Vinteren har været sparsom med sne på de fleste af de klassiske alpedestinationer, men nordpå i det svenske Jämtland er det en helt normal kold og snefuld vinter, hvilket vil sige, at der givetvis er sne et stykke ind i maj. Det gør Åre til et godt bud på en snesikker destination, der desuden er godt udbygget og med lifter og nedfarter i et særdeles fornuftigt antal og med de fornødne faldmeter. Men nu er det jo skilivets Spiseferie, der interesserer Spiseliv, og lad os slå fast med det samme, at skulle man sidde inde med fordomme om svenske skidestinationer som udelukkende små, forblæste skibyer, hvor man sidder i hver sin lille, utætte hytte og spiser knækbrød med Calles kaviar, så kan man tro om igen. Åre er et hotspot for restauranter og udeliv; man kan ikke undgå at støde ind i en hel masse virkelig fine steder med god mad, god stemning og et leben af den anden verden. Denne guide er til fem af de mest interessante steder i området; fem steder, man bør unde sig selv på skiferien!

Vinbaren
Åre er fyldt med afterskisteder centralt placeret i solen ved pisten, og mange af dem er gode, men vi fremhæver alligevel Vinbaren, der ligger så tilpas nede i byen at man skal have skiene af for at komme ind. Heldigvis er der sat et skilt op, der hvor pisten stopper, hvor der står skrevet 'Her stopper pisten'; det er jo trods alt Sverige, og der skal være orden i tingene. Vinbaren har champagner, der matcher de flestes afterskibehov, ligesom man kan få en snack med lidt skinke og pølse og ost. Om aftenen cirka 20 retter i små størrelser, så man kan prøve noget forskelligt og et seriøst vinkort med mange flasker fra hele verden. Er man ligeglad med vinen, er det desuden stedet at blivet set i Åre pt., så vil man mænge sig med kändisser og Stockholms jetset, så er det her. Spiseliv spejdede imidlertid forgæves efter kändisser, muligvis er det blot pga. det faktum, at vi ikke kender så mange svenskkändisser, i hvertfald var hverken Bjørn Borg eller Pippi Langstrømpe til stede denne aften.

Stendahlens samiske pølseshop
I bunden af Stendahlsliften ligger et mikroskopisk skur og et sametelt, og her får man fjeldets bedste renpølser direkte fra den udendørs grill, viklet i tynnbrødsrulla med ost og et par streger af en sennep, som svenskerne kalder stärk, men som faktisk er vældig sød. Fænomenet kaldes en Stendahrling og er slet ikke til at stå for. Helt oplagt en top tre-kandidat til Ramlösas 50 Best Hotdogplaces in the World, hvis en sådan kåring fandtes.

TTs
Svensk husmandskost i en opdateret udgave. Vi taler köttbullor, örring, lamfärsbiff, potatismos, kalvebryst med peberrod osv. Stedet er billigt og populært, og det med god grund. Det er simpelthen fremragende klassiske retter, uden fancy fagter eller popsmart indretning; bare solid, god føde som man bliver mæt og glad af. Selv om de fleste drikker øl på stedet, kan man sagtens få et godt glas vin, og TTs er også stedet, der kan forvandle sig til det store afterparty for byens branchefolk, måske fordi det har ligget der så længe, og alle har respekt for maden og stilen. Orv, huskede vi at sige, at det også er billigt?

Lillåstugan
Halvvejs mellem Ullådalen og Tegefjäll ligger denne lille perle af en raststuga. Der er hverken indlagt vand eller elektricitet, så det tager en evighed for verdens næstældste stugabestyrer at lave våfflor på sit brændefyrede komfur, men det er ventetiden værd. Sprøde og fine (det svenske ord 'knuspriga' passer fint) og lavet med følelse (langsom følelse!). Bør spises med den lokale hindbær- elelr multebærsyltetøj og flødeskum. Man kan desuden få en 'macka' med ost, kanelbullor (selvfølgelig) og en gullaschsuppe, samt saftevand, kokkaffe eller varm chokolade. Mest for folk på langrendsski, men med masser af god vilje og en vis skøjteteknik kan man også nå Lillåstugan på alpinski. Og så har man virkelig brug for våfflor.

Timmarstugan
Et glimrende bistrokøkken suppleret med lidt american style burgere, asiatiske nudler, høj stemning og heftig afterski. Lyder det som et værre sammenrod? Tja, det er på sæt og vis klassisk svensk, og da mad og drikke er af en glimrende kvalitet er der ingen grund til at betænke sig. Timmarstugan er svær at komme udenom og med sin centrale placering på pisten, vil det sikkert lykkes de fleste at komme til den også uden Spiselivs hjælp. Når vi alligevel tager Timmarstugan med i denne introduktion til Åres gå-ud-liv, er det deres dekadente søndage, der trækker det tunge læs. Med uforfalsket New Yorker-inspiration (ejeren Sonny har opholdt sig en hel del dér) og et uforfærdet party-gen lukker Timmarstugen hver søndag eftermiddag alle vinduer og sætter skodder for, så de lyse aftener ikke når inden for husets vægge, og omdanner stedet til natklub med dans og drinks til den lyse... Næh. Man starter kl. 15, så der er god tid til at banke en bøhmand i brandmanden og stadig være under dynen i god tid inden midnat. Næste morgen skal man jo tidligt op og på arbejde eller ud på bakken og slå et sving eller tre.

Man kommer til Åre ved at flyve til Östersund (over Stokholm) og derfra tage lufthavnsbus og/eller tog videre. Man kan også flyve dirkte til Trondheim i Norge, hvorfra der ligeledes går tog til Åre. Men den mest autentiske måde at komme til Åre på, må være at tage skitoget fra Malmö Central ved 17-tiden om eftermiddagen, næste morgen ruller man ind på Åre station omkring kl 7:30; derfra er det direkte i liften og ned ad bakken.