Det er en god idé. Det var det lille udvalg, jeg modtog også. Med mit selvinitierede løfte om et eksternt smagepanel til denne undertegnede champagnedrikker blev en mindre samling øl sendt mod anmelderadressen.

Ferie-ø og øl-ø
Ærø, en mindre ø stik syd for Fyn, breder sig over 90 kvadratkilometer, men den idyliske ø gør normalt ikke synderligt meget væsen af sig ud over at tilbyde et populært sommerrefugium for vinterblege og/eller feriehungrende byboere. Men på Ærø ligger altså Rise Bryggeri. Et såkaldt mikrobryggeri, der har en forkærlig for økologiske ingredienser, som flere af deres øl efterhånden bliver brygget på. Derfor – er mit ydmyge gæt – var det også to af disse øl, jeg blev præsenteret for – og skulle genpræsentere for mit panel: Rise India Pale Ale og Rise Valnød. Utradtionelle øl. Smagt sammen med et utraditionelt panel. Under utraditionelle forhold.

 

Bogorme i solen
Jeg havde fundet to forfattere. To ganske sjove beherskere af det skrevne ord. Også ofte af det sagte. Ideen kom til mig ud fra den logiske argumentationsrække, at forfattere for det første har smagetøjet i orden, da de er vant til at drikke portvin, receptionsdrinks og billige øl, for det andet fordi de måtte være lette at lokke, da de så heller ikke får andet end dét.

Det viste sig at være sandt.

En tidlig og lun aften pakkede jeg skriveblok og smageglas, tog de afkølede halvlitersflasker med smukke etiketter pyntende derpå og gik til Sønder Boulevard på Vesterbro for at afholde gadesmagning og mødes med de to forfattere.

Her er hvad forfatterne og jeg havde af behumlede indspark:

Rise Valnød, økologisk (6,5 %) Point: SSS***
Brygget af pilsnerbygmalt, karamelbygmalt, sortbygmalt og hvedemalt, vand fra den lokale boring samt humle. Tilsat undergær, ascorbinsyre og valnøddeekstrakt.
Den første øl bliver hældt op i vores glas, som vi sidder der op ad husmuren i dagens sidste solstråler.
”Så skal vi tale om skummet”, proklamerer den ene forfatter scenevant.
”Det ligner flødeskum!”, bemærker nr. 2.
Skummet er ganske rigtigt meget fyldigt og står tæt i glasset. Jeg lader min tunge dyppe ned i den hvide kulsyredis, der smager sødligt og en smule metallisk, men ikke ret meget af valnød.
Forfatterne er enige. Og begynder nu – dog i en anden kontekst – at snakke om 3-ølsprincippet:
”Det handler om, at for at en øl skal kunne kaldes ”god”, skal man udholde at kunne drikke tre øl i træk af den samme slags”.
Jeg påpeger, at nu er vi altså ikke til reception denne aften, samt at jeg har hele to slags øl med, og forfatterne ender da med at acceptere, at gode øl godt kan drikkes én ad gangen.

Tilbage til Rise-øllet: Jeg mangler lidt kulsyre og friskhed i øllet. Der er nøddeagtige noter, men det er i eftersmagen, de kommer frem, især sammen med fornemmelsen af nøddens vitaminrige, brune hinde. Men den knasende, fede valnøddefornemmelse udebliver. En note af lakrids i eftersmagen sammen med en pudsig intens tilstedeværelse af citrus, der nok kommer fra ascorbinsyren. En lidt slikket og olieret øl, der ikke er alt for tung, som man ville forvente af den mørke og ganske lækre maltsmag.

Hvad jeg dog tidligere oplevede som en fad og ret flad smag, klæder faktisk øllet efter et par slurke, især hvis man – jævnfør det nye 3-ølsprincip – ikke tager den som første øl, men lader den – med sin rolige charme – væde ganen som en tilfredsstillende øl nummer to (eller dén efter nr. to…).

Rise India Pale Ale, økologisk (5,5 %) Point: SSSSS*
Brygget af vand fra Rise, Pale Ale bygmalt, sukker, humle samt engelsk overgær, tilsat ascorbinsyre.
Små, dovne og smukke bobler glider stille mod den letskummende overflade for langsomt at blive befriet og fordufte ud i den vesterbroske aftenluft.
”Det ligner enten honning eller koncentreret morgentis”, mener forfatter nummer 1.
Nummer 2 tilføjer: ”Jeg elsker IPA. Denne her er god og aromatisk, men samtidig en fin begynder-IPA, fordi den ikke er alt for over humlet eller bitter. Jeg giver ham ret. Denne gyldne øl har en fantastisk balance af fyldighed, friskhed og blomstret sødme med gode, bitre mellemtoner og lang, mundfyldende eftersmag.
Jeg har haft mange forskellige oplevelser med IPA, nogle elsker jeg og nogle bryder jeg mig virkelig ikke om, men denne her vil jeg helt sikkert komme tilbage til.
”Og den er ikke besk”, tilføjer den anden forfatter.
Måske er det derfor, vi begynder at snakke om en idé, som den første forfatter har drømt om:
”Ja, snips! Kombinationen af snaps og sild. Altså næsten ligesom de æggebægre med pasteuriserede æg, man kan købe. I stedet er det blot en 2-pak, hvor der i den ene beholder er snaps og i den anden en god, marineret sild. Forfatter nr. 2 og jeg kigger smilende, men lidt tvivlende på hinanden og tager en slurk Valnød mere.
”Så kunne man købe Snips med sig på farten. Endda når man skal ind og se en film!”, prøver han igen – begejstret.

Og sådan fortsatte snakken på Sønder Boulevard, der denne aften, efterhånden mørklagt som den var, godt kunne føles som en lille ø-ferie. En utraditionel én.

Rise’s økologiske øl kan købes på Ærø. Du kan dog skyde genvej i Føtex Food og ”enkelte udvalgte Føtex-butikker” som det så smukt formuleres. Deruover gør især baren "Kind of Blue", der ofte spyder jazzet musik ud i Ravnsborggade på Nørrebro til de besøgendes store fornøjelse, meget ud af Rise’s ølsortiment.