhl hos hvem kvinderne kunne nyde kaffe og kage, dengang de ikke måtte nyde spiritus og cigarer på restauranter. Den mindste af selskabsstuerne er Privaten, her boede Anders Bramsen, som købte Den Gamle Kro af Stokkebye i 1953 efter at have forpagtet kroen siden 1948.

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_3

En noget speciel historie er Sortebro Kro som takket være Den Fynske Landsby fik livet tilbage, for kroen var lukket for gæster efter kromand Rasmus Christoffersens død i 1917 (søn af kroens første kromand 1826 – 1863). Kroen lå oprindeligt på landevejen Nyborg – Svendborg, mellem Brudager og Lakkendrup ved Vejstrup Å. Da jernbanen kom i 1897 blev trafikken væsentlig mindre, kroens eksistensgrundlag svandt og lukkede da kromanden døde i 1917. Herefter blev gården atter drevet som almindeligt landbrug frem til 1943, hvor den blev solgt til Den Fynske Landsby og genrejst her i 1945 og her kom Stokkebye med ind over indretningen af den smukke gamle kro.

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_7

Da gastronomi og værtsskab drog til tops

Selvom vi kan takke Stokkebye for at bringe historien til disse 3 helt unikke spisesteder, så var det andre ildsjæle som satte gastronomien på dagsordenen og tiltrak fine gæster til Odense. 

Restauratør Anders Bramsen var Formand for Odense og Omegns restauratørforening fra 1955 – 1966 og fik sat fokus på kulinariske oplevelser på Den Gamle Kro. I 1964 overtog Ebbe Hansen og hans hustru Rut Restaurant Under Lindetræet og de løftede, sammen med deres Chefkok Lars Ibsen, restauranten op i topklassen og blev der i 33 år. Ebbe Hansen var klar i mælet omkring det at drive restauration og udtalte:
 ”Som restauratører er vi i vor gode ret til at stille krav til gæsterne. Hvis atmosfæren, madudvalget eller priserne ikke passer dem, er det ikke restauranten, der er noget i vejen med. Så er det gæsterne, der er gået forkert i byen. At gå i byen for at spise er vel i første omgang et spørgsmål om at vælge det rette sted at gå hen”

Det var dog Prins Henrik´s besøg som blev startskuddet for Ebbe og Rut samt deres personale at efteruddanne sig, for at leve op til en kundekreds, som frekventerede toprestauranter i hele verden. Det resulterede i 12 franske og italienske vinordener, Under Lindetræet blev i 1979 optaget i La Confrérie de la Chaine des Rotisseurs samt den internationale gastronomiske og humanitære Ridderorden Cordon Bleu de Saint Esprit. Og Ebbe´s enkle svar på succes´en var:

 ”For den gode restauratør må forretningen nødvendigvis være mere end en personlig indtægtskilde. Hvis ikke han er levende interesseret i sin mad og sine gæster, bør han se sig om efter et andet job”.

Sådan gik det til at fattigkvarteret blev til historisk kulisse med masser af liv og en eksklusiv perle af en restaurant overfor HC. Andersens Hus i hjertet af Odense.

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_1

De passionerede ildsjæle i dag

Fyn har noget helt specielt over sig, om det er fordi man let kan sejle hele vejen rundt om øen, at de fynske råvarer har fået kærlighed af den fynske muld og dyrene græsser på markerne langs landevejene. Her er bare lidt Morten Korch over det hele. Indenfor restaurantionsmiljøet er der virkelig nogle markante ildsjæle i de fynske restauranter af både tjenere, kokke og restauratører, men i denne fortælling, når vi helt naturligt frem til John og Melina Kofod, som overtog Restaurant Under Lindetræet i 2001 - en sunken og sjælsforladt skude efter Ebbe havde forladt huset -  renoverede, satte det store Molteni komfur ind og sammen med deres Køkkenchef Brian Madsen fik de atter restauranten helt op i topklassen, med sorte tal på bundlinjen. I 2005 overlod John og Melina huset til Brian Madsen og hans kone Mia, som drev restauranten videre i 14 år, således kunne de kaste deres fulde kærlighed på Sortebro Kro og skabte endnu en oase af liv, sjæl og ærlig mad i en forenelighed. Kroens smukke stuer er flot holdt med respekt for husets historie og med god komfort for gæsterne. Køkkenet tager udgangspunkt i selve råvarerne og deres enkelte fordele og styrke. ”Smagens Køkken og et moderne egnskøkken” Her bliver alt lavet fra bunden og John er dybt engageret i maden sammen med sit ligeså engagerede team, alt imens Melina sætter sit kvindelige præg på hele kroen med smukke blomster, årstidernes udsmykning, selv toiletbesøget er en hyggelig oplevelse. Sortebro Kro er et "must" hvis man søger det nære, den store smag og hjemlig atmosfære. 

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_2

Den Gamle Kro står ligeså flot som altid og bærer tydeligt præg af al den kærlighed kroen har nydt godt af i gennem årene af passionerede restauratører, som har holdt ved det franske a la carte køkken med flambering og tranchering ved bordene om aftenen samt smørrebrød og lune danske klassikere til frokost. Helle Eleonora Villesen som driver kroen, er udover den gode mad, passioneret omkring kroens historie og har fundet vidunderlige klenodier frem fra gemmerne og ladet dem få plads i stuerne på en elegant måde, uden at gøre kroen til et museum. De gamle stuer som omringer gårdhaven på første salen har hver deres lille bid af Odenses historie og danner de hyggeligste rammer for både små og større selskaber.

Passionerede ildsjæle gør Odense til en top gastronomisk destination_8

Restaurant Under Lindetræet har ubestridt sine rødder i H.C. Andersen, da restauranten er genbo til vores store forfatter og det har Nikolaj taget med i køkkenet og skaber månedens mad- tema ud fra et af H.C. Andersens eventyr. Her hentes masser af sæsonens grønt og mest muligt af fisk, ost og kød fra lokale leverandører. Hver råvare kan både stå alene i smagen eller mikses med alt det andet lækre på tallerkenen for endnu større smag. I restauranten byder Restauratør Nils indenfor i de charmerende stuer til høflig betjening, og har man lyst, kan man få interessante fortællinger fra huset, alt imens man ser over på H.C. Andersens fine hus. 

Odenses historie har mange flere detaljer og dygtige ildsjæle, som hver dag gør sit ypperste for at give gæster fra nær og fjern vidunderlige oplevelser. Så lad dig blive mere nysgerrig på Odense og de skønne spiseoplevelser som findes. 

Læs gerne Restauranter med god mad i Odense